Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szijjártó: ˝A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson˝

A nemzeti együttműködés nyilatkozatának elfogadásával az Országgyűlés az emberek akaratát ismerte el, ezért ott a helye, ahol az emberek gyakran megfordulnak, vagyis a közintézményekben - reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton az ellenzéki bírálatokra.


"A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson. Ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni" - fogalmazott Szijjártó Péter. Szombaton a Jobbik és az MSZP is bírálta azt a kormányhatározatot, amely szerint jól látható helyen ki kell helyezni a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot az államigazgatási szervek épületeiben. A Jobbik szerint a "rossz emlékezetű forradalmi munkás-paraszti korszakot" idézi a kormány pénteken kihirdetett döntése.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a Jobbik eleinte tréfának vélte a politikai nyilatkozat kifüggesztéséről szóló kormányhatározatot, amely a párt politikusait arra az időre emlékezteti, amikor "Lenin, Sztálin, Rákosi és Kádár arcképei mellett hirdettek hasonló dokumentumokat". Az MSZP országgyűlési frakciójának szombati közleményében pedig az áll, hogy Magyarországon Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu élt hasonló módszerekkel.

Az MSZP szerint a kormányhatározat nem más, mint "Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról", a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése. Az LMP még pénteken a kormányhatározattal kapcsolatban azt közölte: a kormány hűségnyilatkozatot követel a független állami intézményektől, amikor arra szólítja fel azokat, hogy tegyék ki a falaikra a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot.

A párt szerint a nyilatkozat közzétételére vonatkozó kormányzati szándék a XX. századi magyar történelem legrosszabb korszakait idézi. A nem központi kormányzati szervek esetében a kormányhatározat ugyan nem teszi, nem is teheti kötelezővé a nyilatkozat közzétételét, ám felkéri azok vezetőit, hogy ők is gondoskodjanak a közzétételről - tették hozzá. A "Legyen béke, szabadság és egyetértés" mottóval kezdődő politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el az Országgyűlés 260 igen, 66 nem szavazattal, 46 tartózkodás mellett.

A Fidesz és a KDNP igennel szavazott, nemmel voksolt 50 szocialista és 15 LMP-s politikus. A Jobbik - a nemmel szavazó Novák Előd kivételével - testületileg tartózkodott. A dokumentummal az Országgyűlés azt nyilvánította ki, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a nemzeti együttműködés rendszerének megalapításáról döntöttek. A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó, a középület sajátosságainak megfelelő, jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.

A határozat kimondja azt is, hogy tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét, a kormány felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.

A kormányhatározat melléklete a kihelyezés módját is meghatározza. E szerint a színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű nyilatkozatot legalább 50×70 centiméter méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. A nyilatkozat hozzáférhetőségéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, az a minisztérium honlapjáról is letölthető - ahogy a melléklet fogalmaz - a megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas formátumban.

A melléklet rögzíti azt is, hogy a kihelyezett nyilatkozat megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.

Olvasóink írták

 • 11. zeta62 2010. július 05. 21:42
  „ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ!!!!!!!!!!!
  4 év múlva már késő!”
 • 10. westminster 2010. július 05. 21:42
  „7. hozzászólás pamplona 2010.07.04. 23:34

  Te még hiszed, hogy ´14-ben lesz szabad választás?
  Király a kormányfő, király a közt.elnök, a parlament ellenzék nélkül is működik, így nyugodtan módosíthatják kedvükre az alkotmányt is.
  Agyő demokrácia.
  Éljen orbán mátyás.”
 • 9. Vincent_Hana 2010. július 05. 20:38
  „Igen, valóban egy új rendszert alapítottunk!
  A neve pedig: Orbán diktatúra!
  Ez kellett! Ez hiányzott!
  Majd meglátjátok!”
 • 8. Batistuta 2010. július 05. 15:30
  „Maradjunk annyiban, hogy ijesztő! Szijjártó Péter a jelenkor politikusának prototípusa: a választók teljesen hülyének nézése, arcpirító baromságok mantrázása, etc. Ha tudja, hogy mekkora baromság, amit mond: az a szörnyű, ha tényleg hisz ezekben a maszlagokban: akkor meg az.”
 • 7. pamplona 2010. július 04. 23:34
  „Szerintem a ..idesz vezérkara elvesztette az önkontrollját, megtébolyodott!A valóságban ugyan olyan vacak , idejét múlt neoliberális társaság mint a többi! Mit nemzetizik itt, mikor a parlamentbe csak a JOBBIK az egyetlen nemzeti párt! Remélem a sok jóhiszemű, Viktorék nemzeti mázas retorikájáak bedőlő választó legkésőbb 2014-ben korrigálja magát! <moderálva..>”
 • 6. háté 2010. július 04. 15:00
  „Viktor cézár teljesíti a cionista világhatalom elvárásait!
  Valami aljas-kór támadta meg elméjét, amely fityesz-kádéenpés bandájának tagjaira is kiterjedt!
  Szerintem az összes, megtébolyodott kormánypártinak ki-kellene tenni a fényképét, minden emberek által, sűrűn látogatott területre!
  Megjegyzésekkel:---ide vezet a hatalom, amit olyanok kapnak meg akik tudatosan félrevezették a választókat.
  --ők azok akik aktívan asszisztáltak nyolc évig hazánk kirablásához.
  --ők azok akik, nyolc évig,-nem is akarták a hatalmat, hogy a hatalom megkaparintása után,-- álarcban, de vérszomjas módon éljenek vissza vele.
  --ilyen viselkedésről olvasni, úgy hívják: cionista-zsidó önkényuralom.

  Amit Győrben a "független polgármester" csinál, az van országos szinten, álarcban és sunyin.

  Valahogy emlékeztet arra, mi történt 1918 őszen, vagy 1945-után, csak most narancsba öltözve!
  ---mindenkit elsöpörni, mindenkit eltiporni, ---csak most törvények,--rendeletek segítségével!

  Ébredj Magyar, vigyázz ha nem figyelsz,- elvész országod!”
 • 5. pancser 2010. július 04. 13:54
  „Ez egy baromság! De ki hallja meg ezzel kapcsolatban az MSZP szavát? Köszönjük Gyurcsány.”
 • 4. k29680 2010. július 04. 09:42
  „Hááát.Nem biztos hogy ennek jó vége lesz......Valamire ez emlékeztet...”
 • 3. lacuslaszlo 2010. július 04. 07:03
  „Kabaré köbön, ébresztő!”
 • 2. load 2010. július 04. 03:04
  „Mikor a rádióban hallottam, azt gondoltam, hogy ez csak vicc.
  Nem az :-(”
 • 1. dohogó 2010. július 03. 21:00
  „Nem az "emberek" 2/3-a akarta őket, hanem a választásra jogosultak 46,66 %-ának 2/3-a. Ha ezt végigszámoljuk a www.valsztas.hu adataival, akkor meglepő számot kapunk: a választópolgárok kevesebb, mint 1/3-a szavazott a jelenlegi kormánykoalícióra
  Ennyit az elsöprő győzelemről ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP újabb határt lépett át

A szocialisták szerint a Fidesz-KDNP egy újabb határt lépett át azzal, hogy kormányrendelettel… Tovább olvasom