Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szirbik Imre: A kis herceg története

Szirbik Imre, Szentes város polgármestere Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című kötetéről beszél.
„Nagyon sok könyv közül választva életem meghatározó alapműve és a mai napig a legkedvesebb kötete A kis herceg. Gondolom, sokan vagyunk ezzel így, és hozzám hasonlóan bizonyára mások is először serdülőként vették kezükbe ezt a könyvet. Ha akkor még nem is értettük azt összefüggéseiben, de egyes mozzanatai életre szóló emléket jelentettek számunkra. Én azóta nagyon sokszor lapozgattam a második világháborúban meghalt, klasszikusnak számító francia író remekművét. Akárhányszor is olvasom újra, bár ismerősek a mondatai, és egyes részeit lassanként már kívülről tudom, mégis mindig új és új arcát mutatja a könyv.


Mást és mást jelent számomra, ha a lelkiállapotom, az életem folyása változik. De az a fejezet, amelyben a rókával megbeszéli a kis herceg, hogy a sok ezer rózsa közül melyik az övé, s mi különbözteti meg a többitől, az változatlanul örök igazság.

Életem vezérfonalát adó gondolat az, amikor a róka elmagyarázza: mit jelent az, ha megszelídítünk valakit, és aztán már felelősséggel tartozunk érte. Úgy gondolom, hogy olyan örök emberi érték és érzés ez, ami a gyerekeknek, a serdülőknek, az életük derekán élőknek és a tapasztalataikat összegző idős embereknek is egyaránt tanulság. Számomra ezért vált alapművé ez a kötet, amelyet egy olyan pilóta írt, akinek a helyzetét is át tudom élni, a repülés örök szerelmeseként. Elképzelem, mit jelent a sivatagban napokon át egy-egy gép megjavítása és az életért való küzdelem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz fényképezőgépes vadásza

Nem a kiállítóterem közepén állok, hanem egészen közel, szemben a falon nagy természetkép. A levegőt megtölti az erdő párás, zöld lehelete, a napsugarak ölelésében önfeledt rókafiak hancúroznak, majkos morgásuk messze morajlik. A kép hatása teljes: kezdem sajnálni, hogy lemaradok a következő pillanatokról. Dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotós jó munkát végzett. Tovább olvasom