Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Szilvásyék ügyében új eljárás lesz

Megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője, valamint egy magánszemély ügyében kémkedés vádjával folyó büntetőperben pénteken kihirdetett másodfokú végzésével.
A tábla rendelkezése szerint a megismételt elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszéken kell majd lefolytatni.

Az államtitkokat is tartalmazó ügyben az eljárás mindvégig zárt ajtók mögött folyt, csupán a döntés rendelkező része nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították.

A Katonai Ügyészség 2011 decemberében emelt vádat a Gyurcsány-kormány tagja, két titkosszolgálati vezetője és egy magánszemély ellen.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék két évvel ezelőtt.

Az ügyész és a védők fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen.

Az eljárás során Galambos Lajos és P. László kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd hozzávetőleg egy évet házi őrizetben.

Pénteken, a tábla másodfokú, javarészt nem nyilvános határozathirdetése után Sebes Péter ügyvéd, Szilvásy György védője újságírók érdeklődésére az ügyről annyit mondott: a tábla a védői indokokkal egyezően eljárási okokból helyezte hatályon kívül az elsőfokú döntést. A tábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság olyan eljárási hibákat vétett, melyek másodfokon már nem orvosolhatóak.

A védő hozzátette, hogy az eljárási szabálysértések többek között a jegyzőkönyvezéshez, a tárgyalásokról készült jegyzőkönyvek, illetve hanganyag összhangjához kapcsolódnak.

Szilvásy György újságírók érdeklődésére elmondta: az elsőfokú, elmarasztaló ítélet után már úgy nyilatkozott, hogy bizonyítékok nélkül ítélték el. A másodfokú ítélet most alátámasztja, hogy törvénytelenül ítélték el és ezt a megismételt eljárásban bizonyítani is tudja. Bár a büntető eljárásban nem a vádlott feladata, hogy bizonyítson - tette hozzá.

Csiha Gábor ügyész, az ügyben másodfokon eljáró Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: a vádhatóság szakmai meggyőződése szerint az elsőfokú eljárás hibái az ügy lényegét nem érintő, másodfokon korrigálható szabálysértések voltak, tehát a tábla érdemi öntéssel zárhatta volna le az eljárást másodfokon. Miután azonban az elsőfokú eljárás megismétlésére utasított a másodfokú bíróság, jelentős időmúlással kell számolni az ügyben.

Az MTI érdeklődésére az ügyben eljáró jogászok egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy a jogerős ítéletig még évek telhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan is megnyitották Milánói Világkiállításon a magyar standot

A környezetvédelmi világnapon, június 5-én megtartották a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos megnyitó ünnepségét. Tovább olvasom