Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Szigorodó munkaügyi ellenőrzések

A munkaügyi ellenőrök minden olyan vállalkozói szerződést átminősítenek munkaviszonnyá, amelynél a vállalkozót utasításokkal látja el a partner.

Megbízás szóban is

A munkaügyi ellenőrök minden olyan vállalkozói szerződést átminősítenek munkaviszonnyá, amelynél a vállalkozót utasításokkal látja el a szerződő partnere. A vállalkozási szerződés - amely szóban is megköthető - valamilyen eredmény létrehozására irányul. Ha két egyéni vállalkozó biztonsági őr egymást váltva őrködik egy cégnél, az még belefér a vállalkozásba. Aki viszont egy fővállalkozó cég alvállalkozójaként teszi ezt, az számíthat arra, hogy az ellenőr munkaviszonynak minősíti a szerződését.

Alapbér és egyebek

A munkaszerződésben akkor is meg kell határozni a konkrét alapbért, ha egyébként teljesítménybérben foglalkoztatja a munkaadó az alkalmazottat. A teljesítménybér két részből áll akkor, amikor a teljesítmény nem a munkavállalótól függ, például a fodrásznál, autószerelőnél, mert kiszámíthatatlan, hogy naponta hányan keresik fel: a garantált bérből és a teljesítmény után fizetettből.

Öt nap apukáknak

A gyesen lévő kismamát egy év után köteles visszavenni a cég, amennyiben dolgozni akar. Ha nem tud neki munkát adni, állásidőt köteles fizetni, amíg a gyermeke nem lesz hároméves. Az apák a szülést követő két hónapon belül öt nap munkaidő-kedvezményre jogosultak.

A dolgozó fizet

Ha a munkavállaló nem tölti ki a felmondását, akkor az erre az időre járó bért a munkaadó megfizettetheti vele. Fél év után a kölcsönzött munkavállalónak is ugyanaz a bér jár, mint a kölcsönbe vevő alkalmazottjának.

Kell az EMMA is

Amikor az ellenőrök megjelennek egy cégnél, a munkaszerződést kérik először. Ennek nem kell a külső munkahelyen lenni. Az ellenőr azonban nem elégszik meg a szerződéssel, mivel az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból (EMMA) is lekéri az adatokat. Ha ebben nincs bent az, akinek egyébként van munkaszerződése, egyértelmű a feketefoglalkoztatás. Ennek a bírságtarifája alkalmazottanként százezer forint. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.27.

Tovább olvasom