Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szili Katalin: A gyermekek utáni szavazati jogról óriási vita volt konzultációs testületben

A gyermekek után adandó "extra" szavazati jog kérdése - tehát hogy felkerüljön-e ez vagy sem az állampolgárok véleményét az új alkotmány tartalmáról kikérő tizenkét pontos kérdőívre - óriási vitát váltott ki a Nemzeti Konzultációs Testületben - nyilatkozta Szili Katalin volt házelnök, független országgyűlési képviselő, a konzultációs testület tagja a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este.

A politikus szerint az új alkotmány nem csak a pártok akaratának kérdése, annak előkészítésébe a minél szélesebb társadalmat is be kell vonni.

Legelőször 2003-ban, még házelnökként fogalmazta meg, hogy szükség lenne egy új alaptörvényre, hiszen a rendszerváltozás hajnalán megszületett alaptörvényünk az 1949-es alkotmány módosítása - fogalmazott Szili Katalin, aki szerint még az Európai Unióba történt 2004-es belépésünk előtt több témát - például a parlament egy vagy kétkamarás voltát, illetve a hazai kisebbségek parlamenti képviseletét - rendezni lett volna célszerű egy új alaptörvényben.

Ekkor arra nem volt meg a politikai akarat a politikai pártok részéről - fogalmazott Szili Katalin, aki szerint házelnöksége ideje alatt többször felvetődött az új alkotmány megalkotásának ügye. S bár annak szükségességét minden politikai erő elismerte, mégsem tudtak egymás partnerei lenni a dokumentum megalkotásában - tekintett vissza a volt házelnök.

"Én viszont úgy gondolkodom, hogy egy demokrácia nem működik ellenzék nélkül, és egy jól működő demokrácia pedig konstruktív ellenzék nélkül. Éppen ezért nem csak mint független képviselő, hanem mint a Szociális Unió elnöke is, úgy gondoltam, egy ilyen folyamatban szükséges részt venni" - érvelt az alkotmány előkészítésébe való bekapcsolódása mellett Szili Katalin.

Az alkotmány nem csak a pártoké

Ha az alkotmányozás körüli politikai akarat meglétét nézzük, a teljes akarat most sincs meg az új alaptörvény megalkotása körül. Az MSZP szigorú feltételekhez kötné az új alaptörvény elfogadását. Egyfelől négyötödös parlamenti többséghez, másrészt két, egymást követő Országgyűlés jóváhagyásához - vetette fel a Közbeszéd.

Ebben több pártnak többféle elképzelése van - reagált a volt házelnök. Alapvetően úgy gondolom,az alkotmány nem a politikai pártoknak készül, nem egy pártpolitikai dokumentum kell legyen. Az alaptörvény nem csak a pártok akaratának kérdése, az előkészítésébe az egész társadalmat be kell vonni, és szükséges elérni, hogy ha lehet, mindenki a saját alkotmányának érezze az alaptörvényt - összegezte véleményét Szili Katalin.

Az "extra" szavazati jogról óriási vita volt

Melyik kérdéseket emelné a kérdőíven szereplők közül? A legnagyobb előzetes vitát talán a gyermekek után a szülőknek adandó "extra" szavazati jog ügye váltotta ki - hangzott a közbevetés.

"Azt kell mondjam, a konzultációs testületen belül erről óriási vita volt, többen nem értettünk egyet ezzel a kérdéssel. De többek azt mondták: fel kellene tenni a kérdőívre, azért, hogy meglássuk, egyáltalán hogy gondolkodik erről a társadalom, s hogy nem szabad előre megmondanunk, hogyan gondolkodjon róla" - reagált Szili Katalin.

Hozzátette saját véleményét is a többlet szavazati jogról: ez egy elég sajátságos és érdekes felvetés, hiszen a világon nem sok helyütt van ilyen lehetőség. A felvetés végül is rajta lesz a választópolgároknak küldött kérdőíven - derült ki a beszélgetésből.

Értékekre kérdez a kérdőív

A többi, kérdőívre került kérdésről Szili Katalin azt mondta: alapvetően az értékekről szólnak a feltett témák. Azt firtatják, hogyan próbálunk gondolkodni közösségünkről "térben és időben"; a nemzeti összetartozásról, mint értékről, a következő generációkért érzett felelősségről - hogyan akarjuk ezt képviselni?; a természeti értékeink és a nemzeti vagyon megőrzéséről, a termőföld védelméről - sorolta a volt házelnök

Az állampolgárok válaszait a kézbesítéstől számított két héten belül várja a konzultációs testület. Az eredmények feldolgozása pedig a kormány feladata lesz - nyilatkozta Szili Katalin, a Nemzeti Konzultációs Testület tagja a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Olvasóink írták

 • 13. Andersen 2011. február 16. 14:39
  „Csak 1 apró kérdés kérdőív ügyben: minek is?? ( a lényeg az idézet utolsó mondatában: fölösleges, úgysem ér semmit!!)
  "Minimális támogatást élvez a Fidesz-frakcióban az az elképzelés, amely szerint szavazati jog járna a kiskorú gyermekek után - mondta az [origo]-nak Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke és a frakció több tagja. Az ötletről ugyan az állampolgárok is véleményt mondhatnak azon a kérdőíven, amelyen az alkotmányozással kapcsolatos kérdésekben kéri ki a választópolgárok véleményét a kormány mellett működő alkotmány-előkészítő bizottság, egy név nélkül nyilatkozó fideszes képviselő szerint biztos, hogy a kérdés nem kerül be az új alkotmányba, mert ha az állampolgárok támogatják is az ötletet, azt már nem lehet megvitatni az alaptörvény áprilisra kitűzött elfogadásáig.”
 • 12. Lone_wolf.. 2011. február 16. 11:27
  „Aki ezt egyáltalán felvetette ...<moderálva>”
 • 11. janika 2011. február 16. 11:21
  „Lehet, hogy a FIDESZ nem akarja kitölteni a négy évét?”
 • 10. fióka 2011. február 16. 07:49
  „Azt a mindenségit emberek a cigány a 10purgyéval fogja megszavazni mi jó az országnak ez igen.”
 • 9. Jerry 2011. február 15. 21:16
  „Valami nagy zavar van itt a fidesznél.A demokrácia alapja, hogy egy ember csak egy szavazattal rendelkezzen, és a szavazási joghoz be kell tölteni a 18 évet, vagyis nagykorú állampolgárnak kell lenni. Na most a fideszes javaslat ezt a mindenhol működő törvényt akarja felül bírálni.Talán ne lehet véletlen, hogy ilyen még sehol nincs.Azon nem gondolkodnak el a honatyák, hogy akinek nincs meg a 8 általánosa, vagy9is hiányos az alapműveltsége, hogyan szavazhat, hogyan dönthet országos ügyekben.Ugyanis aki választ az választható is.Írástudatlan ember hogyan lehetne pl képviselő,és hogyan olvassa el a szavazó lapot?Arról miért nem kérik a lakosság véleményét, hogy pl szeretnék e hogy a képviselők vissza hívhatók legyenek,a parlamentben legyen e pártfrakció, vagy csak a 176 egyéni szavazó körzetben ténylegesen megválasztott jelölt,és nem a pártlistás pártkatonák?Járjon e nekik költségtérítés számolatlanul,és legyen nekik több funkciójuk is, lehessen polgármester, képviselő, pártelnök stb is gy személyben? Na,ezek szerepeljenek az új alkotmányban,ezeket tegye bele a narancsos 2/3 már ha meri!”
 • 8. Andersen 2011. február 15. 20:33
  „"Az állampolgárok válaszait a kézbesítéstől számított két héten belül várja a konzultációs testület. Az eredmények feldolgozása pedig a kormány feladata lesz - vagyis azt mondanak, amit akarnak!!”
 • 7. janika 2011. február 15. 13:40
  „Nocsak lehet, hogy már érik valakiben az is, választói jog lehet, kinek hány hold földje van, vagy hány jószága? Vagy ép földnélküli-e valaki, mert az már nem is lehet ember?
  Ez már az diszkrimináció, amikor csak jogász (ügyvéd) mehet a Tábla és a legfelső bíróság elé a panaszos panaszával tolmácsnak.”
 • 6. miracle 2011. február 15. 13:30
  „Az IQ alapján kellene súlyozni...”
 • 5. todoer 2011. február 15. 13:22
  „Mi lesz a következő lépés ? Jankovics Marcell javaslatára súlyozni fogják a szavazatokat , mert az mégis felháborító hogy egy betanított munkás szavazata ugyan annyit érjen mint egy diplomásé .
  Agyrém”
 • 4. janika 2011. február 15. 13:11
  „Szerintem ennek a bitkarütemű népnek teljesen mindegy, hogy zsidó vagy cigány uralom zsákmányolja ki.”
 • 3. Pofátlan 2011. február 15. 12:54
  „Ha a gyerekek után lehet szavazni, akkor a cigányság fogja nagyrészt eldönteni hogy melyik párt kerüljön hatalomba.
  Nem gondolta ezt át a FIDESZ.”
 • 2. janika 2011. február 15. 12:31
  „Dr.Szili Katalin tisztában van azzal, hogy a Jogi Maffia keze messze elér és tevékeny a törvény előkészítésében és végrehajtásában, ebben az országban. Ugyan is látszólag úgy adják elő, hogy az ügyvéd, jogászi jelenlét szükséges az állampolgárok és az igazságszolgáltatás közé tolmácsnak! A hatalomban kapaszkodók, pedig nagyon jól tudják, hogy csak is a jogi képzettség az, aki képes átverni az egyszerű laikus állampolgárokat a törvénykezés keretei között.
  Tehát nem véletlen az, hogy alt a népet akarják kizárni a saját érdekeik érvényesítésétől a kiknek a feje felett sokkal könnyebb dönteni maffiózó elven.”
 • 1. Andersen 2011. február 15. 09:59
  „A kérdőív eleve egy baromság.Jó duma, hogy megkérdezzük a társadalmat, meg hogy ez olcsóbb, mint a népszavazás. Igen, valóban és semmiféle visszajelzés és hivatalos összesítés sincs, hogy ki küldte vissza, esetleg ki mennyit? Ráadásul nyilvánvaló, hogy a lakosság nagy részének semmiféle ismerete nincs arról, hogy egy alkotmányban mi szerepeljen,a megfogalmazás pedig külön téma. Ismerjük a jogi fogalmazást, ha akarom ilyen, ha pénzem van, akkor meg másmilyen. A populista jellegű kérdőíven eleve úgy fogalmazzák meg a kérdéseket, hogy az emberek szájába adják, amit szeretnének és természetesen nagy többséggel el is fogadják. Pl. a jogoknak a kötelezettséghez való hozzárendelése.Csakhogy!Vannak olyan jogok, amelyek alapvető emberi jogok és nem köthetőek kötelezettséghez, pl. az élethez való jog.innen már csak egy lépés a halálbüntetés visszaállítása, aminek kétségkívül nagy támogatottsága lenne, különösen a jelenlegi hangulatban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő

Kedden lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő, a diákok csaknem 8300 képzés közül… Tovább olvasom