Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Színvonalas kacatpop: újra színen az Erik Sumo Band

Kacatpop - így határozza meg az Erik Sumo Band stílusát Tövisházi Ambrus, a zenekar vezetője; a csapat minap megjelent új albumát, a sokszínűen dinamikus The Trouble Soup-ot, amelyet közönség és kritika egyaránt lelkesen fogad, novemberben mutatja be a fővárosi Dürer-kertben.
A lemez négy év munkája - mondta Tövisházi Ambrus az MTI-nek. Az akkor még inkább projektként, mint zenekarként működő Erik Sumo Band első albuma 2005-ben jelent meg (My Rocky Mountain) egy stuttgarti kiadónál, azóta bekövetkezett némi személyi változás, ám a balkáni zenével kevert pszichedelikus rock, spékelve némi sanzonnal, dzsesszel és dance-szel szerencsére megmaradt.

A zenekar vezetője napjaink magyar pop-rock színterének egyik legaktívabb, egyszersmind egyik legtehetségesebb alakja; mielőtt az Erik Sumo Band 2002-ben megszületett, ő már letette a névjegyét az Amorf Ördögökkel, azóta készített számos remixet, producerkedett, írt filmzenéket és életre hívta a Péterfy Bory and Love Band-et. Egyesek az amerikai újhullámos dance-rock csapat, a B-52,s felszabadult vidámságához hasonlítják a The Trouble Soup (Bajleves) című új albumot.

Tövisházi Ambrus az MTI-nek erről azt mondta, dinamikában, energiában talán akad hasonlóság, de a lemez nem lett annyira vidám, igaz, a borítója talán ezt sugallja. (A fotón a két énekesnő, Harcsa Veronika és Kiss Erzsi, valamint Tövisházi Ambrus konyhai kötényben néz szembe a kamerával; Tövisházi egy nyers halat tart a szájában.) "Felszabadult örömködés ugyanúgy van a lemezen, mint reggae, sanzonjegyek, de sztoikusabb dolgok is, pszichedelikus hatások.

A dinamikus megszólalás talán abból fakad, hogy az első albumtól eltérően egy igazi zenekari munka eredménye. A My Rocky Mountain úgy készült, hogy behívtam embereket a stúdióba és a számokat projektszerűen szép lassan építettem. A The Trouble Soup-ra hagyományos módon írtunk dalokat, a zenekar eljátszotta és ezt rögzítettük" - fejtette ki a billentyűs-énekes. Kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az album címe nem jelent semmi különöset, a "bajleves" azt az őrült káoszt fejezi ki, ami a lemezt néhol jellemzi.

A CD - amelyet itthon a Megadó Kiadó dobott piacra - februárban Európában a kölni székhelyű Le Pop kiadónál is megjelenik. "Az első Erik Sumo Band-lemez kapcsán elég sokat koncerteztünk Németországban, emellett Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában és Izraelben is. Az új anyag nyugat-európai terjesztésétől azt reméljük, hogy még több fesztiválra és klubkoncertre hívnak meg minket a következő években" - fogalmazta meg a célokat a zenekarvezető.

Az új Erik Sumo Band-albumon minden tag közreműködött zeneszerzőként vagy szövegíróként, a két elképesztő hangú énekesnő, Harcsa Veronika és Kiss Erzsi is. Utóbbi, a Kiss Erzsi Zene énekesnője ezen a lemezen is megcsillantja védjegyét: a művésznő számos, saját maga által kitalált énekelt nyelvvel büszkélkedhet. Az egyik ilyen a Secon című dal (a nyelv kicsit franciás érzést kelt), a másik pedig az Erzsi Robs A Casino (Erzsi kirabol egy kaszinót). "Erzsit nagyon érdeklik az egzotikus népek dalai és mindegyikből merít egy kicsit, legyen az eszkimó, vagy valamelyik afrikai nyelv.

Saját hangbirodalmat fejlesztett ki magának" - mondta erről Tövisházi Ambrus. A november 13-i fővárosi lemezbemutatón a Dürer-kertben az Erik Sumo Band teljes egészében eljátssza az új albumot, és természetesen az előzőről is hangzanak el dalok, köztük a Summertime dzsessz standard feldolgozása. Novemberben fellépnek még Szegeden, decemberben pedig Pécsett és Debrecenben. A zenekarvezető elmondta, hogy a legnagyobb nehézség az Erik Sumo Band esetében a hét tag összehangolása.

Nem csoda, hiszen Kiss Erzsi a Kiss Erzsi Zenében és a Kiss Erzsi Panchanban, Pápai István ütőhangszeres utóbbiban és a Péterfy Bori and Love Bandben játszik, miközben a Péterfy Bori-féle zenekar vezetője Tövisházi Ambrus és itt basszusgitáros Drapos Gergely, gitáros Mészáros Ádám, Farkas Zoltán pedig ugyanitt dobol, ő emellett a Pál Utcai Fiúkban is ezt teszi. Harcsa Veronika, a kiváló dzsesszénekesnő pedig saját lemezein kívül számtalan projekt meghívott vendége. Az érintett négy tag (Tövisházi, Mészáros, Drapos, Pápai) mellesleg gőzerővel készíti a Péterfy Bori and Love Band várva várt új lemezét, amely november közepén jelenik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy kaszinót Keszthelyen

Kiraboltak egy kaszinót keddre virradó éjszaka Keszthelyen - tájékoztatta a Zala Megyei… Tovább olvasom