Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szigorúbb feltételekkel

kapnak támogatást

Az önkormányzatoknak december 15-ig kell elkészíteniük a költségvetési koncepciót. Az már most látszik, hogy a forráshiányos települések szigorúbb feltételekkel juthatnak önhikihez.
Ebben az évben országos szinten mintegy tizenkétmilliárd forintot osztottak ki az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések (önhiki) támogatására. A Kisalföld információi szerint ez az összeg jövőre csupán 500 millió forinttal emelkedik, miközben folyamatosan nő azon önkormányzatok száma, ahol önerőből nem tudják működtetni az intézményeket. Ráadásul az önhiki feltételei is szigorodtak.
Az ezer lakos alatti települések csak akkor juthatnak a kiegészítéshez, ha körjegyzőséget tartanak fenn, és az iskolájuk is társult formában működik.
Agyagosszergény már készül a megváltozott helyzetre és felvették a kapcsolatot a szomszédos Fertőendréddel. Várhatóan velük alakítják meg a körjegyzőséget. – A szándéknyilatkozatot legkésőbb jövő év április végéig kell megkötnünk, akkor jár le ugyanis az önhikire a jelentkezési határidő – mondta el lapunknak Ratatics Tiborné polgármester. – Ebben a formában a jegyző bérét az állam fedezi, különben maguknak kell kigazdálkodni. A másik változás az iskolákat érinti. Megkezdtük a tárgyalásokat a társulásról, de még nincs eldöntve, hogy melyik másik iskolával működünk együtt. Az mindenesetre tény: önhiki nélkül működésképtelenné válna a település.
Ez utóbbival Fülöp Géza, Fertőd polgármestere is egyetért. A város idén 80 millió forint állami pluszpénzt kapott, amelyet egy az egyben az iskolára fordítottak. – Jövőre is szeretnénk pályázni, mert a bevételünk még mindig kevesebb, mint a kiadásunk – tette hozzá. – A működésre hitelt nem lehet felvenni, mert az rövid távon a város végét jelentené. A másik megoldás a kiadáscsökkentésre a leépítés. Egy pedagóguson leegyszerűsítve 4–5 millió forintot takaríthatunk meg, ezzel azonban csak a legvégső esetben élünk, akkor, ha egyáltalán nem kapunk önhikit. Tudni kell, a közalkalmazotti béremelést törvény írja elő, de az állam a bérekre nem ad pluszforrást, azt az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk.
Und idén 11 millió forintot nyert el az önhiki-pályázaton. Guzmits Ferenc polgármester azt mondja, a település önmagában képtelen lenne előteremteni ezt az összeget. Jelentős ipar nincs, amelyből bevétele lenne a községnek. – Jelen pillanatban még működik az iskola alsó tagozata és a minimális gyermeklétszám is megvan – folytatta a polgármester. – Egyelőre meg kell várnunk, hogy az Országgyűlés fogadja el a költségvetést, azután pontosan látjuk, mennyi jut egy-egy településnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom