Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szijjártó: volt levélváltás Orbán és Sarkozy között

Arra nincs felhatalmazásunk Sarkozytől, hogy az általa kezdeményezett levelezés tartalmáról tájékoztatást adjunk - mondta a miniszterelnök szóvivője.
Orbán Viktor miniszterelnök elküldte válaszlevelét a francia államfőnek - reagált az MTI-nek Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője arra a sajtóértesülésre, amely szerint a tavalyi év végén Nicolas Sarkozy levelet intézett Orbán Viktorhoz, s ebben a francia cégek magyarországi helyzetével kapcsolatban is érdeklődött.

"Arra nincs felhatalmazásunk Nicolas Sarkozytől, hogy az általa kezdeményezett levelezés tartalmáról tájékoztatást adjunk" - mondta a miniszterelnök szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: ami a két ország gazdasági együttműködését illeti, a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt alelnökeként gyakran találkozik Nicolas Sarkozyvel, és az egyik legutóbbi találkozójukon személyes megbízottak kinevezésében állapodtak meg.

"Az ő munkájuk hozzájárult ahhoz, hogy a nyitott kérdésekre közös megoldásokat találjunk" – mondta a szóvivő.

A Narancs megírta, miről leveleztek

A francia cégek magyarországi helyzetéről váltott levelet egymással Nicolas Sarkozy francia elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A Magyar Narancs hétfőn ismertette a honlapján Nicolas Sarkozy tavaly novemberi, párizsi keltezésű levelét, amelyben felidézte, hogy korábban, 2010 végén tájékoztatta Orbán Viktort azokról a nehézségekről, amelyekkel több francia vállalat is találkozott magyarországi tevékenysége során, s amelyek "aggodalmat keltettek bennük". Akkor megállapodtak abban - folytatta -, hogy megbíznak két közvetítőt a "nehéz ügyek rendezésének megkönnyítésével". A francia elnök szerint közel egy évvel e kezdeményezés elindítása után megállapítható, hogy a közvetítők, Madarász László és Paul-Henri Ravier tevékenysége pozitív volt, amint arról közös jelentésük is tanúskodik.

"Tagadhatatlan, hogy ez a közvetítés lehetővé tette, hogy konkrét megoldásokat találjunk olyan szerződések keretében, amelyek révén bizonyos érintett projektek jövőjét egy jobb légkörben tudjuk elképzelni. Különös elégedettségemre szolgál, hogy két rendkívül kényes kérdésről - a közlekedési és a médiaszektorban - a közelmúltban olyan megoldás született, amely tudomásom szerint minden érintett felet kielégít. Személyesen is szeretném megköszönni önnek közbenjárását ebben az ügyben" - olvasható Sarkozynek a Magyar Narancs által fordított levelében.
Kiemelte ugyanakkor, hogy nem minden kérdést sikerült megoldani. Ezzel összefüggésben azt javasolta Orbán Viktornak, hogy zárják le a közvetítők feladatait, ezt követően pedig mindketten arra biztassák az érintett feleket, hogy tárgyaljanak a fennmaradó problémák gyors és kielégítő megoldása érdekében.

A francia elnök hozzáteszi, hogy "az új magyar szabályozási vagy törvényhozói intézkedésekkel kapcsolatos nehézségeket" érintően a közvetítőknek természetesen szinte semmilyen cselekvési lehetőségük nem volt. "Olyan területekről van szó, ahol kizárólag ön képes kielégítő, a belső piacra vonatkozó szabályoknak megfelelő megoldást találni, s ezek a szabályok a mi közös javaink az Európai Unió keretében" - írta a magyar kormányfőnek, hangsúlyozva, hogy nem titkolja aggodalmát a közszolgáltatások koncessziójával - például Budapest vízszolgáltatását vagy az energiaszektort érintően -, illetve legújabban az étkezési jegyek esetével kapcsolatban.

Nicolas Sarkozy kifejti, hogy példás kétoldalú kapcsolatokat kíván és azzal zárja sorait: meggyőződése, hogy a Magyarország és Franciaország közti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok lehetővé tudják tenni, hogy a két ország még közelebb kerüljön egymáshoz.

Idén januártól állami monopólium lett Magyarországon az étkezési jegy kibocsátása. A kormány lépése ellen már tavaly, a tervek nyilvánosságra kerülésekor több érintett cég, így az étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott három francia tulajdonú vállalat, az Edenred, a Le Cheque Déjeuner és a Sodexo is tiltakozott.

A vitás kérdések közé tartozott a pécsi vízmű ügye is. Pécs 2009 októberében felmondta a helyi vízszolgáltató Pécsi Vízmű Zrt.-vel kötött szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután a francia Suez Environnementtel határidőre nem egyezett meg a cég kisebbségi tulajdonrészének visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég ellenőrzése alá vonta a vízmű épületét, és kizárta a Pécsi Vízmű vezetői körét.

A Magyar Narancs cikkében azt állította, hogy a magyar miniszterelnök nem válaszolt a francia elnök levelére. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ezt határozottan cáfolta, s közölte, hogy Orbán Viktor válaszolt Nicolas Sarkozynek.

Olvasóink írták

 • 5. rommel 2012. január 10. 21:13
  „AKI KIVÁNCSI AZ HAMAR MEGÖREGSZIK !!!”
 • 4. blaze 2012. január 09. 22:53
  „Á, előkerült a Petike :) Valaki kérdezze már meg tőle hogy lehet a benzinárat csökkenteni! Ellenzékben annyira, de annyira tudta!”
 • 3. embertelen 2012. január 09. 21:52
  „Hihetetlen, hogy még ennyi hazugság után sem sül le a bőr Orbán képéről. Igaz, hogy valamilyen barnulás azért látszik rajta.”
 • 2. gjozsi88 2012. január 09. 17:11
  „Azt értem, hogy amikor Brüsszelben a médiatörvény miatt felmosták Viktorral a padlót, akkor a magyarokat támadták, őket védte, noha végig ön és kormányáról beszéltek a hozzászólók.........most kap egy levelet a miniszterelnöknek címezve, azt meg Orbán kapta!!!!!
  Hát kissé következetlen a kommunikáció!”
 • 1. kerteszb 2012. január 09. 16:49
  „Sz.Ártó: volt, levelezés, csak elhallgattuk. Az, hogy mégis kiderült, komenista ármány és nem is igaz! :)) :((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szanyi és elvtársai a kommunista diktatúrát védelmezték˝

Amikor a Fidesz azért harcolt, hogy Magyarország elfoglalhassa méltó helyét az európai demokráciák… Tovább olvasom