Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Szigorúbbak lettek az állattartás szabályai

Mától szigorodnak az állattartási szabályok, az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nő, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.
A Magyar Közlönyben júliusban jelent meg az egyes állatvédelmi kormányrendeleteket módosító jogszabály. Ez kimondja, hogy tilos kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.

A rendelet értelmében tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani.

Rendelkeztek arról is: a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák. A rendelet kimondja, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani.

A jövő év január elsejétől négy hónaposnál idősebb kutyát csak transzponderrel - azaz csippel - megjelölve lehet tartani. Az állatvédelmi bírság alapösszegét a jogsértés körülményeitől függően felszorozzák. Büntetés kiszabásánál a legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elűzte, elhagyta, kitette. Ez esetben a bírság összege százötvenezer forint.

Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.

Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsőséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

Olvasóink írták

 • 3. Demalgon 2012. augusztus 02. 10:02
  „Halaknak miért is nem jó a gömb akvárium?”
 • 2. pancser 2012. augusztus 01. 10:37
  „Nagyon helyes!”
 • 1. Madarász 2012. augusztus 01. 08:40
  „Ha nem tartatják be, annyit is ér! Mikrochip nélkül régóta nem lehetne kutyát elajándékozni, eladni, mégis a kiskutyák 99 %-át chip nélkül árulják, ha nem engedik be őket emiatt az állatbörzére, megállnak kívül és a parkolóban árulnak.
  Tessék megnézni, hogy az aukciós oldalakon hány kör alapú kalitkát árulnak, ami egyébként is teljességgel alkalmatlan állattartásra, aki normális volt eddig sem tette olyanba a madarát, aminek egy 25-30 cm-es kör az alja és felfelé még szűkül is, ezek maximum szállításra alkalmasak, de tartásra nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belső vizsgálat az NNI-nél

Kedden belső vizsgálat indult a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) annak kiderítésére, hogy ki vagy kik… Tovább olvasom