Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szigorodnak az idősellátás feltételei

Alaposan megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az EMMI.
A szerdai Magyar Közlönyben kihirdetett változás azt jelenti, hogy a jövőben nagyon sokan eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapokban boldogulni, például gyógyszert adagolni, bevásárolni, vagy mosakodni - írja a index.hu.

A már megítélt gondozást nem veszik el, a szigorítás az új igénylőkre fog vonatkozni.

A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget mindennapi dolgokban, például bevásárlásban, csekkfeladásban, takarításban, mosakodásban vagy főzésben. Legfeljebb napi 4 órás lehet az ellátás, és a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez kap normatívát az államtól. Önkormányzata válogatja, hogy a rászoruló embernek fizetnie kell-e a segítségért, és ha igen, mennyit. Van, ahol ingyenes, van, ahol egységesen párszáz forint a térítési díj óránként, van, ahol sávosan határozzák meg a rászoruló jövedelmétől függően, és a nagyon szegényeknek, nyugdíjminimum alatt élőknek egyáltalán nem kell fizetnie.

Azt, hogy ki számít házi segítségnyújtásra szorulónak, egy miniszteri rendelet szabályozza egy összetett szempontrendszer szerint. A szükséges segítség mennyiségéhez területenként pontszámokat rendelnek egy ötfokú skálán. Például az öltözködésnél 0 pontot számolnak, ha az érintettnek ezzel nincs gondja, ám 1 pontot jelent, ha minimális segítségre szorul, akkor pedig 4-et, ha az öltözés jelentős segítséget vagy felügyeletet igényel.

Az összpontszám alapján dől el, napi óraszámban kifejezve mekkora az érintett ember gondozási szükséglete.

Ezeket a ponthatárokat emeli meg jelentősen a szerdán megjelent Emmi-rendelet. Eddig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, most csak 20-tól fog járni. 21-ről 26-ra emelkedett a napi 2 órai gondozás pontszáma. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit.

A KSH adatai szerint 2012-ben összesen 125 ezer 281, 2013-ban 131 ezer 791 ember részesült Magyarországon házi segítségnyújtásban. 2012-ben a 65 évesnél idősebb korosztály 9,7 százaléka volt érintett.

A rendelet azokat a rászorulókat nem érinti, akikről már korábban döntés született, akiknek már jár a házi segítségnyújtás. A rendelet rögzíti, hogy a ponthatárváltozást csak azokra az emberekre kell alkalmazni, akik ezután, vagyis a rendelet hatályba lépése után igényelnek házi segítségnyújtást.

A rendelet a kihirdetése utáni harmadik napon lép hatályba, január 17-én.

Az Index megkérdezte az Emmi sajtóosztályát, hogy miért emelték meg a ponthatárokat.

A minisztérium érvelése szerint azoknak kell állami segítséget kapniuk, akik számára elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája. Úgy fogalmaztak: "A változásból jól látható, hogy az állami szerepvállalás azokra az esetekre koncentrál, amelyekben a család, a helyi közösség nem tud részt vállalni és külső, szakszerű segítségre van szükség, hogy az idős embert önálló életvitelében támogassa."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A választási iroda elutasította a Gyurcsány vasárnapi pihenőnapos ívét

A DK elnökét megelőzte az Összefogás Párt elnökének azonos tárgyú kérdése, ezért utasította el Pálffy Ilona az aláírásgyűjtő ívet. Tovább olvasom