Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Szívcentrumba küld a jeleket a mentők új készüléke

A készülék mobiltechnológiával küld EKG-jeleket a körzetben található szívcentrumba, ahol azonnal ki tudják értékelni az adatokat és dönteni tudnak a további teendőkről.
A gyakorlatban mutatták be kedden az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közelmúltban bevezetett távdiagnosztikai rendszerét, amelynek segítségével a sürgős kardiológiai ellátásra szoruló betegeken tudnak hatékonyabban, gyorsabban segíteni.

Az úgynevezett transztelefonikus EKG lényege, hogy a rendszer már a mentőautóból mobiltechnológiával küld EKG-jeleket a körzetben található szívcentrumba, ahol azonnal ki tudják értékelni az adatokat, dönteni tudnak a további teendőkről, és a diagnózis felállítása után a megfelelő ellátóhelyre vinni a beteget.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) rendezett bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a szóban forgó rendszer kiépítése bizonyította, hogy a beteg megfelelő helyre küldése jelentősen növelte a túlélést.

Jelezte: az elmúlt években országosan ötről húszra növelték a sürgősségi kardiológiai centrumok számát, amellyel az akut szívinfarktus halálozása felére csökkent. Ez a fejlesztés európai színvonalú, és igazolta, hogy az innováció, a szakemberek és az ellátórendszer együttműködése sok ember életét mentheti meg.

Burány Béla, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy ez a rendszer jó a mentőszolgálatnak, hiszen a kardiológus konzulenst bevonva segíthet a helyszínen, a szívcentrumoknak azért, mert csak olyan beteg kerül hozzájuk, akik valóban sürgős katéteres ellátásra szorulnak.

Kiss Róbert, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nagyon fontos az infarktus észlelésétől az ellátásig eltelt időt, a kiépített rendszerrel azonban ez az intervallum lerövidül, és a beteg egyből a megfelelő ellátást kapja.

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs igazgatója elmondta, az országban futó minden mentőautót felszerelték a készülékkel, és az elmúlt időszakban 16 ezer jelküldést, értékelést végeztek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosoktól, nővérektől, rendőröktől vett személyes adatokat az ügyvéd

Az ügyvéd fő profilja közúti balesetek sértettjeinek kártérítése volt, úgy növelte ügyfélkörét, hogy… Tovább olvasom