Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szili: egyetértéssel kell megadni az állampolgársághoz a szavazati jogot

Szili Katalin, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke részt vett és felszólalt a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete galántai járási szervezetének területi választmányi ülésén a dél-szlovákiai Búcs községben.

Nemzeti egyetértéssel kell megadni a magyar állampolgársághoz a szavazati jogot a honosítottaknak; a teljes egyetértés azért kell, hogy a 2004. december 5-i kettős állampolgársági szavazáskor tapasztalt szembenállás még egyszer ne fordulhasson elő - jelentette ki Szili Katalin egy dél-szlovákiai konferencián. Az állampolgársághoz járó szavazati jogról elmondta, hogy amikor 2010-ben a politikusok a parlamenti szavazáson elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, egyúttal a szavazati jogot is támogatták, mert "az mindenhol hozzátartozik az állampolgársághoz".

Szili Katalin, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke részt vett és felszólalt a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete galántai járási szervezetének területi választmányi ülésén a dél-szlovákiai Búcs községben.

Arról, hogy a Magyarországon kívül élő magyar állampolgárok pontosan hogyan gyakorolják szavazati jogukat, Szili Katalin azt mondta, hogy "párbeszédet kell kezdeni, amelynek végén konszenzusos álláspontra jutnak a magyarországi pártok és a határon túli magyarok képviseletei". A teljes egységre azért van szükség, hogy "még egyszer ne fordulhasson elő" 2004. december 5-e - mondta a politikus.

A Magyarok Világszövetségének sikeres aláírásgyűjtése után kiírt kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában eltérő álláspontot képviseltek az akkori kormánypártok és az ellenzék. Szili Katalin, aki akkor az Országgyűlés elnöke volt, a kormánypártoktól eltérően az állampolgárság megadása mellett állt ki.

A galántai a Csemadok egyik legnagyobb tagságú és nagy közösségi, valamint kulturális életet szervező és fenntartó járási szervezete. A területi választmányi ülésen a galántai járási szervezet tavalyi tevékenységét és idei terveit tekintették át. A galántai járási Csemadok következő nagy eseményei a március 15-i megemlékezések lesznek, valamint szervezik a május végén Galántán megrendezésre kerülő XX. Kodály-napokat, a Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Fesztiválját, amelyre magyarországi kórusokat is várnak.

Olvasóink írták

 • 8. morz 2011. március 07. 14:35
  „Ez a nő is oda <moderálva> ahonnan eddig enni kapott. Bámulatos változásokra képes, puhagerincű. A lényeg, hogy közel maradhasson a tűzhöz.”
 • 7. janika 2011. március 07. 12:26
  „Szerintem a szavazati joggal mindenki ott élhessen ahol, él, dolgozik adózik függetlenül tattól, hogy melyik ország polgára,vagy akár többé is.”
 • 6. fortuna54 2011. március 07. 11:31
  „A 2004es szavazáson vajon mire adta le a voksát ez a kati?”
 • 5. Eva- 2011. március 07. 10:08
  „4-hez

  Az.”
 • 4. load 2011. március 06. 23:46
  „3. Eva-
  A cél most már az összes magyar szavazópolgár egy szavazókörbe terelése.
  A terület nem számít.
  Végtére is uniós polgárok.
  A lényeg, hogy jó helyre szavazzanak.”
 • 3. Eva- 2011. március 06. 22:32
  „a kettős állampolgárság nem fér össze az erdélyi autonómia törekvésekkel, vagy a szavazati jog megadása azzal, hogy ne ürüljön ki a az összes magyyarlakta terület.”
 • 2. rommel 2011. március 06. 21:52
  „Minden magyar származású embernek jár az állampolgárság.Ez nem vitás.A szavazati jog is.A többi megegyezés kérdése............................”
 • 1. Madarász 2011. március 06. 19:28
  „Nagyon egyszerú a dolog, írjanak ki népszavazást és az eredménye szerint járjanak el, ne a népakarattal szemben, ahogy tették eddig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előállították a kisvárdai társasházban gyújtogató nőt

Rongálás és közveszélyokozás miatt indult eljárás egy 56 éves nő ellen, aki a gyanú szerint egy… Tovább olvasom