Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szijjártó: az új kitüntetési törvény rendezi a díjak visszavonásának körülményeit

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél készülő, a kitüntetési rend átalakítását tartalmazó új törvény javaslata "korrekt módon" rendezi majd az esetleges kitüntetés-visszavonások körülményeit - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön az MTI kérdésére.
Schmitt Pál köztársasági elnök szerdán levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, arra kérve a kormányt, hogy vizsgálja meg az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét "az arra érdemtelenné vált személy" esetében. Az államfő szerint "az állami kitüntetésre az válik érdemtelenné, és kitüntetését vissza kell vonni, akinek magatartása hazánk és nemzetünk alkotmányos értékrendjét megsérti".

Szijjártó Péter csütörtökön azt mondta, a Semjén Zsolt által készítendő törvényjavaslat figyelembe fogja venni a köztársasági elnöki felhívást.

A szóvivő kérdésre megjegyezte, Kertész Ákos író ügyében továbbra is Halász János államtitkár hétfői parlamenti szavai jelentik a kormány álláspontját.

A napokban Kertész Ákos író nyílt levele került viták kereszttüzébe, és emiatt több politikusi reagálásban is felmerült annak lehetősége, hogy visszavonják tőle állami kitüntetését, a Kossuth-díjat.

Az Amerikai Népszavában augusztus 29-én megjelent nyílt levélben Kertész Ákos úgy fogalmaz: "a magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: +ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.+ De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire. Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!".

Kertész Ákos szeptember 2-án az MTI-nek úgy reagált: amit írt, azt az Amerikai Népszavának írta, s véleménye szerint azt itthon nem kérhetik rajta számon.

Az író kedden helyreigazította viták kereszttüzébe került nyílt levelének azt az állítását, amely szerint "a magyar genetikusan alattvaló" volna. Helyreigazítását a következő módon fogalmazta meg: "helyesen ilyen mondat nincs". A helyreigazítást a Klubrádió honlapján megjelentek szerint az író az Amerikai Népszavának címezte, de - mint írták - az a Klubrádió szerkesztőségébe is "eljutott".

A kormány nevében egy interpellációra válaszolva hétfőn Halász János államtitkár jelezte, hogy Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, s "amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra".

A Kossuth-díj utólagos visszavonására eddig egyszer került sor: Nagy Gábor, a kazincbarcikai Borsodi Kooperáció vezérigazgatója 1952-ben a barnaszén-elgázosítás új technológiájáért kapta meg a kitüntetést, amelyet 1953 decemberben visszavettek tőle, mert kiderült, a technológia licencét az NSZK-ból lopta.

Olvasóink írták

 • 12. fortuna54 2011. szeptember 17. 22:26
  „Pancser.Lehet volt vitám nehányszor valakivel de a hazámat soha nem járattam le.Nagyon kérlek ne hasonlics össze,ezzel az örült emberrel.Elöttem másfél évtizedik levólt zárva a magyar határ,pedig szerintem nem tettem semit a hazám ellen.Értetlenül látom,hogyan vélekedtek eröl az emberröl.Ugy érzem azért valami igaz abbol,ahogy ír a mai magyarokrol.Csak egy kérdésem van,szerinted ez bocsánatos bün amit ez az ember tett?Van nekem vagy neked közünk a holocaustért?Igaz az,hogy sem tanulni sem dolgozni nem akarsz? Ha ez mind igaz,akkor én csalódtam a magyarságban.”
 • 11. pancser 2011. szeptember 17. 20:05
  „fortuna54! Csak ne vágjál fel, mert biztos vagyok benne, hogy te is szidtad már a hazádat meg a magyarokat, lehet hogy észre sem vetted!”
 • 10. fortuna54 2011. szeptember 17. 09:23
  „józsi.Ha te olyan magyarnak érzed magadat mind amit ez a örjöngö ember leirt,az a te dolgod.Én azonban kikérem magamnak.Aki külföldön ilyen örült modon járatja le saját népét,az szerintem gyógyitásra szorul.Ha rajtam mulna,lezárnám elöte a magyar határt.”
 • 9. gjozsi88 2011. szeptember 17. 08:00
  „fortuna54!
  Nem kell megsértődni azon, hogy Kertész szemünkre vetette, hogy a holokausztért még nem kértünk bocsánatot......sőt, mint a példa igazolja, semmit nem tudtunk kezdeni az elmúlt 20 év szabadságával, ugyanis legtöbben önként nyakig eladósitották magukat,(9000 milliárdos a lakosság eladósodásának mértéke) most meg számonkérik a kormányon, hogy miért engedte, majd boldogan tapsolunk a mostani államosító, centralizáló kormánytöbbségnek, mely erősen hajaz a kádári, rákosi rendszer újrateremtéséhez!
  Azaz mi magunk igazoljuk, hogy mennyire igaza van!
  De Kossuth dijat nem ezért kapta.........!
  Az akkori érdemeit ez nem csökkenti!”
 • 8. fortuna54 2011. szeptember 16. 23:30
  „Látnivaló többen igazat adnak annak a Kertész uriembernek.Talán magukra ismertek a leírt sorokban?Persze ha valaki elvan keseredve,akkor mindent szabad.Van aki csak röhögni tud rajta,hát akkor fogjunk össze röhögjünk együt,lássa a világ milyen jó kedvünk van.Kapjon még egy dijjat,hisz jó nevetetö.”
 • 7. gjozsi88 2011. szeptember 16. 17:29
  „A baj az, hogy a dij visszavonásának lehetősége 1990-től a kormány javaslatára az államfő lehetősége.....ez törvényileg már szabályozva van!
  Az baj, hogy Scmitt nem tud erről....sőt talán Szijjártó sem, ha ezután akarják rendezni!”
 • 6. pancser 2011. szeptember 16. 15:10
  „Jó helyen tapogatsz "miracle". Az ember elkeseredésében mond néha dolgokat ami nem ok a megtorlásra.
  A kormánynak idézek egy magyar népmeséből, tanulságos. A gazdag ember megegyezett az ördöggel, hogy az az övé amit az emberek őszintén neki akarnak adni. Mendegélnek az úton, egy házhoz érnek, ahol egy asszony éktelenül kiabál a csemetéjével. Vigyen el az ördög te büdös kölyök, te anyaszomorító már megint nem vigyáztál a libákra. No mondta az úr itt a gyerek vidd el ördög. Dehogy viszem, hogyan is vihetném el, ezt nem őszintén mondta hanem csak hirtelen haragjában.
  Szóval az ördög sem hinné, hogy Kertész Ákos utálja a hazáját, népét, csupán el volt keseredve, ami jogos is. Természetesen amit mondott az nem helyeselhető.”
 • 5. dorombolok 2011. szeptember 15. 20:16
  „Egyetemista korában behatóan foglalkozott a magyarokkal, és nagyon szimpatizál velünk - Orbán Viktor szóvivője szerint többek között ezért javasolta azt a kormányfő Schmitt Pál államfőnek, hogy tüntesse ki a tongai királyt. V. George Tupou pár éve uralkodik az egyetlen polinéziai királyságban, amely több mint 170 szigetből áll. A magyar kormány abban bízik, hogy segíteni fog, hogy tagságot szerezzünk az ENSZ legnagyobb hatalmú szervezetében, a Biztonsági Tanácsban.
  http://www.origo.hu/itthon/20110915-schmitt-pal-allami-kituntetest-adott-v-george-tupou-tongai-kiralynak.html
  NO COMMENT!”
 • 4. dorombolok 2011. szeptember 15. 17:56
  „Csak azért , hogy mindenki el tudjon igazodni a dolgok között . Ha valaki úgy érzi, hogy Szijjártó Péter mondataiban nem érti a logikát, annak ajánljuk szeretettel a következő interneten terjedő Fidesz-magyar szótárat.

  -Amikor mi kordont bontunk, akkor az népnemzeti ellenállás, ha ti nyitjátok meg a tűzcsapot, szimpla dezertálás.
  -Amikor kivonulunk az ülésteremből, akkor az a hazugság elleni tiltakozás, ha a többiek nincsenek bent, akkor lógnak a munkahelyükről.
  -Amikor helyi lakosként lakhatási támogatást számolunk el, akkor az nekünk jár, ti pedig a piacon kérjetek számlát minden csomag retekről.
  -Amikor mi vásárolunk - hitelből - tőzsdén jegyzett részvényt, akkor az jól átgondolt befektetés, amikor a magánpénztárak tették, akkor eltapsolták a nyugdíjatokat.
  -Amikor módosítunk a nagy elosztó rendszereken, akkor az a ,,nem szokványos magyar út", ha mások próbálták, akkor ez népnyúzó megszorítás, ami nem vezet sehova.
  -Amikor a rend fő őre 48 évesen nyugállományba vonult, csak élt a szabályok adta lehetőséggel, ha a korábbi kollégái is így tennének, akkor élősködnek a nemzet nyakán.
  -Amikor a mi kutyánk kölykét érint hátrányosan egy szabályozás, akkor azt úgy módosítjuk, hogy rá ne vonatkozzon (lex Szász, lex Járai), ti pedig tetszettetek volna többen lenni.
  -Amikor nálunk az értékmérő az, hogy kinek mije van, akkor mindenki szánalmas, aki kevesebbet szerzett.
  -Amikor a Médiatanácsban kizárólag a mi embereink ülnek, akkor az egyensúly biztosított, mert "ők nem olyanok", ha ugyanezen szabályok alapján egyszer majd mások felügyelik a sajtószabadságot, akkor az mindjárt kommunista diktatúra.
  -Amikor népszavazást kezdeményeztünk, akkor a haza nem lehetett ellenzékben, ha mások is élnének ezzel az eszközzel, akkor a nép nem elég érett sorsának eldöntésére.
  -Amikor konzultációra hívjuk az embereket, akkor ,,hallgassuk meg egymást", ha nektek van véleményetek, keressétek a bohócügyi államtitkárt."”
 • 3. miracle 2011. szeptember 15. 17:42
  „Ez egyébként eléggé jellemző, hogy melyik érában vontak vissza először (és utoljára) díjat és hogy mikor kerül megint elő a téma...”
 • 2. kerteszb 2011. szeptember 15. 17:05
  „Azért jó hír is van: "Felfedezték a vízfejűség okát
  A minden ötszázadik újszülöttet érintő vízfejűség súlyos agykárosodáshoz vezet."
  Mint tapasztaljuk.”
 • 1. pozdorja 2011. szeptember 15. 17:01
  „Megsértődtek a kisfiúk! Valaki csúnyát mondott rájuk és most visszakérik a plecsniket. Ezen (is) csak röhögni tudok.
  Bizonyára ezek a legfontosabb feladatok most hogy uborka szezon van és semmi nem történik a politikában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedett, tört-zúzott egy dühöngő férfi Szolnokon

Egy járókelő fékezte meg azt a dühöngő férfit, aki verekedett és tört-zúzott egy boltban, majd… Tovább olvasom