Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szijjártó: a partvonalon kívülről bekiabálni könnyű

A szóvivő szerint ha még ennél is többet konzultáltak volna, nem maradt volna idő a kormányzásra.
Magyarország megújításának új fázisához érkezünk, amikor is az akciótereket törvényekkel, tartalommal kell megtölteni - mondta a miniszterelnök keddi értékelőjéhez kapcsolódva Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának nyilatkozva. A politikus szerint egy hangos kisebbség kiált folyton elégedetlenséget a társadalmi egyeztetéssel kapcsolatban, de ezzel demokráciában együtt kell élni. A kormányzatnak, ha ennél többet konzultált volna, nem maradt volna ideje kormányozni. A devizahiteleseket segítő csomagot ért nemzeti banki kritika kapcsán azt mondta: az MNB-nek korábban kellett volna erőteljesebben figyelmeztetnie a devizahitelezés veszélyeire.

Egy évvel ezelőtt rendkívül rossz állapotban vettük át az ország kormányzását, gyakorlatilag a csőd széléről kellett visszarángatni Magyarországot - így reagált Szijjártó Péter arra felvetésre, hogy az Orbán-kormánynak gyakran róják fel kritikaként, miszerint csak a Széll Kálmán terv bevezetésével, idén tavasszal léptek a gazdasági realitások útjára. Illetve kérdés az is, hogy mikor lesz a tervekből tartalommal megtöltött cselekvés.

Innen sikerült az országot visszarángatni, és a korábban az EU leggyengébb láncszemének tartott magyar gazdaságot biztonságba helyezni. Ismét esélyünk van arra, hogy a közép-európai régióban vezető szerepet töltsünk be – tette hozzá a miniszterelnöki szóvivő.

Szijjártó Péter úgy látja: bár nő a hazai foglalkoztatottság, előrelépés történik a beruházások terén, de az ütemmel nem elégedett a kormányzat. “Magyarország megújításának egy új fázisába érkeztünk, amikor is át kell szervezni az országot. Ez alatt akcióterveket értünk, amiket most márt törvényekkel, tartalommal kell megtölteni; akár a Széll Kálmán tervet, akár az otthonmentő akciótervet, valamint a szociális konzultáció eredményeire támaszkodó törvényeket értjük ez alatt" - tette hozzá a szóvivő.

További feladat a januárban hatályba lépő új alaptörvényből fakadó és az ahhoz kapcsolódó sarkalatos törvények megalkotása is. “2012 január elsején hatályba lép az új alaptörvény, vele együtt a sarkalatos törvények, illetve ezekkel együtt a Széll Kálmán Terv és a Széchenyi Terv eredményeként létrejövő új beruházások. Jövő év január elsejétől megint csak egy teljesen új fázisba lépünk" - vázolta a terveket a miniszterelnök szóvivője.

Szerényen, gőg nélkül kormányozni

A miniszterelnök értékelője végén arról beszélt, hogy a kormányzatnak meg kell őriznie emberi, gőg nélküli, szerény és mértéktartó mivoltát. A kormányzatot ugyanakkor sokszor éri az a kritika, hogy nem feltétlenül az általa tett lépésekkel van baj, hanem a stílussal; azzal, hogy erőből akarnak döntéseket áterőltetni a társadalmon – vetett fel a Közbeszéd.

“Szerintem nem volt még olyan kormány az elmúlt húsz évben Magyarországon, amelyik annyit konzultált volna az emberekkel, mint ahogy azt mi tesszük" - reagált Szijjártó Péter. Emlékeztetett: a kormányzat összesen negyvenegy ügyben indított konzultációt, például az alaptörvényt illetően mindenkit megkérdeztek; a rezsiköltségek, nyugdíj és az oktatás ügyében szintén minden tizenhat év feletti polgárt véleményét kikérik , és rendszeresen konzultálnak a rendvédelmi szervezetek képviselőivel, éppen csütörtökön érkeznek majd a miniszterelnökhöz – sorolta az eddigi cselekvéseket a szóvivő.

Ennél több konzultációt indítani nem lehet, mert aki ennél többet konzultál, az nem kormányoz – szögezte le Szijjártó Péter. A felvetésre, hogy mégis sokan elégedetlenek az egyeztetésekkel és azok eredményével, a szóvivő úgy reagált: van egy hangos kisebbség, amelynek semmi nem jó, minden esetben elégedetlenséget kiált; ezzel együtt kell élni, demokráciában ez így van.

Az MNB-nek erősebben kellett volna figyelmeztetnie

A devizahitelesek megsegítésére született intézkedési csomag egyik fontos pontja, hogy árfolyamgátat vezet be az euró, a svájci frank és a japán jen hitellel rendelkezők számára. Az MNB értékelése szerint az árfolyamgátat kizárólag a szociálisan rászorultaknak kéne felajánlani. Ha ugyanis azok is igénybe vehetik, akik igazán nem szorulnak rá, az így megtakarított összeget felélik, ez pedig három év múlva kamatostól üthet vissza – vetette fel a Közbeszéd.

A Nemzeti Bankot illetően: amikor az elmúlt nyolc évben semmilyen állami szerv nem figyelmeztetett arra, hogy a devizában való eladósodás milyen kockázatokat rejt, jó lett volna, ha az MNB felemelte volna a szavát – reagált a szóvivő, aki szerint ha az MNB figyelmeztetett is, akkor ezt “elég eredménytelenül tették".

Másfelől pedig “könnyű a partvonalon kívülről bekiabálni" - tette hozzá Szijjártó Péter, utalva arra, hogy “hosszú és kitartó" tárgyalások végére értek a Bankszövetséggel. “Nem a Nemzeti Banknak, hanem a kormánynak, a Bankszövetségnek és a családoknak kell megoldani azt a problémát, amely többek között a Nemzeti Bank eredménytelen erőfeszítése miatt történt meg".

Árfolyamgát, kamattámogatás és eszközkezelő

A Bankszövetséggel folytatott nehéz és kemény tárgyalások végén öt pontban sikerült megegyezni, ebből egyik az árfolyam védőgát, amit a családok önként választhatnak – mondta a miniszterelnöki szóvivő. Akik viszont választják majd ezt az opciót, azoknál átlagosan tizenötezer forinttal csökken majd a havi törlesztőrészlet.

Szijjártó Péter egyetértett a Bankszövetség elnökének álláspontjával, miszerint akkorra, mikorra kifutnak a hitelek törlesztői, és az árfolyam-korláttal megtakarított részt kell majd törleszteni, addigra “mind Magyarország mind a magyar családok sokkal jobb állapotban lesznek, mint vannak jelenleg; ez a kormányzati cél".

A nagyjából százezer családnak,amelyek kilencven napon túli tartozásban vannak, két lehetőséget kínál a csomag. Egyfelől igénybe vehetik az otthonteremtési kamattámogatást, és a jelenlegi ingatlanból egy kisebbe költözhetnek; ha ezt hitelből teszik, akkor ehhez az állam öt éven át kamattámogatást biztosít – hangzott az interjúban.

Akik ennél is rosszabb helyzetben vannak és elveszítik az ingatlanukat, azoknál besegít majd nemzeti eszközkezelő, melynek felállításáról intézkedni fog a kormány; az eszközkezelő nemzeti lakásvagyont kezel majd. Részint úgy, hogy zöldmezős beruházásban kis családi házakat épít, másrészt pedig megvásárolja a bedőlt hitellel terheltek lakásokat, és azokat bérleményként kiadja.

A kérdésre, hogy az öt pontos intézkedési csomagot mikorra foglalják majd törvénybe, Szijjártó Péter azt mondta: a törvényalkotási munka haladéktalanul megkezdődik, viszont a parlamenti vitát csak a szociális konzultáció eredményeinek ismeretében zárják majd le, a konzultáció összesítése június végére várható. Hozzátette: az árverezési moratórium feloldása is csak részlegesen és szakaszosan történik majd meg, és először csak a nagy értékű és nagy területű ingatlanokat lehet majd elárverezni, ahol azt kell feltételezni, hogy a bennük lakó családoknak van más megoldási lehetőségük is a lakhatásra.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. gjozsi88 2011. június 02. 16:30
  „asvel!
  Az egészségügy mostani átalakítása ellen már a Molnár idején ilyenkor már javában tartott a vasutás és a BKV sztrájk.....és elkezdödött egy népszavazási aláirásgyüjtés a témában!
  Most sem Gaskó nem tiltakozik-mióta az orbán elkezdte sokalni a közel 1 milliós fizetését, sem népszavazni nem érdemes, mert úgy módositották ezt a törvényt, hogy nem lehet érvényes!!!
  Mi ez a pálfordulás fideszéknél??????
  Ja....arról nem is beszélve, hogy mint akkor, most is kétharmados törvényekkel lehet átalakítani az egészségügyet!
  Ugyebár a szociknak nem volt meg....a fidesz a mostani nézeteivel szemben, akkor ellenállt!
  Ez a hiteles politika!!!!”
 • 65. KissLaszlo 2011. június 02. 12:38
  „"Egy évvel ezelőtt rendkívül rossz állapotban vettük át az ország kormányzását, gyakorlatilag a csőd széléről kellett visszarángatni Magyarországot" mondotta vala ez a munkát nemlátott szófosó. Én nem tudom, ezek egymás között nem egyeztetnek? Navracsics pedig ezeket nyilatkozta: "A gazdaság immár hat egymást követő negyedévben növekedett,". Akkó mostannék mi van?”
 • 64. vitez_laszlo 2011. június 02. 12:02
  „http://nol.hu/belfold/20110602-600_ezret_fognak_keresni_a_parlamenti_kepviselok

  Tisztelt többség! Tessenek már mondani, hogy végre valakinek az eszébe jutott! Pls!

  Egyébként itt le vagyon írva, hogy a címbéli politikusnak honnét a vagyona. Sztem is azért ez egy kicsit túlzás. De nem irigykedni, hanem szóvivőnek kellett volna menni.”
 • 63. .viki27. 2011. június 02. 11:11
  „Emberek!
  A 2006-os zavargások is előre megírt forgató könyv szerint történtek.Most igen csak lenne ok zavarogni vagyis kivonulni az utcára, mégis a birka nép csak háborog és belenyugszik mindenbe!Egyébként ha a narancsosok végig kísérték az előző ciklusokat és tárgyilagosan nem szubjektíven nézik a dolgokat tudhatnák mindenbe n betartottak az előző kormányzásnak!Ami akkor nemzet ellenes volt most érdekes módon azonnal végre hajtható.Lásd súlyponti kórházak,vizitdíj és a többi.állandó lejáratás a törpe király elment Brüsszelbe is árulkodni Magyarországra.Hatalom éhes szemét társaság!A Szógyártó nagypapája Komáromban függetlenített párttitkár volt,gondolom már akkor utálta a nagypapáját!”
 • 62. prandesz 2011. június 01. 23:34
  „"Köpök rá, ha hülyének néznek
  optimistán bele a reménytelenségbe"

  Beatrice”
 • 61. iparos 2011. június 01. 22:32
  „A sulyponti korházakhoz mit szolsz Asvel? Ott tartottak be ahol csak tudtak! Még emberi életet is feláldoztak Pl: Hodmezövásárhelyen. Az orvosi kamarárol nem is beszélve....”
 • 60. machers 2011. június 01. 22:24
  „59. asvel 2011.06.01. 22:03
  Jelentősen hozzájárult volna, hiszen növelhette volna az átalakításra szánt összeget. Bár ez már történelem.”
 • 59. asvel 2011. június 01. 22:03
  „57. machers 2011.06.01. 21:48

  A népszavazás arról szólt, hogy legyen-e vizitdíj vagy nem. Ettől még az egészségügy átalakítását végigvihették volna, persze ehhez arra lett volna szükség, hogy az alapokban a két kormánypárt meg tudjon egyezni egymással és csak utána mutogathattak volna az ellenzékre!”
 • 58. Lone_wolf.. 2011. június 01. 21:59
  „Egy reális kép
  http://www.virtus.hu/user_gfx/20090127/tn_aid1766_20090127202706_598.jpeg”
 • 57. machers 2011. június 01. 21:48
  „56. asvel 2011.06.01. 21:27
  Szerinted miért írtak kinépszavazást rőla?”
 • 56. asvel 2011. június 01. 21:27
  „54. IV.Béla 2011.06.01. 21:19

  Miért? Szerinted a 300 Ft-os vizitdíj az reform lett volna?????
  Az egészségügyi reformhoz egyetlenegy 2/3-os törvényt sem kellett volna módosítani, ha komolyan gondolták, sima 50%-al átmehetett volna”
 • 55. dorombolok 2011. június 01. 21:20
  „Asvelnak üzenem az összeset!”
 • 54. IV.Béla 2011. június 01. 21:19
  „51. asvel!

  Én pl. elolvastam a hozzászólását és meg is találtam benne. :)”
 • 53. LuckyLooser 2011. június 01. 21:14
  „nem ismeri a program a szóközt?”
 • 52. LuckyLooser 2011. június 01. 21:13
  „Petike!

  M i l e s z a b e n z i n á r r a l ? !”
 • 51. asvel 2011. június 01. 20:58
  „33. dorombolok 2011.06.01. 16:12

  Mondjál egy olyan reformot, amit az ellenzék akadályozott meg az elmult 8 évben?”
 • 50. Phobos 2011. június 01. 20:38
  „Schmitt kitüntette Kun Béla unokáját

  A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vette át kedden Brüsszelben Kun Miklós Belgiumban élő nyugalmazott egyetemi tanár Hernyes Zoltántól, Magyarország belgiumi nagykövetétől.
  A köztársasági elnök az indoklás szerint a magyar-belga kapcsolatok elmélyítése, valamint a belgiumi magyar történelmi emlékek mentése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést a professzornak, aki egyebek között Jósika Miklós egykori brüsszeli lakóházát azonosította. Ezenkívül szerzője egy háromnyelvű - magyar, francia és flamand - Jósika-emlékkönyvnek, és több, a belga-magyar kapcsolatok évszázados történetéről szóló kiadványnak is.
  Kun Miklós az elismerést megköszönve azt hangsúlyozta, hogy tevékenységének eredményességében a külképviseletnek is szerepe volt.
  (MTI)”
 • 49. háté 2011. június 01. 20:29
  „Tájékozódj! - megszavaztak mindent, /kivonultak, tartózkodtak/ ugyan az mintha megszavazták volna!
  gjozsi”
 • 48. BJ.MÓVÁR 2011. június 01. 20:27
  „Ilyen ember mer pofázni,aki kélt helyről kapta a költségtérítést, 600000 ft-ért béreltek neki havonta luxuskocsit.beáll rokkant parkolóba,lézerblokkolót használ.Ez aztán a törvénykövetés,példamutatás!!! Mellette a gúnyos mosolygása,amit biztos a főnökétől tanult!”
 • 47. nüs 2011. június 01. 19:09
  „Nemzeti konzultáció????????????
  Kizárták az egyeztetésből legnagyobb rendőrszakszervezetet
  Alapjaiban áshatja alá kormányfő, a belügyminiszter és a rendvédelmisek holnapi eszmecseréjének hitelességét, hogy arról kizárják a legnagyobb létszámú rendőrszakszervezet. Kérdéses, hogy az ott esetlegesen megszülető megállapodás íly módon kikre fog vonatkozni, és vajon magukra nézve kötelezőnek tarták-e majd a TMRSZ tagjai?

  Kizárták a június 2-ára ígért tárgyalásokról a TMRSZ-t, ezért a szakszervezet bejelentette, hogy csütörtök reggeltől folyamatos demonstrációba kezd a Kossuth téren.

  Kizárták a rendőrségen legnagyobb taglétszámmal rendelkező szakszervezetet, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetét (TMRSZ) a 2011. június 2-ára tervezett érdekegyeztető megbeszélésről - tájékoztatta a sajtót a TMRSZ.

  "A TMRSZ által 2011. május 24., 25., 26. napján Hódmezővásárhelyen tartott demonstrációsorozat keretén belül Lázár János frakcióvezető tolmácsolta szakszervezetünk részére Orbán Viktor Miniszterelnök személyes meghívását a május 30-ára tervezett szakszervezeti érdekegyeztetőre.

  Ezt az egyeztető megbeszélést általunk ismeretlen okból elhalasztották, számtalan alkalommal próbáltunk tájékoztatást kérni az elmaradás okáról valamint az újabb tárgyalás időpontjáról. A Miniszterelnök azonban válaszra sem méltatta az ország legnagyobb hivatásos állományú rendőröket tömörítő szakszervezete kérdését" - írják honlapjukon.

  Powell Pál, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezetének elnöke, Szijjártó Péter miniszterelnöki üzenetének engedelmeskedve a mai napon tájékoztatta Szima Judit főtitkárt arról, hogy a többi szakszervezet egyhangúan úgy döntött, a TMRSZ nem vehet részt az Orbán Viktor Miniszterelnökkel június 2. napjára szervezett egyeztető megbeszélésen - írják a közleményben.

  A döntést iszkriminatívnak és pofátlan lépésnek tartják, ezért bejelentették, hogy a TMRSZ folyamatos demonstrációba kezd a Kossuth téren. A Kossuth szobor melletti sátrukban várjuk az érdeklődőket.

  2011 június 2-án csütörtökön 8 órától gyülekeznek a téren, és 2011. június 6-án 13 órától késő estig a május 30-ival azonos menetrend szerinti demonstrációval fejezik ki tiltakozásukat a hivatásos állományt érintő elvonások ellen.

  index.hu”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák lap: szinte semmit nem használ a magyar otthonvédelmi csomag

A devizahitelesek megsegítését célzó otthonvédelmi csomagról közölt cikket szerdán a Der Standard… Tovább olvasom