Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Színes boríték az átjelentkezőknek a választáson

Ezzel a korábbi visszás jelenségeket kívánja kiküszöbölni az új szabályozás, igazolással a jövőben nem lehet szavazni.
Leragasztott színes borítékban adhatják le szavazataikat tavasszal azok, akik a lakóhelyüktől távol voksolnak; ezzel a korábbi visszás jelenségeket kívánja kiküszöbölni az új szabályozás - erről Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

A lap hétfői számában megjelent interjúban Pálffy Ilona azt mondta: igazolással a jövőben nem lehet szavazni. A törvényhozók ugyanakkor bevezették az átjelentkezés intézményét, amely több garanciát nyújt, de rendkívül sok adminisztratív, logisztikai feladattal jár. Ennek lényege, hogy a választópolgár ezentúl akkor is a lakóhelye szerinti jelöltre adhatja le voksát, ha máshol szavaz. Aki például Békéscsabán lakik, de Hévízen üdül, itt majd a békéscsabai szavazólapot kapja kézhez.

Ez akár azt is jelentheti, hogy a 106 egyéni választókerületben 106 féle szavazólap lesz. Mindehhez az is szükséges, hogy a választópolgár előzetesen a lakóhelyén bejelentse, hol kíván voksolni. A jegyző ekkor őt kivezeti az ottani névjegyzékből egyúttal feltünteti az erre kijelölt az erre kijelölt szavazókör névjegyzékén.

A voksoláskor a választópolgárnak le kell majd ragasztania a szavazatát tartalmazó borítékot, és úgy bedobni az urnába, mert különben voksa érvénytelennek minősül. Ez a titkosságot garantálja - tette hozzá Pálffy Ilona, aki szerint az ilyen boríték nem fehér lesz, de még nem tudta megmondani, hogy milyen.

A különbség oka, hogy az átjelentkezők borítékait - a külföldön dolgozók szavazataival együtt - felbontatlanul el kell juttatni a lakhely szerinti választási bizottsághoz. Számlálásuk itt történik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toroczkai László lett Ásotthalom polgármestere

Toroczkai László, aki a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője, a Hatvannégy Vármegye… Tovább olvasom