Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúbb lesz: július 1-jén lép hatályba az új büntető kódex

A jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége. Nemzeti jelkép megsértésének számít ezentúl a Himnusz, a nemzeti lobogó, és a Szent Korona gyalázása.
Július 1-jén hatályba lép az új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.), amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőség korhatárát, szigorít egyes büntetési tételeket, bevezet új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek, és szigorodik az ittas vezetés szabályozása is.

Az új törvénykönyv szerint a büntethetőség korhatára általában továbbra is 14 év, de az emberölést, életveszélyt vagy halált okozó testi sértést, rablást, illetve kifosztást elkövető, 12. évüket betöltő gyermekek is büntethetők lesznek, ha megfelelő belátási képességgel rendelkeznek - legsúlyosabb büntetésük 1-től 4 évig tartó javítóintézeti nevelés lehet.

A halmazati vagy összbüntetés leghosszabb időtartama 20-ról 25 évre emelkedik, és az életfogytig tartó szabadságvesztésnél is 20 helyett legkorábban 25 év elteltével nyílhat lehetőség feltételes szabadságra helyezésre.

Új büntetési nemek is megjelennek a Btk.-ban: a jóvátételi munka, az elzárás - amelyet fiatalkorúaknál 3-tól 30 napig, felnőtteknél 5-től 90 napig lehet majd kiszabni - vagy a sportrendezvényektől eltiltás, amely 5 évig tarthat, és azzal szemben lehet alkalmazni, aki a sportrendezvényen, oda érkezőben vagy onnan távozóban bűncselekményt követett el.

Szigorúbb büntetés vár a hivatalos személyek vagy közfeladatot ellátók elleni erőszak elkövetőire. Átvette az új kódex azt az európai szabályt is, hogy, akik kis korúak sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket, azokat el lehet tiltani minden olyan foglalkozástól, tevékenységtől, amely gyermekek, fiatalok felügyeletével, gondozásával, nevelésével függ össze.

A kábítószer-fogyasztás önálló bűncselekmény lesz, amely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek július 1-jével. Szigorodik az ittas vezetés szabályozása is, 0,8 ezrelék helyett már a sofőr 0,5 ezrelék feletti véralkoholszintje is bűncselekménynek számít.
Emberölésnél, testi sértésnél, rablásnál, csalásnál, sikkasztásnál minősített esetnek számít majd, ha a sértett idős vagy fogyatékkal élő.

Több eddig nem létező új bűncselekmény is lesz, például a gazdasági csalás, amelyet azok követnek el, akik jogtalan haszonszerzés céljából színlelt gazdasági tevékenységet végeznek, és ezzel vagyoni hátrányt okoznak. Szintén új tényállás a gépjármű kilométer-számlálójának meghamisítása, ami 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A zsebszerződések elleni fellépés érdekében a kódex része lett a termőföld jogellenes megszerzése, amely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, és nemcsak a szerződő felek, de a szerződés megkötésében közreműködő ügyvédek és közjegyzők is büntethetők. Aki pedig jogellenesen kivágja a fát az erdőben, és ellopja, 2 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Nemzeti jelkép megsértésének számít a Himnusz, a nemzeti lobogó, és a Szent Korona gyalázása, és 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ugyanakkor több bűncselekmény - így a határjelrongálás, a sajtórendészeti vétség, a hamis statisztikai adatszolgáltatás és az árdrágítás - már nem bűncselekmény, csupán szabálysértési vagy közigazgatási szankcióval sújtható.

A jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége, ilyen esetnek számít például, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, valamint, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, továbbá, ha kertjébe fegyveresen hatolnak be. A támadás elhárításáért nem csak akkor jár majd büntetlenség, ha fennállt a személy elleni támadás veszélye, a jogalkotó szerint ugyanis egy fegyveres észlelésekor nem várható el a védekezőtől, hogy meggyőződjön róla, a behatoló mi célból tart magánál fegyvert.

Az új kódex általános szabályai nagyrészt megegyeznek a régi Btk.-val, a változások többsége a különös részben, azaz az egyes bűncselekmények szabályozásánál található. Megmaradnak viszont a parlamenti ciklus jelentősebb büntetőjogi szigorításai, köztük a "három csapás".

Az új Btk.-val összefüggésben mintegy félszáz másik jogszabály is változik összesen több száz helyen, így például a büntetés-végrehajtási, a szabálysértési, a büntetőeljárási és a rendőrségi törvény.

Az Országgyűlés tavaly nyáron szavazta meg az új Btk.-t: a kormányoldal támogatta, az MSZP és az LMP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik tartózkodott.

Az új kódexre a kormánypárti szakpolitikusok szerint egyebek mellett azért volt szükség, mert a 1978. évi Btk. az elmúlt évtizedekben mintegy százszor változott különböző színezetű kormányok eltérő büntetőpolitikai elvei alapján, nemegyszer egymásnak ellentmondóak voltak a sorozatos módosítások, és a törvény egysége megbomlott.

Másfél éve, a kodifikációs egyeztetések időszakában Kónya István, a Kúria büntető kollégiumának vezetője úgy ítélte meg: konzervatív, megfelelő szakmai színvonalú a készülő kódex, számos ponton támaszkodik a kialakult bírói gyakorlatra. Akkoriban Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke úgy vélekedett: jobbára mértéktartó a szigorítás. A parlamenti ciklus elején elfogadott drákói szabályok, például a "három csapás" bevezetése után rosszabbra is lehetett számítani, de - mint mondta - úgy látszik, az volt a "feketeleves".

Kétarcúnak minősített az új Btk.-t Tóth Mihály büntetőjogász, egyetemi tanár. Szerinte a kodifikáció során egyszerre jelent meg az elavult szemléletű szigorítás és az európai tendenciák, például dekriminalizálás, alternatív szankciók.

Az új Btk. az 1878-as Csemegi-kódex, az 1961-es és az 1978-as büntetőkódex után az ország negyedik büntető törvénykönyve.

Olvasóink írták

 • 11. Legs 2013. június 24. 21:41
  „10. BJ.MÓVÁR 2013.06.24. 20:12

  Ha mást nem veszélyeztet a kábítószerfogyasztó,akkor ne pofázzon bele senki,még a fidess se!
  --------------------
  Látod milyen buta vagy?Egy kábszeres nem alkoholista,akinek elég egy feles 150 forintért.Egy heroinista napi adagja 5000 pénz vagy még több,attól függ ki milyen gyorsan akar meghalni.Szerinted honnét szed össze ennyi pénzt az aki nem dolgozik?Bár hiába is dolgozna ha belövi magát akkor már képtelen rá.No akkor honnét a a pénze?Hát lop ,csal,rabol.Addig tiszta amíg a pénzt megszerzi,utána egy darab fa.”
 • 10. BJ.MÓVÁR 2013. június 24. 20:12
  „Ha mást nem veszélyeztet a kábítószerfogyasztó,akkor ne pofázzon bele senki,még a fidess se! Más kérdés hogy fizesse saját orvosi ellátását,ha szükség van rá! A nemzeti szót meg sikerült velem megutáltatni a mélyen nem tisztelt kormánynak!!”
 • 9. Legs 2013. június 24. 17:53
  „Nem büntetni,nevelni kellene.Ez az alapja mindennek.”
 • 8. Csodabimbó 2013. június 24. 17:42
  „"A kábítószer-fogyasztás önálló bűncselekmény lesz, amely 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek július 1-jével."

  Egy hét múlva kezdődik a Volt fesztivál, ezek szerint onnan börtönbe kerül egyből 10-20000 ember, ha valaki elkezdi őket feljelentgetni?
  A büntetési tétel korlátlanul csökkenthető, ha valaki elkezd vamzerkodni, már látom a sok hamis tanút és az erőszak elszabadulását. Ez a törvény szerintem még a fideszes brüsszeli főkertésznének sem tetszik :)”
 • 7. Legs 2013. június 24. 17:15
  „A jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége, ilyen esetnek számít például, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg, valamint, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, továbbá, ha kertjébe fegyveresen hatolnak be. A támadás elhárításáért nem csak akkor jár majd büntetlenség, ha fennállt a személy elleni támadás veszélye, a jogalkotó szerint ugyanis egy fegyveres észlelésekor nem várható el a védekezőtől, hogy meggyőződjön róla, a behatoló mi célból tart magánál fegyvert.
  ----------------------------------------------------------------------------
  Na ezt magyarázza el valaki.Kezdjük ott mit is jelent a fegyver szó,mit is tekinthetünk fegyvernek?Fegyver ugyanis lehet egy darab kő,egy bot is.Ez egy újabb gumitörvény?”
 • 6. Demalgon 2013. június 24. 16:31
  „"Szigorúbb büntetés vár a hivatalos személyek vagy közfeladatot ellátók elleni erőszak elkövetőire."

  Ezzel növekedni fog az aberrált parasztok száma a közlekedési ellenőrök között, akik gyermekkori sérelmeiket igyekeznek megtorolni utasokon hatalmuk fitogtatásával.

  "hamis statisztikai adatszolgáltatás "

  Századvéget érdekes sose csukták még le a többi intézménnyel, pedig hamis és fals adatokkal csináltak kamu és megrendelt kajáspapirokat.”
 • 5. Filtec 2013. június 24. 14:27
  „Egyet értek a büntetések szigorításával.
  Lehetne még szigorítani.”
 • 4. orion1 2013. június 24. 10:12
  „Bűncselekmény lesz a Himnusz, a nemzeti lobogó, és a Szent Korona gyalázása..
  Haladunk az arab világ felé: halálbüntetés a korán meggyalázásáért, meg a Mohamed szó kimondásáért.”
 • 3. Tündenéne 2013. június 24. 10:09
  „"szigorodik az ittas vezetés szabályozása is"?? Az ittas vezetést tudomásom szerint nem SZABÁLYOZZÁK hanem büntetik...”
 • 2. cirmos10 2013. június 24. 10:05
  „Az igen szép dolog, hogy a nemzet -i jelképeket a törvény védi. Sőt talán az embert is kellene...jobban. Nem csak azzal , hogy büntetem az elkövetőt, ha nem jobban védem a sértettet. Évszázadok óta kihagyták a sértett védelmét, holott a jogot elsősorban erre kellett volna építeni. Aki másnak sérelmet okoz, az készüljön arra, hogy akár az életével fizet, s nem csak a szabadságával. Persze a jogvédők ilyenkor azzal jönnek, hogy vissza lehet ezzel élni, s túl lehet lépni aránytalanul a jogos védelmet. Az a jogos védelem a jog, hogy a jogsértő -t nem vissza tartani, büntetni kell, ha nem a saját jogellenes cselekedetének közvetlen következménye, akár az életébe is kerülhet... Itt kezdődik a megelőzése a jogsértésnek, s a jogellenes magatartás visszatartása a cselekmény elkövetésétől.
  Még annyit, hogy nem csak a saját nemzeti jelképeket kell védeni, ha nem más nemzetek jelképét is, mert csak így lehet konszenzust létesíteni más népekkel.”
 • 1. load 2013. június 24. 09:55
  „Kövér László bajuszát is a védendő nemzeti jelképek közé kellett volna venni!
  Meg Szájer József alaptörvény-szerkesztő tabletjét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: ünnepélyes állománygyűléseken mondanak köszönetet a katonáknak

Hende Csaba miniszter a hét folyamán Tatára, Hódmezővásárhelyre, Szentendrére, Budapestre és Győrbe… Tovább olvasom