Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Szimulációs ENSZ-konferencia Szegeden

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nyolc országának imitált küldöttsége ült tárgyalóasztalhoz szerdán, Szegeden.
A Szegedi ENSZ Modell Konferencián a fiatalokból álló csoportok hasonlóan dolgoznak, mint ahogyan az igazi ENSZ-konferenciákon a szakemberek, és két kiemelt témát, a nukleáris fegyverek, valamint a gázai övezet kérdéskörét vitatják meg.

A péntekig tartó modellezésen nyolc ország csaknem száz diákja vesz részt. A SzeMUN 2010, azaz a Szeged Model United Nations (Szegedi Egyesült Nemzetek Szervezete Modellezés) egy igencsak komoly, mégis szórakoztató és informális találkozó.

Az angol nyelven zajló programra elsősorban egyetemistákat vártak, de sok gimnazista is érkezett. A részt vevő nemzeteket tekintve a magyarok mellett cseh, lengyel, szlovák, román, izraeli, olasz és angol tanulók is érkeztek. A vendégek fele külföldi - mondta el az esemény megnyitója előtt a szervező szegedi egyetemisták nevében Szabó István az MTI-nek.

Az ENSZ munkáját szimulálva, a résztvevők a multikulturális környezetben megoldhatatlannak tűnő problémákra próbálnak válaszokat találni kommunikációval, országok közötti párbeszéddel. A fiatalok különböző országokat képviselnek, kivéve sajátjukat - ezzel megismerve más kultúrákat. Ügyelniük kell arra, hogy a problémákra olyan választ adjanak, amelyet az adott ország egyébként képvisel. Annak ellenére, hogy itt is határozatokat hoz a közgyűlés és a Biztonsági Tanács, mint az ENSZ-ben, ezeknek nem lesz súlya, így megjelenhetnek újszerű ötletek is - tette hozzá.

Bizottsági munkát végez valamennyi résztvevő: az első két napon az ENSZ eljárási szabályzata alapján dolgoznak, tehát lobbiznak a határozatokért, majd azokat módosítják, és ezt követően vitáznak róluk. A harmadik napon a diákok összeülnek a közgyűlésben, hogy véglegesítsék döntéseiket. Emellett vendégelőadásokat is meghallgatnak szakavatott személyektől a kérdésekkel kapcsolatban.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. április 08. 05:46
    „Na tessek!! meg banda aki beleverne a pofajat az orszagunk belugyeibe!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltmaró az árokban

Munkagép alatt szakadt be az aszfalt szerdán késő délelőtt a Pest megyei Pilisvörösvár és… Tovább olvasom