Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Szigorúbban ellenőrzi az APEH a nyugtaadást

Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzéseket ígér a kormány a nyugtaadásokkal kapcsolatban. Ennek érdekében 2372 fővel bővítik 5 ellenőrző állami szervezet létszámát idén és jövőre.
Az APEH, a VPOP, a Magyar Államkincstár, a KEHI és a Munkaügyi Felügyelőség számíthat létszámbővülésre. Minderről Veres János pénzügyminiszter beszélt a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A politikus hozzátette: a gyakori ellenőrzés mellett azt várják, hogy szigorúbbak lesznek a bírságok és ezáltal nagyobb visszatartó erőt jelentenek majd. A bírságok mértékének emelését azonban most nem tartják szükségesnek.

Magánszemélyeknél jelenleg 100 ezer, más esetekben 200 ezer forint a maximálisan kiszabható bírság, ha valakit az ellenőrök azon kapnak, hogy nem ad számlát vagy nyugtát a vásárlóknak. Visszaesők esetében, a második esetben az ismételt bírság mellett 12 napos boltbezárás is társulhat a szankcióhoz, ami harmadik esetben 30 napra, míg további ismétlődések alkalmával 60 napra bővül.

Veres János hozzátette: az ellenőrök, és ezzel együtt az ellenőrzések számának növelésével együtt elvárják azt is, hogy a kiszabott bírságok a jelenleginél jóval szigorúbban legyenek, és jobban közelítsenek a jogszabályban megszabott felső határhoz. Példaként Veres János egy közelmúltbeli 4 napos ellenőrzés adatait ismertette, ahol a 639 ellenőrzött üzletben 319-nél találtak szabálytalanságot, 193 esetben nem volt nyugta, a bírság mértéke azonban csak átlagosan 24 ezer forint volt, szemben a kiszabható 100, illetve 200 ezer forintos határral.

A kormány a 17 százalékosra becsült feketegazdaság csökkenését várja az ellenőrzések szigorításától, az így befolyó pluszbevételeket a közteher csökkentésére, vagy a közösség számára fontos célokra lehet majd fordítani, ezekről részleteket azonban nem közölt a pénzügyminiszter. A kormány több tízmilliárdos pluszbevételt remél a fokozott ellenőrzésektől.

Az APEH létszámát 2007-ben és 2008-ban 1717 fővel növeli a kormány, a VPOP kerete 130 fővel, míg a Magyar Államkincstár dolgozói létszáma 335-el nő. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (KEHI) 40 fős többletlétszámot biztosít a kormány, míg a munkaügyi felügyelők száma 150 fővel nő idén és jövőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világzene, korlátok nélkül

Tovább olvasom