Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Szíria - Németh Zsolt: lehetőleg el kell kerülni a katonai beavatkozást

Lehetőség szerint el kell kerülni a katonai beavatkozást Szíria ügyében, mert az súlyos problémákat okozhat - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.
Az államtitkár kiemelte: azért szükséges hosszú távú politikai megoldást találni a válságra, és azért nem lehet katonai megoldás, mert Szíriában mély vallási és nemzetiségi ellentétek kerültek a felszínre az elmúlt években, és ezeket csak politikai eszközökkel lehet megoldani.

Hatékony megoldást kell találni arra is, hogy a vegyifegyverek alkalmazását a jövőben a nemzetközi közösség megakadályozza - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Emlékeztetett: augusztus 21-én minden valószínűség szerint vegyifegyvereket alkalmaztak Damaszkusz külvárosában, ami a 21. század egyik legjelentősebb botránya. A támadásnak mintegy 1500 áldozata volt, egyharmaduk gyermek - idézte fel. Úgy vélte, ez is azt mutatja, hogy humanitárius katasztrófa bontakozik ki Szíriában, ahogyan az is, hogy az ország lakosságának csaknem egyharmada arra kényszerült, hogy elhagyja lakhelyét.

A politikus közölte: a vegyifegyverek alkalmazásáért a NATO, a vilniusi külügyminiszteri találkozót követően az EU és a szentpétervári G20-csúcs 11 résztvevője egyértelműen az Aszad-rezsimet tette felelőssé. Szíria nem csatlakozott a nemzetközi vegyifegyver-tilalmi mechanizmusokhoz, ha ezt megtette volna, most nem történhetett volna meg ez a tragédia - mutatott rá.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök kilátásba helyezte a korlátozott légicsapás lehetőségét, amelyet a szenátus külügyi bizottsága megszavazott. Először a szenátus, majd a kongresszus hozott volna döntést az ügyben, de kedden kiderült: reális lehetősége van annak, hogy a nemzetközi szervezetek felügyelete alatt megsemmisítik a szíriai vegyifegyvereket - magyarázta. Hozzátette: bár az ezzel kapcsolatban megfogalmazott ultimátumot a szíriai kormány elfogadta, így a szenátusi szavazást elhalasztották, az elvi lehetősége nyitva marad a beavatkozásnak.

Az államtitkár szerint az ENSZ szerepe "biztatóan felértékelődött" a napokban, ezt mutatja a vegyifegyver-ellenőrök kiküldése is, akiknek jelentése akár már a hét végére megszülethet.

Úgy vélte, elképzelhető, hogy hamarosan egy olyan tervezet születik, amely a vegyifegyverek megsemmisítését és Szíria csatlakozását írja elő a vegyifegyver-tilalmi mechanizmusokhoz.

Németh Zsolt kijelentette: Magyarország fellépése, megnyilvánulásai az ügyben gyorsak, kezdeményezők voltak, a válságot kiemelten kezeli a magyar diplomácia.

Míg a bizottság szocialista alelnöke, Kovács László is úgy ítélte meg, hogy a magyar külpolitika időben és megfelelően reagált a szíriai válságra, a testület jobbikos alelnöke, Gyöngyösi Márton szerint a Külügyminisztérium egyoldalú nyilatkozatokat adott ki. Csóti György (Fidesz) úgy értékelte, a magyar külpolitika visszafogottan és okosan kezeli a kérdést.

A jobbikos Gyöngyösi Márton és az LMP-s Ertsey Katalin is a vegyifegyver-támadás elkövetőivel kapcsolatos bizonyítékokról érdeklődött. Németh Zsolt elmondta: bizonyítékok vannak arra, hogy kormányzati területekről indultak a rakéták a vegyifegyver-támadásban, az információk szerint a rezsimnek vannak eszközei egy ilyen akcióhoz. Azért, hogy vegyifegyverek vannak az országban, a felelősség a hatalmat terheli - fűzte hozzá.

Daher Pierre (Fidesz) azt mondta, hogy a katonai megoldás soha nem hoz jó eredményt, és most is csak tovább bonyolítaná a helyzetet. Az Aszad-rezsim bukásával széteshet az ország, ami a jelenleginél is veszélyesebb helyzet idézhet elő - vélekedett a képviselő.

Olvasóink írták

  • 1. xverax 2013. szeptember 11. 14:21
    „bizonyítékok vannak arra, hogy kormányzati területekről indultak a rakéták a vegyifegyver-támadásban...

    akkor hozzák nyilvánosságra, különben csak duma”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: tahófrakció működik a parlamentben

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a parlamentben létrejött egy "tahófrakció" nőkkel megalázóan… Tovább olvasom