Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Szívdobogását keresik a határsértőknek

Gépjárművekben rejtőzködő határsértők felderítésére szívdobbanásmérőkkel látják el az ország keleti és déli határátkelőit.

Ilyen műszerek már korábban is voltak ezeken a határkapukon, a nyugati végeken CO-szondákat és endoszkópokat használtak.

A rejtőzködő emberek felderítésére alkalmas szívdobbanásmérőkre írt ki nyílt közbeszerzést az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A hat berendezést Magyarország külső határos – keleti és déli – határátkelő helyeire kell telepíteni. A teljesítés része a mérők beüzemelése és a kezelők oktatása is.

A jövő év január 31-ig leszállítandó eszközöknek mínusz 20 és plusz 50 Celsius-fokos környezetben is működniük kell, úgy, hogy a téves jelzések aránya ne legyen magasabb 10 százaléknál. A megbújtakat akkor is jeleznie kell az érzékelőnek, ha 15 méternél távolabb van a vele kapcsolatban álló számítógéptől.

A Kisalföld szakértője megkeresésünkre elmondta, a határőrség a déli és keleti határszakaszokon már 2006-tól alkalmazott ilyen eszközt.

– A korábbi határőrség korlátozott számban brüsszeli támogatásból, a Schengen-alapból hozzájutott ilyen eszközhöz. Olyan érzékeny műszerről van szó, ami a gépjárművekben, például kamionokban elbújtatott emberek szívdobogását érzékeli. Egy korábbi szakmai bemutatón egy egérét is érzékelte.

Határrendészeti szakemberünk szerint a szívdobbanás-érzékelő szinte százszázalékos eredményt produkáló eszköz. Hasonló ultrahangelven működik, mint a méhben lévő magzat szívhangját ellenőrző műszer, csak még érzékenyebb, nagyobb távolságokból is jelez.

– Azelőtt egyébként a CO-szonda – szén-monoxid-mérő – elég biztos eszköz volt. Ám az akkor is jelzett, ha a szállítmány romlandó áru volt, s bizony olyankor bontani kellett a kamiont. Ezenkívül ipari endoszkópot alkalmaztak a határőrök, amelyeket betoltak a raktérbe, s láthatóvá vált a rakomány, esetenként az elbújt emberek. A vámosoknak mobil röntgenkapujuk is van, sok esetben buktattak le így csempészszállítmányt – tudtuk meg.

A Győri Határőr Igazgatóságon nem volt szívdobbanás-érzékelő, ugyanis nyugati határunk akkor már belső határnak számított. Viszont CO-szondát és endoszkópot alkalmaztak.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. július 22. 09:36
    „Jó, hogy nem szenteltetik meg a csuhással, és nem találnak ki a fogdmegeknek is egy-egy imát, hátha sikeresebb lesz a munkájuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer illegális bontó?

Évente 40 ezer gépjárművet jogtalanul vonnak ki a forgalomból. Az állam kára akár 8 milliárd forint is lehet. Tovább olvasom