Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szili: félfordulat várható a reformpolitikában

A jelenlegi kormány reformpolitikájában várható félfordulatról beszélt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjújában.   
 
Hangsúlyozta, a reformok társadalmi elfogadtatása érdekében most kell felmutatni, mi lesz a folyamat vége, hogyan alakulnak az egyes rétegek terhei, ki és milyen arányban viselik az átalakítások költségeit.

"El kell fogadtatnunk a társadalommal, ráerőszakolni nem lehet. A politikánk ezért módosításra szorul, ez a kritika a frakcióban is erőteljesen megfogalmazódott. Úgy látom, épp a változtatások végigvitele érdekében, van is eltökéltség erre a félfordulatra" - jelentette ki. Félfordulaton a házelnök többek között érti, hogy a jövőben más, időigényesebb, de többszöri és szélesebb körű egyeztetési szisztéma lesz. Szerinte az elmúlt hetekben kívülről úgy tűnt, "mintha háromféle akarat lenne: a szocialistáké, a szabad demokratáké és a kormányé. Így nem csoda, ha a döntési alternatívákat azok is idegenül fogadták, akiknek meg kellett volna szavazniuk."

A kormányzati félfordulatot Szili Katalin nem Gyurcsány Ferenc kormányfő pozíciójának gyengüléseként és a szocialista pártvezetés erősödéseként értékelte elsősorban, fontosabbnak nevezte a társadalom figyelmeztető jelzéseit, azt, hogy a szocialista képviselők választókörzetükből "számos olyan impulzust kaptak, amelyből kiderült, hogy muszáj változtatni".

Szerinte figyelni kell a közvélemény-kutatások trendjeire, és figyelmeztető jelnek tartja, hogy az MSZP népszerűsége tizennyolc százalék körül van, ahogyan azt is, hogy a debreceni önkormányzati választáson a szocialisták jelöltje nemrég csak tizenöt százalékot kapott. Szili Katalin az interjúban elmondta azt is, már nem érzi kudarcnak, hogy nem választották meg köztársasági elnöknek és hangsúlyozta: nem szervez szociáldemokrata pártot, bár arra figyelmeztetett: "ha folytatódik az elidegenedés a társadalomtól, akkor a kialakuló űrbe nyílván beléphet egy új erő".

Több mint sajátságosnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc éppen akkor sorolta a négy legjelentősebb olyan szocialista politikus közé, aki alkalmas arra, hogy átvegye tőle a kormány vezetését, amikor mindegyiküket az őszödi beszéd lehetséges kiszivárogtatóiként nevezték meg.

"Én nem szoktam intrikálni, sem a saját fészkembe piszkítani. Ám azt senki sem veheti el tőlem, hogy gondolkodjak, írjak, beszéljek, mégpedig hitem és elkötelezettségem szerint. Ez ma talán nem divatos, de ebben én már csak ilyen vagyok" - fűzte hozzá.
 
 
Forrás: Fn.hu, MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelne a traffipax Kisalf

Tovább olvasom