Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szijjártó: stratégiai partnernek tekintjük Kuvaitot

Az arab országok kulcsszereplők a magyar külpolitikai stratégiában, így Kuvaitot stratégiai partnerünknek tekintjük - mondta Szijjártó Péter.
Az arab országok kulcsszereplők a magyar külpolitikai stratégiában, így Kuvaitot stratégiai partnerünknek tekintjük - mondta a Kuwait Times című napilapnak adott interjújában Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki küldöttség élén tartózkodott az öböl menti arab országban.

Interjújában az államtitkár kiemelte, hogy Kuvait és Magyarország igyekszik erősíteni a kétoldalú gazdasági és üzleti kapcsolatokat, bővíteni az együttműködést számos területen, és Magyarország - keleti politikája keretében - szövetségeseket keres az arab országok között.

Szijjártó Péter magas rangú hivatalos gazdasági és politikai küldöttség élén járt a hét elején Kuvaitban, hogy előkészítsék a magyar-kuvaiti gazdasági vegyes bizottság első ülését, amelyre jövő áprilisban kerül sor Budapesten - írta az újság. Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke a pénzügyminisztériumban tárgyalt a kuvaiti társelnökkel, Kalifa al-Hamadával.

A magyar államtitkár az interjúban egyebek közt azzal jellemezte a mélyen gyökerező kétoldalú kapcsolatokat, hogy Magyarország igen határozottan kiállt Kuvait mellett, amikor Irak lerohanta.

A budapesti találkozón megvizsgálják a termelés megosztásán alapuló vegyes vállalatok létesítésének a lehetőségeit a mezőgazdaságban - idézte a lap a magyar vendéget, aki szerint kuvaiti forrásból lehetne finanszírozni a mezőgazdasági termékek magyar földön történő előállítását végző vállalkozást.

Szijjártó Péter felhívta vendéglátói figyelmét a jelentős magyar tapasztalatokra és szakértelemre a kórházak működtetésében is, különösen az onkológia területén.

Utalt arra is, hogy az olaj- és földgázszektorban a MOL együttműködésre törekszik kuvaiti vállalatokkal a kuvaiti olaj és földgáz kiaknázásában. A lap megjegyezte, hogy a MOL a legnagyobb olajcég Közép-Európában.

Ugyancsak az együttműködés területe lehet a városfejlesztés magyar vállalatok részvételével a kuvaiti nemzeti fejlesztési programban. Szijjártó Péter ennek kapcsán kiemelte a magyar műszaki szakértelem és technológia felhasználhatóságát a kuvaiti infrastruktúra fejlesztésében, út- és vasúthálózatok, aluljárók építésében.

A Kuvaiti Beruházási Hatóságnál (KIA) tett látogatásakor, Badr asz-Szaad vezérigazgatóval tárgyalva az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságos beruházási környezetet jelent, igen alacsonyak az adók, kevés a bürokratikus akadály, és az ország politikailag igen stabil, ami szokatlan dolog Európában.

A magyar fél összeállított a KIA számára egy listát a magyarországi gyógyturizmus kínálta lehetőségekről. "A negyedik legnagyobb termálvízkészlettel rendelkezünk a világon. Az országban sok kórház és rehabilitációs központ is működik. Szívesen fogadunk kuvaiti tőkét ezek továbbfejlesztéséhez, és kuvaitiak is felkereshetik e helyeket gyógykezelés vagy wellness céljából" - vázolta a lehetőségeket Szijjártó Péter az interjúban.

Az államtitkár arról is tájékoztatta a beruházási hatóság vezetőjét, hogy Magyarországon eladó tizenegy nagy történelmi építmény. "E kastélyok, amelyeket gazdag családok építtettek, két-háromszáz évvel ezelőtt, valódi magyar örökséget jelentenek, és befektetési lehetőséget kínálnak" - mondta. A kuvaiti befektetők figyelmébe ajánlotta a magyar államkötvényeket is.

A Kuvaiti Kereskedelmi és Ipari Kamarában folytatott megbeszéléseken is szóba kerültek a magyarországi beruházások lehetőségei, különösen az autóiparban, valamint az olaj- és gázszektorban. A küldöttséget vezető magyar államtitkár arra biztatta a kuvaiti befektetőket, hogy vegyenek részt Európa észak-déli olajvezeték-projektjében - írta a Kuwait Times.

Olvasóink írták

  • 2. machers 2012. november 08. 19:26
    „Látva a Medence Géniuszának és jól felkészült csapatának hatalmas eredményeit, ezt a stratégiai partnerséget magasról <moderálva>ják le az arabok.”
  • 1. pozdorja 2012. november 08. 12:05
    „" Magyarország - keleti politikája keretében - szövetségeseket keres az arab országok között."
    Helyes, mert ha így haladunk tovább nemsokára kivágnak minket az EU-ból.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona szerint Lenhardt szembement a Jobbikkal

Vona Gábor szerint a Jobbik-frakcióból kilépett Lenhardt Balázs az elmúlt időszakban többször ment… Tovább olvasom