Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

SZJA-bevallás: az utolsó pillanatban

Az idén többen éltek a hosszított nyitva tartás adta lehetőséggel a fővárosban és Pest megyében az szja bevallások benyújtásakor, mint tavaly.

Az internetes nyomtatványkitöltő program továbbra is népszerű, és egyre több az elektronikus úton benyújtott bevallás.

Németh Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: a közép-magyarországi régió központi ügyfélszolgálatait felkereső mintegy 4.200 ügyfél 37 százaléka 12.00 és 18.00 óra között adta le személyi jövedelemadó bevallását, és sokan az utolsó pillanatban igényeltek bevallási egységcsomagot.

A személyi jövedelemadó (szja) bevallások benyújtásának határideje pénteken járt le, és mint minden évben, az idén is sokan az utolsó pillanatra hagyták a bevallási kötelezettség teljesítését. A NAV budapesti központi ügyfélszolgálatai a bevallások benyújtásának megkönnyítése érdekében pénteken rendkívüli nyitva tartással - dél helyett este hatig - várták az adózókat.

A közép-magyarországi régió adózóitól eddig összesen 807 ezer bevallást (ebből 565 ezer postai úton érkezett) regisztrált az adóhatóság. Ez azonban nem a végleges szám, hiszen a postán feladott nyomtatványok folyamatosan érkeznek. A 2009-es adóévről 833 ezer szja bevallást nyújtottak be - ismertette a szóvivő.

A bevallást benyújtó adózók mintegy 80 százaléka igénybe vette az internetes nyomtatványkitöltő és ellenőrző programot, 200 ezer bevallást pedig elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül továbbítottak az adóhatósághoz. Az egyszerűsített bevallás lehetőségével az idén 44 ezren éltek régióban.

Németh Gabriella elmondta: arról, hogy a szuperbruttóval mennyire sikerült megbirkózniuk az adózóknak, még nincs általánosítható tapasztalat, mert a bevallások feldolgozása még folyik, eddig azonban nem találkoztak nagyobb hibákkal ezzel kapcsolatban. A tipikus hibák között említette, hogy továbbra is sokan felejtették el aláírni a nyomtatványt, vagy túlfizetés esetén jelezni, hogy kérik az összeg kiutalását.

A hibásan kitöltött bevallások kijavítása kétféleképpen történik: amennyiben a hiba jellege megengedi, az adóhatóság kijavítja a hibát, és erről értesíti az adózót. Ha erre nincs mód, a javításba bevonják az adózót, az aláírás pótlása vagy a visszatérítendő összegről való rendelkezés ugyanis nehezen képzelhető el a közreműködése nélkül.

A szóvivő kiemelte: az adóhatóság a kiutalás esetleges elmaradásáról és annak okáról (például adóhatósági javítás esetén a visszatérítendő összeg változásáról, a hiánypótlás szükségességéről, illetve a visszatartási jog gyakorlásáról) tájékoztatja az adózót. Amennyiben a bevallás benyújtásától számított 40 napon túl az összeg kiutalása nem történik meg, illetve tájékoztatást sem kap az adózó, a megfelelő PIN kód birtokában a 06-40/ 20-21-22-es telefonos ügyintézői contact centernél érdeklődhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi közlekedés pályázhatnak az önkormányzatok

A helyi önkormányzatoknak június 7-ig kell támogatást kérniük a közösségi közlekedés bevételekkel… Tovább olvasom