Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Szívesen ülne Mercibe, de fejleszteni kell

A legtöbb embernek csapás, ha megszűnik a munkahelye, Németh István annak köszönheti szerencséjét.

A néhány utcás Rábcakapin két összenyitott porta, parkosított udvarral, sziklakerttel. Az egyik házat lakja a négytagú Németh család, külsőre szép, rendben tartott, a hozzá kapcsolt másik épületről most vonulnak le a kőművesek. Ez is Némethéké most már, nagyon takaros, amolyan belső verandáján, teraszán frissen rakott kemence. Ez a ház is falubeli családé volt, ezután vendégházként szolgál.

– Eddig is lett volna, aki kíváncsi Rápcakapira, az itteni csendes falusi életre. Az én partnereim például, akár külföldiek is, lett volna mit megmutatni – mondja Németh István, a házigazda. – De ahhoz itt kell este nyugovóra térni, reggel itt ébredni. Nem volt szálláslehetőség, ezután lesz. – A felújított egykori családi fészek bármelyik szálloda része lehetne, jó ízléssel kiválasztott berendezéseivel, szobáival, fürdőjével.


JÓ HELYEN JÓ IDŐBEN LENNI

A házigazda arcát nem szolárium barnította, vonásai nyugodtak, kiabál róla, hogy megfontolt ember. Felesége, Erika a régi ismerősnek kijáró bizalmassággal közli: nincs baj a kilóival, ami látszik rajta, a 17 éves Móni és a 13 éves Bálint öccse után babát vár. Tengernyi munka van mögöttük, most már a harmadik gyerekre is gondolhattak.

István általános gépésznek tanult, s lett később gépésztechnikus, kertésztechnikus. Erika Győrben, közgazdasági technikumban érettségizett. Istvánnak a Soproni Szőnyeggyár volt az első munkahelye, a második az Éduvíz, Bősnél dolgozott a vízpótló rendszernél.

– Amennyiben a magyar fél „nem bánja ki magát", nem vonul el Bőstől és nem szűnik meg István munkája, most mit csinálna?
– Hát igen, a véletlenek, jó helyen lenni jó időben, felismerni a lehetőségeinket... Valószínű, hogy gazdálkodnék, de nem ekkora méretben.

– Visszaugorva Bősre, mit gondolt akkor róla?
– Nem lett volna szabad megépíteni, ám ha már beleugrottunk, semmi értelme nem volt feladni. Lett viszont következménye, ha nem azt tesszük, amit, nálunk lett volna az a bizonyos kulcs.

Németh István apja „hivatalosan" vízvezeték-szerelő volt, ám évente kétszer ha írt számlát, amennyiben hívták, vette a szerszámosládát. Az udvaron viszont egyhektárnyi területet borított fólia. A fia azt mondja, akkoriban ez volt a világ. Erika családjában sok-sok generációra visszavezethető, hogy a földből éltek.


BÉRELT FÖLDÖN BOLDOLGULNI

– Hogyan indult Bős után?
– A bérelt területekkel együtt 13 hektárral... Ausztriából hoztam egy akkor 27 éves John Deere traktort. Most is sajnálom, hogy meg kellett válnom tőle. A kilencvenes évek elején tartottunk, sorra szűntek meg a szövetkezetek, időben 1993-at írtunk, akkor határoztuk el, hogy bioterményekkel fogunk foglalkozni. A bejelentéstől számítva három év, ennyi az átállás ideje, azóta számítunk biogazdálkodóknak.

– Aminek feltétele?
– Nem használunk műtrágyaféleségeket és terményeink megvédésére vegyszereket. Az előbbit istállótrágyával váltjuk ki, ezt megforgatva, egy évig pihentetve, már komposztként, a vegyszerek helyett bacilusokat, növényi kivonatokat, természetes ként. Tizenvalahány esztendő tapasztalataként mondhatom, lehet boldogulni így is, földjeink nem veszítettek erejükből. Egyébként 12–42 aranykoronásak. Meggyőződéssel mondom, hogy a vegyi anyagok tönkreteszik a talajéletet.

– Az aranykoronát említette, és a most használt földterület nagysága?
– Mindenestől, amin termesztünk, 110 hektár.

– Mennyire bővült a gépvagyon?
– Korszerű eszközöket szereztünk be, olyan sorművelőt, amellyel egy centiméterre odakerülhetünk a növény mellé.

– Mennyit ér a mostani gépvagyona?
– Nekem sokat. Az eszközökhöz sorolhatom a két, egyenként hét és fél vagonos, nulla Celsius-fokig jó hűtőket. Az első bioterményünk sárgarépa volt, most 17–18 zöldségfélével foglalkozunk, valamennyi szabadföldi, a póréhagymától a padlizsánig. Éppen tíz éve a gabonaféléket is termesztjük, kölest, zabot, tönköly és durumbúzát. Van saját hántolónk, tisztítónk, köves malmunk. Hat éve saját gabonánkból elég nagy mennyiségben saját lisztünk is van.

– Esztendőnként mennyi termény kerül le erről a 110 hektárról?
– Súlyban mintegy 100 vagonnyi.

– És ezek piaca?
– A tápszer-előállító Hipp a nagy vevőnk, aztán a székesfehérvári hűtőház. Budapesten a XII. kerületi biopiac, és most már nagyon sok a fővárosban a biobolt. Miután megismertek bennünket, és mind nagyobb a becsülete a biotermékeknek, itthonról is sokat értékesítünk.

Németh István biokertész, egyéni vállalkozó és a család nevén szerepel a Biomag kft., azt Erika jegyzi, az előbbi vállalkozás, Istváné munkát ad kilenc embernek, a feleség cége kétszemélyes.

– A mi vállalkozásaink foglalkoztatják a legtöbb embert, megjegyzem, egyetlen fillért sem kaptam munkahelyteremtésre.


ÉJJEL-NAPPAL "KÖTETLEN MUNKAIDŐBEN"

– Hogy telnek a napjai, mennyi a munkaideje?
– Kötetlen. Tegnap például hajnali ötkor indultam Budapestre, este fél tíz körül értem haza. De nem zsákmányolom ki magam, annyit dolgozom, amennyit a munka követel.

– Mi a kikapcsolódása?
– Amennyiben a lábam a vízbe ér, édesvízbe. Szép a tenger, nagy a tenger, de kedvesebb számomra a Hanság természetvédelmi területe. Az hoz megnyugvást.

– Üdülni mikor volt?
– Amióta megnősültem, nem. Hozzám ma már idejár a nagyvilág. Számomra az a fontos, ha együtt lehetek a családdal, üdülés, ha leruccanunk a szüleimhez a Balaton mellé.

– Az indulás óta együtt dolgoznak a feleségével. Ön azóta aranykoszorús gazda címet is kapott, lett az év biokertésze, rangos elismerést szerzett biotermékeivel Ausztriában. Hogy porciózná ki a biokertészként elért sikerét?
– A fele mindenképpen Erikáé. A női gondolkodás, előrelátás... Asszonyok a munkatársaink, ki simítaná el az esetleges összeütközéseket?...

– Mit tart luxusnak?
– A jó teherautót, amivel az árut visszük. Évente leautózom 70–80 ezer kilométert.

– És személykocsiban mit tartana?
– Nem mondom, hogy nem ülnék be szívesen egy Mercibe, de mindig találtunk a pénznek sokkal jobb helyet. Mindig azon jár az eszem, hogy miként fejlesszünk, és amire a pénzt költjük, annak több szerepe legyen.

– Hogyan értékeli a falu a gazdaságát?
– Most már talán értékeli.

– Barátai?
– Egy igaz barátja legyen az embernek, én azt tartom, és egy, az van.

– Mit tart fiáról az édesapja?
– Talán most már büszke rám, először azonban ő sem hitt bennem. Egyáltalán, hogy miért csinálom.

– Bizonyítani tudja, hogy jó biokertész. Milyen üzletembernek?
– Bizonyos, hogy lennének nálam, akik ezeket a terményeket jóval jobb áron tudnák értékesíteni.


BIOKERTÉSZET UTÁN ÁLLATTARTÁS?

– Eddig növényekről beszéltünk, de hát nem csak növényeket látni a Németh-portán.
– Na igen. Amikor a lányom tízéves volt, vettem neki egy lovat, imád lovagolni, most már van társa is. Olykor feldühítenek a lovak és megfenyegetem őket, hogy szélnek eresztem. A nemzeti parkból kikönyörögtem két szürke marhát, már van szaporulatuk is.

– Tizenhárom hektárról eljutott száztízig. Meddig fejlődhet?
– Nem akarom továbbfejleszteni, legfeljebb korszerűsíteni. A család ennyiből megél. Nem akarok megszakadni, ahogy eddig, ezután is feleségemmel együtt szeretném megtalálni az örömöm a munkában. – Erika hallva, mit mondott férje, még hozzáteszi: – A többnél sokkal fontosabb, hogy úgy dolgozzunk, nem károsítjuk a természetet, amit csinálunk, az nem megy a környezet rovására. Fontosabb, hogy akik itt, velünk dolgoznak, azok számára jó körülményeket teremtsünk.

Ferenczi József

VILLÁMKÉRDÉSEK - VILLÁMVÁLASZOK

1. – Emlékszik, milyen érzés volt az első millióját megszerezni?
– Csak arra, hogy nem volt a kezemben. Tudtam, hogy megjött, de a bank azonnal le is vette.

2. – Elég akarni a sikert?
– Kevés lenne, hinni kell benne.

3. – Mit tart ma a legjobb befektetésnek?
– Az ember újító szándékát. Lusta emberekhez kötődnek a legnagyobb felfedezések. Az igazság, hogy nálam is szerepe volt.

4. – Mennyit áldoz jótékony célokra?
– Figyelek rá. Leginkább ágybetegeken segítek és fontos, hogy tudjam, jó helyre megy a pénz.

5. – Gazdag embernek tartja magát?
– Anyagilag nem, de életvitelben, érzelmileg bizony gazdagnak.

6. – Mi a sikeres vállalkozás titka?
– Több összetevője van, jókor kell jó helyen lenni. És persze felismerni, hogy az ember jókor van jó helyen.

7. – Lesz a vállalkozásának újabb nagy dobása?
– Nem dobálózhatunk. A mostani kormány ezt a gazdálkodási formát nemigen támogatja.

8. – Támogat-e fiatal pályakezdő vállalkozókat, vállalkozásokat?
– A bióban erről nemigen lehet szó. A harmincas korúak nagyon meggondolják, hogy belefogjanak-e, akik igen, őket segítem. Átadom annak 95 százalékát, amit tudok, a maradék az enyém, azért nagyon megküzdöttem.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: vitát

a parlamentben Rendőri látogatás Kábítószerfogás Viharok, riasztások Nincs magyar

áldozat

Budapest» A Fidesz elutasítja a több-biztosítós egészségügyi modell bevezetését – mondta… Tovább olvasom