Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzi a gépjárműveket a vámhatóság

A vámhatóság fokozottan és folyamatosan figyeli az olyan, jellemzően nagy értékű gépjárművek jogszerű használatát, amelyek az Európai Unión kívüli valamely ország forgalmi rendszámával rendelkeznek.

Az ellenőrzést az elkövetkező időszakban Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szombati közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szigorú feltételeket határoznak meg a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalával és használatával kapcsolatban.

Ezek teljesítésével van ugyan lehetőség a járművek alkalomszerű használatára Magyarországon, de a rendszeres belföldi és tartós használat kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetése után lehetséges. A vámhatóság lezárt ellenőrzései során minden harmadik esetben azt állapította meg, hogy az érintett gépjárművek magyarországi használata nem jogszerű.

A mintegy 100 járművet érintő ellenőrzések tapasztalatai szerint a jogsértéseket jellemzően olyan, Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik az Európai Unión kívüli ország rendszámával rendelkező gépjárművet behozzák Magyarország területére és azt a megfelelő vámeljárás lefolytatása nélkül, rendszeresen és tartósan használják - derül ki a közleményből.

A jogszabályok erre nem adnak lehetőséget, sőt kötelező szankciók bevezetéséről rendelkeznek. Ezek szerint a vámok és adók beszedésén túl a vámhatóság vámigazgatási bírságot szab ki, illetve büntetőeljárásra is sor kerülhet. A közlemény szerint az előírt összegek beszedése érdekében a vámhatóság már az ellenőrzés során vámbiztosítékot követel, ennek összege megegyezik a későbbiekben kiszabandó köztartozás összegével.

Ha az ügyfél a felszólításra nem nyújt vámbiztosítékot, akkor az eljárás végéig korlátozzák a gépjármű feletti rendelkezési jogát. A vámhatóság közúti ellenőrzései során folyamatosan vizsgálja az érintett gépjárművek használatának jogosságát.

Igénybe veszik a rendőrség segítségét is, amely önálló ellenőrzései, illetve a vámszervekkel közös akciók keretében közreműködik a jogsértések kiszűrésében és felderítésében.

Olvasóink írták

 • 6. Dörgés 2010. március 28. 00:02
  „Van egy szlovák rendszámú autóm, mindig meg állítanak a rendőrök.. Talán nem kellet, volna a Nokia cég lecserélt autóját meg vennem, méteres reklám márkajelzéssel... Csak vicceltem. Egy Gripen reklámot is fel lehetne rakni.. :-)”
 • 5. Dörgés 2010. március 27. 21:23
  „hehe08 Köszi. :-)”
 • 4. hehe08 2010. március 27. 13:51
  „Dörgés : Idióták
  1:0
  !!!!”
 • 3. piroskaésabarkasz 2010. március 27. 12:08
  „Vámosok!Irány Győr-Szentiván!Sok "pozsonyi"költözött oda az utóbbi időben!”
 • 2. Dörgés 2010. március 27. 11:51
  „Állami pénz bevétel növelését megint az Alkotmány felé helyezték. Itt nincs egyelőség, mert az osztrák sógor a kinti állami támogatással megvett munkagépeket bejön és itt művel hatalmas területeket, majd a terményt kivissz és ott le, eladja. Ezt mind itteni adó következmények nélkül. Itthon meg már a magán szférát sértik, hogy a kocsi használatát vizsgálják. Elő fordulhat hogy, kint lerohadt a kocsi, kölcsön kaptam egy más nemzetiségit, vagy a szeretőmtől kaptam... Tényleg nagy sz.rban vannak az üres állam kaszával a kormányzat. És mindezt tetőzi a választási pénz kidobások (lásd kampányok, hirdetések stb.). Napokon átmeditáltam rajta, miért nem ellenőrzi senki, hogy a drága kormány mit csinál, hol van, mikkor dolgozni kellene, mivel, hogyan, merre közlekedik, ill. arra használj, amiért kapta a ,,céges" autót. Mert úgy most nagy országos kampány van, és sokszor látom hogy kormány autóval ROHANAK az egyik helyszínről a másikra a saját kampány beszédére. A mi pénzünkön saját karrierét építik.”
 • 1. mindigatutit 2010. március 27. 11:49
  „hirtelen rengeteg román és szlovák polgár lett budapesten.legalábbis én ezt tapasztaltam a múlt héten.na persze nem kis kategóriás autók futkoráznak ilyen rendszámokkal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rálőttek a SOTE épületére

Rálőttek a SOTE Nagyvárad téri épületére péntek este - erősítette meg a Budapesti… Tovább olvasom