Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött szállítmányok

Győr-Moson-Sopron - Szigorúan ellenőrzik a megyében a hatóságok a veszélyes anyagok szállítását. Szabálytalanság esetén a bírság elérheti a 800 ezer forintot. Tavaly 79 alkalommal, 543 járművet ellenőriztek, ebből 235 tartozott az ADR-előírások hatálya alá. A szabályok megsértői szinte mind magyar fuvarozók voltak.
A veszélyes anyagok közúti szállításának veszélyei nemcsak Magyarországon, de az egész világon súlyos problémát jelentenek a lakosság és az esetleges balesetek felszámolásában részt vevők számára. Az áruszállítás ezen területére a nemzetközi ADR-szabályzat előírásai vonatkoznak.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megelőzési osztályvezetője, Csikár Zsolt őrnagy a Kisalföld kérdésére elmondta, tavaly 79 alkalommal 543, ebből 235 ADR szállító járművet ellenőriztek.

– A rendőrséggel közösen havonta, a vámhatósággal legalább havonta kétszer ellenőrzünk. A közlekedési hatósággal legalább havonta egy alkalommal telephely-ellenőrzést is tartunk. Negyedévente regionális, egy időben több szomszédos megyére kiterjedő vizsgálaton veszünk részt – sorolta Csikár Zsolt.

Az M1-es autópályán tavaly májusban egy étolajat szállító kamion fordult le az útról. A tartály ép maradt, így a környezet nem került veszélybe.
Az M1-es autópályán tavaly májusban egy étolajat szállító kamion fordult le az útról. A tartály ép maradt, így a környezet nem került veszélybe.

Az őrnagy a tapasztaltakról elmondta: az ellenőrzések hiányosságot a gépjárművek 2 százalékánál állapítottak meg, a szabálytalanságok 90 százalékát magyar, a többit uniós szállítóknál találták.

– A szállítás módjára vonatkozó előírások terén a küldeménydarabok, csomagolóeszközök jelölésénél voltak hibák, hiányosságok, esetenként a jelölések elmulasztása vagy a rakomány rögzítése nem volt megfelelő. A jármű felszerelései közül leggyakrabban a kézilámpa, a védőruha, valamint a tűzoltó készülék hiányzott vagy nem volt megfelelő. A fuvarokmány szabályszerű kitöltésével is akadtak problémák – magyarázta Csikár Zsolt.

Az igazgatóság munkatársai a hiányosságok megszüntetésére öt esetben a helyszínen intézkedtek, négy hatósági felhívással éltek. Közigazgatási bírságot négyet szabtak ki, összesen 1 millió 450 ezer forint összegben.

Egy év – Három baleset

Az elmúlt évben három, veszélyesáru-szállítással kapcsolatos közlekedési baleset történt. A vizsgálatok feltárták, hogy a járművek a veszélyes árut szabályosan szállították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lejtőn gyorsul a megye ipara

Győr-Moson-Sopron - Lejtőre került a megyei ipar 2008 utolsó negyedévében, decemberre már 23… Tovább olvasom