Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Szja-bevallás május 20-áig

A magánszemélyek idén május 20-áig adhatják be adóbevallásukat, legkésőbb azon a napon lehet majd postára adni vagy elektronikusan elküldeni az íveket. Az egyéni vállalkozók február 15-éig vallhatnak.
Az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok már péntek óta elérhetők az APEH internetes oldalán és az ügyfélszolgálatokon, azokat legkésőbb május 20-áig kell kitölteni, s az adót befizetni. Pénzt visszakapni azonban március 1-jén lehet legkorábban, a visszaigényelt szja-forintok kiutalására minden esetben harminc napja van a hatóságnak.

Annak, aki kivárja, hogy munkáltatója vagy az APEH készítse el bevallását, néhány jelentősebb változásra kell számítania. Ilyen például, hogy a munkáltató mondhat nemet is arra, ha dolgozója azt szeretné, hogy ő készítsen szja-elszámolást. A munkavállaló február 15-éig nyilatkozhat, igényli-e, hogy a munkáltató készítse el és nyújtsa be az elszámolást. Az összes egyéb ellátásról szóló és a kedvezmények igénybevételéhez szükséges igazolásokat március 20-áig kell beszerezni, s átadni a munkáltatónak, akinek május 20-áig kell az elszámolást elkészíteni. S akinél még befizetnivaló is lesz, annak a következő havi fizetéséből lehet ezt levonni, vagy ha túl nagy a hiányzó összeg, a rákövetkező kéthavi bérből is lehet korrigálni.

Arra mindazonáltal nem árt figyelni, hogy a munkáltató a felkérésre nemet is mondhat. Az adam – az adóhatóságra bízott szja-bevallás – benyújtásának ugyanis szintén február 15. a határideje, így aki későn kap észbe, és a munkáltató nem vállalja a bevallás elkészítését, az maga lesz kénytelen bíbelődni a nyomtatványok kitöltésével.

Minden, szja-bevallással kapcsolatos feladattól azonban még így sem szabadulhatnak a cégek: az adam-nyilatkozatokat ugyanis vagy a munkáltatókon keresztül vagy közvetlenül lehet eljuttatni az APEH-hez. A munkáltatónak csak arra kell figyelni, hogy formailag rendben legyen a nyomtatvány (például szerepeljen rajta az adózó neve, adószáma és aláírása). Ha valaki ezt az utat választja, annak február 15-éig kell a nyilatkozatot átadni a munkáltatójának, aki ezt legkésőbb március 12-én egy elektronikus űrlapon továbbítja az APEH-nek.

Azt persze nyilván nem tudja ellenőrizni a hatóság, hogy a dolgozók valóban odaadták-e február 15-éig az adam-nyilatkozatot, ám ha a március 12-i határidővel csúszik a munkáltató, az anyagi felelősség is őt terheli. Az illető bevallásával a cégnek innentől kezdve nincs dolga, az APEH az adózóval veszi fel a kapcsolatot, s hasonlóan jár el, mint annál, aki közvetlenül az illetékes APEH-igazgatósághoz adta le adam-nyilatkozatát – ez utóbbit is február 15-éig lehet megtenni. S hogy erre ki is jogosult? Az, aki megbízás alapján, más kifizetőtől kapott jövedelmet 2006-ban, vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (ekho) adózott.

A munkáltató mondhat nemet is arra, ha dolgozója azt szeretné, hogy ő készítsen szja-elszámolást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom