Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szijjártó Péter az elmúlt 8 év államadósság-növekedését vizsgálná

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter. Az MSZP támogat.


Az MSZP támogatja az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságot

Az MSZP támogatja az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását - közölte Kormos Kata, az MSZP szóvivője kedden az MTI-vel. Kormos Kata hangsúlyozta: az MSZP azt várja, hogy a testület vizsgálja ki egyebek mellett az első Orbán-kormány által bevezetett kedvezményes lakástámogatások hatásait, mert azok több 100 milliárd forinttal növelték az államadósságot.

Mint hozzátette: kivizsgálásra ajánlják a Járai Zsigmond által fémjelzett jegybanki politikát is. Az MSZP-szóvivő szerint az albizottságnak figyelembe kellene vennie a 2008-as gazdasági világválság hatásait, és remélik, hogy a vizsgálat tárgyát képezi majd Magyarország kockázatviselésének 1,7 százalékról közel 4 százalékra való emelkedése is.

Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezte kedden a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében. A miniszterelnök szóvivője a bizottság jobbikos elnökének, Nyikos Lászlónak írt levelében úgy fogalmazott: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között. Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.

Szijjártó Péter az elmúlt 8 év államadósság-növekedését vizsgálná

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter, az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának alelnöke a testület Fidesz-, illetve KDNP-frakcióhoz tartozó tagjai nevében.

A miniszterelnök szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Nyikos Lászlónak, a bizottság jobbikos elnökének írt levelét ismerteti, amelyben úgy fogalmaz: a magyar gazdaság egyik legfőbb problémája az államadósság magas szintje, ezért javasolják, hogy az albizottság vizsgálja meg, milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedéséhez 2002-2010. között.

Szijjártó Péter szerint a testületnek meg kellene vizsgálnia az ezen döntések mentén felvetődő esetleges felelősség kérdését is.
A számvevőszéki bizottság fideszes alelnöke kezdeményezi továbbá, hogy az albizottság készítsen jelentést a megállapításairól, amely alapján az országgyűlési bizottság dönthet a további teendőkről.

A miniszterelnök szóvivője szerint az albizottság kilenc tagját a számvevőszéki bizottság saját tagjai közül kellene megválasztani úgy, hogy öt tagot a Fidesz, további egy-egyet pedig a KDNP, az MSZP, a Jobbik, illetve az LMP frakciói jelölhetnek. A testület elnöke és alelnöke a Fidesz által előterjesztett személyek közül kerülhetne ki.

Szijjártó Péter arra kéri Nyikos Lászlót, hogy a számvevőszéki bizottság soron következő ülésen tűzze napirendre az albizottság megalakítását, és kérje fel az ellenzéki képviselőcsoportokat jelöltjeik megnevezésére. A javaslat szerint az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődne és 2011. április 30-ig tartana, de mandátuma szükség esetén meghosszabbítható lenne.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. gjozsi88 2010. december 29. 17:33
  „szabozoli22!
  Olvass figyelmesebben....!
  Arról van szó, hogy az adósság állomány felét akarják vizsgálni....a másik felét amiben bennt van az ö 3000 milliárdjuk azt nem......vajon miért?

  Ezért kellene megnézni az összes 1700 darab privatizációs szerződést, ebben bennt vannak a cukorgyárak is....vajon miért nem akarja a Fidesz?”
 • 84. Eva- 2010. december 29. 15:37
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90sz%C3%B6di_besz%C3%A9d
  ez egy összefoglaló a beszédről

  Ez az idézett szöveged teljes változata írott formában

  http://index.hu/belfold/partI7339/

  ez pedig az a kotta, amelyet nem tudott megvalósítani, de mint kottát Orbánnak örökül hagyta.

  Nézz bele és meglátod :
  pontról pontra valósítják meg
  Remélem örömödre,
  ellenőrzésedet kizárva!

  A többi duma!”
 • 83. szabozoli22 2010. december 29. 14:05
  „75:
  Ez ügyben miért nem érdekes, hogy 1998-2002 közt az átvett 6000 milliárdos adósság miért nőtt 9000 milliárdra a Fidesz kormány idején?
  Ez a 9000 milliárd is bennt van a mostani 20 000 milliárdba.....majdnem a fele!

  Ja benne van a 20 000-be de az csak 3000 nem 9000 ahogy te írtad, bár ez oltári nagy baromság :-)
  A privatizálásról meg annyit hogy horn gyuláék kezdték el anno a cukorgyárakkal. Nemtudom pontosan hány cukorgyárunk volt anno de szerintem 7-8 biztos. Mára meg van EGY darab hála a szocialista privatizálásnak. És akkor még hol a többi disznóság? Az összes magyar folyót is el lehetne rekeszteni azzal a sok szennyel amit ezek az állatok csináltak horn gyula medgyesi ferkó meg gordonka idején. De olyan egyszerű ez az egész, ott az öszödi beszéd ott minden elhangzott ami az mszp munkájára vall. Ennyi.”
 • 82. gjozsi88 2010. december 29. 13:43
  „De ugye erre nem a világnépesség lenne a válasz?

  "Látod , nem érted a jogállamiság lényegét....!

  ""Az elmúlt 7 hónapot se ártana kivizsgálni."

  Majd azt Ti kivizsgáljátok ha hatalmon lesztek!! - sohanapján!!
  Mindent a maga idejében!"

  Ezzel bizonyítod, ugyanis jogállamban az elkövetett bün számit, nem az elkövető személye....!
  Persze majd megfeszülnek, hogy találjanak valamit....sehol semmi!
  Már a Gyurcsány várja, hogy induljon ellene eljárás, hogy vége legyen a szájkaraténak, kiderüljön, hogy ujabb fideszes lufi....!

  A Fidesznek az elmúlt 8 évben volt beleszólása!
  A Meggyesi osztogató 100 napos programját, ami tovább növelte az eladósodást megszavazta...!
  A Gyucsány kiadás csökkentő reformjait, mivel két harmados törvényeken alapult , elutasította és ezáltal megakadályozta!
  Ha ez nem ment , akkor népszavaztatott!
  Populista módon olyan módosítókat nyujtott be, több, mint 1700-at, mely egy forintot kétszer akart elkölteni!Nem véletlen, hogy miután ezeket a módosítókat a mostani kormányra kerüléseük után az MSZP változatlan formában benyujtotta csak 19 et fogadtak be belőle!

  Ha ezt a beleszólási lehetőséget várod el a Viktortól, ami neki is volt ellenzékben, akkor szólj nekik, hogy az elmúlt 8 évben az Alkotmány Bíróságnak, a népszavazásnak, a sztrájk törvénynek, szólás szabadságnak (ugyanis a jobboldali média létezett akkor is....csak azt nem értem, hogy mit keresel itt még mindig, mikor azt igérted, hogy ha mondok kettőt, akkor elmész innét...mondtam hármat is a teljesség igénye nélkül....mégis itt vagy)......volt szerepe, ahogy volt a törvénykezés elött szakmai és civil szervezetekkel előzetes egyeztetés!
  Most nincs!
  Azaz már nem egyformák az esélyek.....!
  Miről beszélsz....?"”
 • 81. Sagittarius 2010. december 29. 13:41
  „80. gjozsi88 2010.12.29. 13:38

  Köszi! Tőled ezt dícséretnek veszem! :-)))))
  Azt hittem eddig a mellébeszélés nálatok hivatás. ("...hazudtunk reggel, hazudtunk délben, hazudtunk este")”
 • 80. gjozsi88 2010. december 29. 13:38
  „Sagittarius

  Te a mellébeszélés bajnoka vagy.....!”
 • 79. Sagittarius 2010. december 29. 12:05
  „68. gjozsi88 2010.12.29. 07:36

  Ezt a csontot már lerágtuk, inkább ezen az eszmefuttatásomon dolgozzál!
  http://www.kisalfold.hu/kitekinto/hetmilliard_ember_a_foldon_2011_juliusara/2196103/”
 • 78. annobon 2010. december 29. 11:44
  „Mikor anno megalakult a Horn-kormány (MSZP-SZDSZ), nekik is megvolt a 2/3-os többségük, pont úgy, mint most a Fidesz-KDNP-nek. Csakhogy van egy szignifikáns különbség a kettő 2/3 között!
  Nevezetesen: a Horn-kormány önként vállalta, hogy a kétharmados törvényeket csak az ellenzékkel való konszenzus megléte esetén módosítja!
  Ugye milyen érdekes, hogy erre a jelenlegi kétharmad nem hajlandó!?”
 • 77. oPTiKa 2010. december 29. 11:34
  „Szabozoli22, ugye fogalmad sincs, kik azok a komcsik? Ha jól emlékszem, tipikus komcsi tevékenységek: Államosítás (MAL, nyugdíjpénztár), tőkések megsarcolása (bank- és kereskedelmi extraadó), sajtószabadság korlátozása, haverok és rokonok hatalmi pozícióba juttatása (a fiúknak ez nagyon megy), stb...”
 • 76. Eva- 2010. december 29. 11:27
  „68-hoz

  A tények itt mit sem számítanak!

  "csakhogy itt is keverve van az ország eladósodottsága és az államadósság fogalma
  meg az államháztartási hiány!
  az államháztartás hiánya 3%-ra van tervezve ((ez további eladósodást növel!!)
  az eladósodottság 80% körüli
  a megoszlása érdekes!
  2/5-öd a vállalatoké-------normális
  2/5-öd a lakosságé nyolcszorozódott pár év alatt--itt volt felelőssége a fidesznek hatalmas!, meg a hitelt felvevő lakosságnak is !
  1/5-öd az államé , melynek finanszírozási hiánya 3% körüli.

  de jöhet a vizsgáló bizottság!

  Ettől nem lesz semmi kevesebb, de a devizahitelesek ügyére jótékony segítség lesz"”
 • 75. gjozsi88 2010. december 29. 11:13
  „szabozoli!
  Ez ügyben miért nem érdekes, hogy 1998-2002 közt az átvett 6000 milliárdos adósság miért nőtt 9000 milliárdra a Fidesz kormány idején?
  Ez a 9000 milliárd is bennt van a mostani 20 000 milliárdba.....majdnem a fele!
  Az is érdekelne, hogy a Fidesz miért nem támogatja azt a szoci inditványt, hogy 89 től nézzék meg az 1700 privatizációs szerződést.....?
  Talán nem csak az derülne ki, amit szeretnének bizonyítani?”
 • 74. gjozsi88 2010. december 29. 11:09
  „udy!

  " ezt egyedül Orbántól hallottam. Dolgozni, és nyilván munkalehetőséget adni. Fizetőképes réteg kell, ami magyar terméket szolgáltatást vásárol. "

  Mit hallottál a hogyanról....mert amit tesz az meg pont az ellenkezője!
  Elöször is!
  Hol a piac.....mikor a termelésünk 80%-t export piacon helyezzük el, tehát a belső fogyasztásból látványos eredmény nem várható!
  Az meg külön probléma, hogy a kivetett különadókkal azokat a fejlesztéseket fogjuk vissza, melyek a versenyképesség javítását célozták meg, hogy a német gazdaságra csatlakozásunkhoz szükséges!
  A fogyasztásról azt tudjuk, hogy azok számára tettek lehetővé reálbér növekedést, akik eddig is meg tudtak venni mindent, ezután megtakarítanak (mely nem pótolja a magánpénztár megszüntetése miatt kieső belső forrást az állampapir piacon) vagy luxus cikkeket vásárolnak....ugye ezt nem itthon gyártják...a tényleges fogyasztó társadalomnak pedig jelentősen csökken a nettója, ugyanis a családi kedvezmény nagyon sokan nem tudják igénybe venni, ráadásul a társadalom munkaképes részének közel a fele már, vagy még nem nevel gyereket....jelentős részben nem keres 300 000 ft bruttót sem!
  Ez pedig egy növekvő infláció mellett csökkenő elkölthető jövedelmet jelent....ez olyan ellentmondás, amitől nem lesz javuló belső fogyasztás, ami fennt már emlitettem nem lesz elég egyébbként sem!
  A belső fogyasztásra épülő gazdasági növekedést negyedszer próbáljuk ki.....miközben 3 szor már megbukott!
  Nocomment!”
 • 73. szabozoli22 2010. december 29. 10:27
  „Nagyon helyes, vizsgálják csak. Aztán végre fény derül arra hogy miért is kellett megadóztatni a bankokat meg a multikat. Másképp nem lehet csökkenhteni az államadósságot. Kiderülnek itt a komcsik disznóságai nemsokára. :DDDDD Börtönbe velük!!!”
 • 72. udy 2010. december 29. 10:09
  „Jó vizsgálgatni jó, csak felelős is legyen végre!!! Amúgy az ország bajára egy megoldás van, és ezt egyedül Orbántól hallottam. Dolgozni, és nyilván munkalehetőséget adni. Fizetőképes réteg kell, ami magyar terméket szolgáltatást vásárol. Ennyire egyszerű. A szocik üzleteltek a mi pénzünkkel, és hitelekkel. Ez sehova sem vezet, vezetett. Most csak bízhatunk, hogy lesz lehetőség dolgozni, és itthon tartani a pénzünk. A felelősöre térve, amíg tíz évig tart egy szaros per, vagy egy drogos piás bűnöző ember vigyoroghat a tévéből ...”
 • 71. Primax 2010. december 29. 10:04
  „62. hozzászólás Komissar !
  Nem tudsz/tudunk mást csinálni.
  Ez az őrültség nem tarthat sokáig. A baj az, hogy év(tized)ekkel repítik visssza a narancsosok az országot.
  Lehet majd - szinte - mindent újból elkezdeni, felépíteni.
  Mindennek vége szakad egyszer, ennek is.
  Mindenesetre elgondolkodhatnak a felcsútira voksolók...jól át lettek dobva a palánkon.
  Illetve : mindenki megszívta, kivéve a narancssárgákat és népes, díszes hűbéreseiket, udvartartásukat.
  Sz. Péter meg folyamatosan mantrázza a "vígaszt", hátha elhiszi - még - valaki.
  Ki kell várni a végét.
  Türelem.”
 • 70. pancser 2010. december 29. 09:12
  „A nagy Öszödi Böszme tisztességes és becsületes üzletei a magyar állammal nagyban segítették az ország eladósodását!”
 • 69. Stickers 2010. december 29. 07:50
  „Jaj, jaj, jaj .... elég lyukas lehet már a csizma, ha ennyire kiabálsz. ..... Mert erre ti nem kaptatok felhatalmazást. Az elmúlt 8 évben lehetőségetek lett volna bármire is, ne gyertek azzal, hogy mert nem tudtatok, mert erre csak azt mondja az ember, hogy: nem sül le a bőr a pofátokról. Az idegbeteg vezéretek rohangált Brüsszelbe panaszkodni, ellentétet szítani, és feszültséget kelteni. Rengeteg lehetőség lett volna dolgozni, de egyszerűen LUSTA ..... VOLTATOK, MERT HA NEM TI VAGYTOK HATALMON, AKKOR AZ ELLENZÉKI SZEREP KEVÉS! Szóval egy narancs...., és jobban teszi, ha hallgat, mert az elmúlt 8 évben amit annyira szidtok ugyanannyira a ti hibátok, mint a kormányé. Dolgozni kellett volna, nem <moderálva...>!”
 • 68. gjozsi88 2010. december 29. 07:36
  „Sagittarius !

  Látod , nem érted a jogállamiság lényegét....!

  ""Az elmúlt 7 hónapot se ártana kivizsgálni."

  Majd azt Ti kivizsgáljátok ha hatalmon lesztek!! - sohanapján!!
  Mindent a maga idejében!"

  Ezzel bizonyítod, ugyanis jogállamban az elkövetett bün számit, nem az elkövető személye....!
  Persze majd megfeszülnek, hogy találjanak valamit....sehol semmi!
  Már a Gyurcsány várja, hogy induljon ellene eljárás, hogy vége legyen a szájkaraténak, kiderüljön, hogy ujabb fideszes lufi....!

  A Fidesznek az elmúlt 8 évben volt beleszólása!
  A Meggyesi osztogató 100 napos programját, ami tovább növelte az eladósodást megszavazta...!
  A Gyucsány kiadás csökkentő reformjait, mivel két harmados törvényeken alapult , elutasította és ezáltal megakadályozta!
  Ha ez nem ment , akkor népszavaztatott!
  Populista módon olyan módosítókat nyujtott be, több, mint 1700-at, mely egy forintot kétszer akart elkölteni!Nem véletlen, hogy miután ezeket a módosítókat a mostani kormányra kerüléseük után az MSZP változatlan formában benyujtotta csak 19 et fogadtak be belőle!

  Ha ezt a beleszólási lehetőséget várod el a Viktortól, ami neki is volt ellenzékben, akkor szólj nekik, hogy az elmúlt 8 évben az Alkotmány Bíróságnak, a népszavazásnak, a sztrájk törvénynek, szólás szabadságnak (ugyanis a jobboldali média létezett akkor is....csak azt nem értem, hogy mit keresel itt még mindig, mikor azt igérted, hogy ha mondok kettőt, akkor elmész innét...mondtam hármat is a teljesség igénye nélkül....mégis itt vagy)......volt szerepe, ahogy volt a törvénykezés elött szakmai és civil szervezetekkel előzetes egyeztetés!
  Most nincs!
  Azaz már nem egyformák az esélyek.....!
  Miről beszélsz....?”
 • 67. Fürgeszarvas 2010. december 29. 06:45
  „Egy kis szórakozás :
  http://www.metacafe.com/watch/5714718/orb_n_viktor_buk_sa_a_m_diat_rv_ny_marg_j_ra/”
 • 66. kolombela 2010. december 28. 23:15
  „MIndenki szíves figyelmébe ajánlom Jelenszki István Háború a nemzet ellen c. filmjét.
  Miután megnéztétek azután mondjatok véleményt.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség - Kész a gödöllői kastély átépített lovardája

Befejezték a gödöllői királyi kastélyban az uniós elnökség számos kiemelt tanácskozásának helyet adó… Tovább olvasom