Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szívszobor gránitból és bronzból alkotva

Egy harmincöt éves, festészettel és szobrászattal egyként foglalkozó, ma családjával együtt Ravazdon élő férfi, Viski András készítette el a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Szívcentruma számára azt a stilizált szobrot, mellyel a Szívkatéterezés Győr Alapítvány lerója háláját a munkáját támogatóknak.

A Viski Galériát a győr-belvárosi, Bajcsy-Zsilinszky úton lévő egyik régi épület első emeletén találjuk. Aki működteti, Viski András másfél éve kezdte szervezni a kiállító- és műtermet. Fél éve várja a győri, Győr környéki alkotókat, lehetőséget ad számukra, hogy a nyilvánosság elé léphessenek. A galériában persze ott vannak az azt működtető művész alkotásai is.

Édesanyja szülésznő volt

Tiszafüreden született, Győrben nevelkedett, itt járt iskolába. Édesanyja csornai, így kerültek szülővárosához közel, laktak többfelé is a Szigetközben, aztán Győrben. Viski András zeneiskolába járt és némi röstelkedéssel mondja, tévedésből, mert hát botfüle van. A keze viszont többre érdemes. Nagyon korán megmutatkozott ez, kerámia és rajz szakkörre is járt. Édesanyja, aki nyugdíjazásáig a győri megyei kórházban volt szülésznő, ugyancsak megszállottja a festészetnek, és volt a családban, akitől a képességet génjein keresztül örökölhette, egy rokon az apai ágon: Viski János festőművész.

Győrött tanulta a mesterséget

Viski András tanult szakmája szerint szobrászati mintakészítő. A szobrászkodást Bardócz Barnánál tanulta, de tanult sokaktól, járt Borbély Károlyhoz, volt módja Tóvári mester mellett használni az ecsetet. Nem felkent művész, szívvel, szenvedéllyel fest, szobrászkodik. Olykor elcsodálkozik rajta, hogy Budapesten tudnak róla, megkeresik, hívják, de volt munkája Egerből is felkérésre. Ettől talán már nem túl nagy lépés, hogy a Kisalföldön is felfedezzék. Családjával ugyan Ravazdon él, két gyereke van, ott épült a háza, ám a megélhetése Győrhöz köti. Pályázat után a szívcentrum, dr. Dézsi Csaba András mindenesetre felfedezte nemes ügyüknek Viski Andrást. Ő készítette el a szívkatéterezést szimbolizáló, gránitalapból és bronzból készült szívet ábrázoló szobrot, ami kitüntető ajándék a támogatóknak és ma már a győri szívcentrum szimbólumává is vált.

Az alkotó azt mondja, részéről a kivételes szerencse, hogy a szívcentrum számára dolgozhatott. Olyan szenvedélyes csapat, amely egyáltalán nem mellékesen nehezen felbecsülhető szolgálatot teljesít a régióban, akik közé sorolódni mindenképpen nagy öröm.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozim

Tovább olvasom