Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Színházak szűkös költségvetéssel

Megyénk két színháza – korábban beszámoltunk róla – az újabb áfaterhektől nehéz helyzetbe került. Úgy tűnik azonban, az összigazgatói tiltakozás eredményhez vezetett: a hétvégén kompenzációt jelentett be a kulturális tárca.
Ezekben a napokban tartották a fővárosban a vidéki színházak országos találkozóját. (Ezen sem a Győri Nemzeti, sem a soproni Petőfi Színház nem képviseltette magát.) A találkozó alaphangulatát vélhetően nagyban javította Hiller István kulturális miniszternek a bejelentése: országos szinten kétmilliárd körüli összeget kapnak a színházak kompenzációra. (Mit kell kompenzálni? Azt, hogy jövőre az állami támogatások után már áfát kell fizetni minden teátrumnak, és a jegyárakat sem 12, hanem 15 százalékos áfa terheli ezután.) Elég tetemes segítség lehetőségét takarja a miniszteri bejelentés, ám végső megoldást nem jelent a mindig is állami és önkormányzati pénzekből élő intézmények számára.

Sopronban nincs nagy baj

– Nincs nagy baj – mondja Szilágyi Tibor, a soproni Petőfi Színház igazgatója. – Fellépett a színházi szakma, s e szereplésnek szerencsés happy and lett a vége. Persze továbbra sem fogunk dúskálni a támogatásokban, hiszen a jegyáremelés áfakülönbözetét és a várható inflációt nem fogják kompenzálni, de a pénzügyi kereteinket tartani tudjuk – nyilatkozta a színidirektor, aki bevallotta: magánéletében elég szabadon kezeli a pénzt, a színház vezetőjeként azonban megfontolt. „Tökéletesen be tudjuk osztani azt, amink van. Sőt, még vésztartalékra is futja" – állítja.

„ A színház elsősorban a gondolat és az értelem helyszíne, nincs szüksége tehát agyoncicomázott díszletekre."
– Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy forduljunk arccal a szegény színház felé – folytatja Szilágyi –, de a fölösleges díszletelemeket el lehet hagyni. Általában optimista ember vagyok, úgyhogy tudom, megbirkózunk a nehezebb helyzettel is. Szeretnénk ezt úgy tenni, hogy a nézők észre se vegyék: nekünk nehezebb.
Mint emlékezetes, Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetője a Kisalföld november 11-i számában megígérte: a jegyáraknál ebben az évadban még nem érvényesítik a 3 százalékos áfaemelést. Kigazdálkodják azt is!

Győr 2,5 milliárdos felújításra vár

Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója csak részben örül a kompenzációnak. Mint elmondta, ez nem oldja meg a gondjaikat. A jegyárakban már januártól éreztetni fogja hatását az áfaemelés, és nagy valószínűséggel a 2004–2005-ös évadban egy előadással kevesebbet tudnak csak majd színpadra állítani. Spórolni kell!

A Győri Nemzeti Színház gazdasági igazgatója, Tichi László szerint a miniszteri kétmilliárd valójában csak egymilliárd-hétszázötvenmillió. Ez az áfaterhek 80–85 százalékát tudja kompenzálni. A többit a színháznak kell kigazdálkodnia.

Győrött más pénzeket is elő kell teremteni a tervezett bevételnél szerencsés esetben némileg nagyobb bevételből.
A város kétmillióval járult hozzá ahhoz a pályázati alaphoz, amellyel január 5-ig a Győri Nemzeti felújítására benyújtott pályamunkákat díjazzák majd. A színház ehhez még tízet tesz hozzá! Január 19-én várhatóan eredményt hirdetnek, majd ezután indulhat meg a címzett állami támogatás lekérése a munkákhoz. A teljes költségvetés körülbelül 2,5 milliárd forint lesz. Ám Győr előtt van a várakozó teátrumok listáján Debrecen, Budaörs, Szolnok, Tatabánya.

Kapcsolódó anyagok >>

A világ legfiatalabb színházi szerzője (2003-10-29) >>
Új színházi idény régi társulattal (2003-09-13) >>
Valahol Európában (2003-02-02) >>
A direktor nem kapott fegyelmit (2002-10-04) >>
A színház ünnep (2003-09-22) >>
A világnapon született (2002-04-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztható vagy, Júlia!

A mozi beépítése a színházba egyre gyakoribb. Korcsmáros György rendezőként nemegyszer él(t) ezzel a… Tovább olvasom