Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Szilveszter közeledtével - a pirotechnikai tevékenységekről...

Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, illetve felhasználása esetén a rendőrség intézkedik a jogosulatlan birtoklás és felhasználás megakadályozására.
A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, illetve nem sértheti a tűzvédelmi szabályokat. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, illetve felhasználása esetén a rendőrség intézkedik a jogosulatlan birtoklás és felhasználás megakadályozására. A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek

Továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználáshoz. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 01-én 06 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 05-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A termék január 05-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el.

Magánszemély petárdát továbbra sem birtokolhat, illetve nem működtethet el.

Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék felirata tartalmazza többek között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést.

Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról.

Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük balesetet is okozhat.

Megyénkben 29 helyszínen (tavaly 28 helyszínen) - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében – engedélyezett a rendőr-főkapitányság év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók. Egy lakóegységen belül összesen csak egy magánszemély által birtokolható mennyiségű pirotechnikai termék tárolható.

Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el, és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik. A szabálysértés miatt a rendőrség mellett közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

A rendőrség az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordít az engedély nélkül forgalmazók (pld. piacokon, vásárcsarnokok területén gépkocsiból árusítók) kiszűrésére.

Olvasóink írták

 • 10. gonzo 2012. december 29. 18:32
  „"A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét"-akkor innentől kezdve miről beszélünk?

  A világgá szaladt kutya egészsége?
  A durrogástól napokig depressziós állatok egészsége?

  Ja,hogy a kutyát nem érdekli.....akkor meg minek a rendelet?”
 • 9. Pretorianus 2012. december 28. 18:13
  „8. vera2012 2012.12.28. 17:04
  Én nyitva hagyom és egy cellux darabbal "zárom" be. :)
  Itt is vannak hülyegyerekek. :)”
 • 8. vera2012 2012. december 28. 17:04
  „Hülye balekok miatt minden évben le kell szerelni a posta és ujságos ládát.”
 • 7. 672263 2012. december 28. 16:58
  „Mankapunka!
  Én sem a balekokat sajnálom. A kutyámat aki teljes pánikban van ilyenkor. Bár kerti kutya, be kell hoznom a házba, szegény még pisilni is alig meg kimenni. Egyébként Sopronban a Villa soron már december 24(!!!!!) óta dobálják a petárdát.”
 • 6. orion1 2012. december 28. 16:46
  „Itt nálunk Sopronban nincs megtiltva a petárdázás, sőt egyenesen kötelezik rá a lakósságot! (szilveszterkor legalábbis ez az érzésem). Szerintem itt akkor is ausztriából szerezték be a petárdát, mikor egy évben szabad volt a petárdázás (talán 2004-ben?), mert ott 3-5 euró egy dobozzal.”
 • 5. Mankapunka 2012. december 28. 16:18
  „Ez titeket miért zavar,ha valaki le szeretné amputáltatni a kezét?

  Én sem szeretem,hogy a sok nő a véres betétet a WC-ben húzza le,de mit tehetek ellene? Semmit.”
 • 4. balbunkó 2012. december 28. 15:17
  „Biztos lesz olyan, akinek csonka lesz a keze a hülye petárda miatt ...”
 • 3. vera2012 2012. december 28. 14:41
  „Minden szilveszterkor vannak tökéletlenek....”
 • 2. orion1 2012. december 28. 13:17
  „Vettem sikolyt a gyereknek, ami egy kis rakéta és visítva kellene felszállnia, de ehelyett egyszerűen felrobbant mint egy petárda”
 • 1. Mankapunka 2012. december 28. 11:04
  „Bűnüldözésre is ekkora erőt fordítanának,mint erre...............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január elsejétől a teljes új Munka törvénykönyve hatályba lép

Az 1992-es szabályozást váltja fel a mostani. Nézze meg, mi változik! Tovább olvasom