Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szijjártó: a kormány erősíteni kívánja az azeri gazdasági kapcsolatokat

A kormány erősíteni kívánja Magyarország gazdasági kapcsolatait a kaukázusi államokkal, köztük Azerbajdzsánnal - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság magyar társelnöke hétfőn Budapesten, a vegyes bizottság azeri és magyar üzletembereknek tartott rendezvényén.
A Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság budapesti, kétnapos ülése keretében üzleti fórumot tartanak, amelyen magyar és azeri vállalkozások képviselői mérik fel a kétoldalú üzleti lehetőségeket.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára bejelentette: a kétoldalú kapcsolatok erősítése, a magyar vállalkozások külgazdasági kapcsolatainak fejlesztése érdekében Bakuban a magyar cégek számára kereskedőházat hoznak létre. Az államtitkár szerint a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak a kaukázusi államban, például az infrastrukturális építkezések, a szennyvíztisztítással kapcsolatos beruházások, illetve a mezőgazdaság területén.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a kormány a "keleti nyitás" stratégiájának megvalósítása részeként erőteljesen fejleszti kapcsolatait a kaukázusi államokkal. Kiemelte: Azerbajdzsán piaci keresleti struktúrája és az európai válság miatt kihívások elé állított magyar gazdaság kínálati szerkezete illeszkedik egymáshoz, a magyar gazdaság számára óriási lehetőségeket nyújt az Azerbajdzsánnal kialakított stratégiai együttműködés.

"A magyar vállalatok szakmai és technológiai megoldásai lehetőséget teremtenek arra, hogy partnerek legyünk az azeri gazdaság korszerűsítésére és diverzifikálására irányuló törekvések megvalósításában" - hangsúlyozta az államtitkár.

Szijjártó Péter rámutatott: az együttműködés szempontjából a magyar cégek számára perspektivikus terület az infrastruktúra fejlesztése (így az út-, vasút-, és a hídépítés), a várostervezésbe való bekapcsolódás, az energiaipari-együttműködés, a közlekedési gépgyártás, a szélesebb értelemben vett vízgazdálkodás, a mezőgazdaság területén a vetőmag-, illetve élőállat-export, a technológia-kivitel, a gyógyszeripar és az orvostechnikai ágazatok.

Sahin Musztafajev azeri gazdaságfejlesztési miniszter, a bizottság azeri társelnöke kiemelte: Azerbajdzsán állami beruházásként mintegy 10 milliárd dollárt fektetett be az ország infrastruktúrájának fejlesztésébe, de még számos lehetőség áll ezen területen a magáncégek előtt is. Elmondta: számítanak az energetikai beruházásoknál is a külföldi befektetőkre.

Az azeri miniszter kiemelte: ipari zónát, egyfajta ipari parkot akarnak létrehozni külföldi befektetőknek, a beruházóknak adókedvezményeket is adnának.

Az azeri gazdaságfejlesztési miniszter, utalva Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyár eleji, Bakuban tett látogatására, kiemelte: a kétoldalú azeri-magyar politikai kapcsolatok már magas szinten vannak, most a gazdasági kapcsolatok erősítésére helyezik a hangsúlyt.

A találkozó első napján együttműködési megállapodást írtak alá a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és az Azerbajdzsáni Vállalkozók Szövetsége, valamint a Fiatal Magyar Vállalkozók Országos Szövetsége és az Azerbajdzsáni Fiatal Vállalkozók Hálózata között.

Olvasóink írták

 • 13. machers 2012. október 09. 19:40
  „Azért olyan sokat ne várjunk ettől a frigytől:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/02/akk-azerbajdzsan/”
 • 12. Bodáné 2012. október 09. 11:08
  „Most már értem miért adták ki a baltás gyilkost!!!”
 • 11. Köszörűs 2012. október 09. 09:54
  „Ebből is látszik, hogy a balta kétélű fegyver...
  A fokával ütni, az élével vágni lehet...
  Ütöttünk Örményországon, bevágódtunk Azerbajdzsánban.
  ...
  Egy ici-pici módosítás kell már csak az alkotmányon, oszt külföldi munkára is vezényelhetünk majd közmunkásokat.”
 • 10. pancser 2012. október 09. 07:33
  „Semmin közünk ehhez a távoli antidemokráciához, se kutyánk se verebünk. Eszembe jut Torgyán, az is jó messze akart kereskedni. Valami baj van, ha már Azerbadgánnal bratyizunk! Talán többre mennénk ha az IMF-el vagyunk jóban.”
 • 9. Jandex 2012. október 09. 06:01
  „Thx. 2/3!”
 • 8. yoros 2012. október 08. 22:23
  „Mondjunk le O. Baltazárról Azerbajdzsán javára.”
 • 7. piroskaésabarkasz 2012. október 08. 22:18
  „Most szólítottak Minket a kasszához!!!!!”
 • 6. yoros 2012. október 08. 22:17
  „Feltehetőleg baltát exportálunk és szocskát kapunk érte. (Bartelügylet.)”
 • 5. umberto 2012. október 08. 21:20
  „Nem tudom, biztos sok a lóvé Azerbajdzsánban is, de nekem inkább az fáj, hogy nem Németországgal, Franciaországgal, Ausztriával, Nagy-Britanniával vagy akár magával az Egyesült Államokkal erősítjük gazdasági kapcsolatainkat. Mégiscsak velük evezünk egy hajóban. Vagy ők már nem állnak velünk szóba?”
 • 4. öszödiböszme 2012. október 08. 21:12
  „Mit fogunk exportálni? Baltát? Vagy beindul a közgépes henger? Éljen a fityisz-safarov párt!”
 • 3. vikri 2012. október 08. 21:09
  „Hogy mem sül le a bőr az arcukról... Undorító!”
 • 2. embertelen 2012. október 08. 20:21
  „A hazug fideszesek most fogják zsebretenni a baltás gyilkos után járó júdáspénzt! A SzíjjÁrtó szövegéből egyértelműen látszik, hogy a Simicska féle fideszes rablóbanda részére már kész az azeri terep (Közgépes út-, vasút-, és a hídépítés).”
 • 1. BJ.MÓVÁR 2012. október 08. 20:20
  „Mégiscsak volt a baltás gyilkos kiadatásának "hátsó" szándéka??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az azeri baltás ügyében már másfél éve döntött a kormány?

Egy 2011 januárjában kelt levélben Répássy Róbert egy Ramil Safarovval kapcsolatos kormánydöntésről… Tovább olvasom