Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szigorították a polgárőrségek működésének feltételeit

A polgárőrségek működésének szigorításáról, valamint az otthonszületett gyermekek anyakönyvezésének egyszerűsítéséről, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra tartós állami tulajdonba vételéről is döntöttek a képviselők, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.
20:23 - Szigorították a polgárőrségek működésének feltételeit

A parlament döntése értelmében a jövőben csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek. Az Országgyűlés a kormánypártok, valamint az LMP-s és a független képviselők támogatásával fogadta el az emberi jogi bizottság javaslatát, amely szerint polgárőrszervezet csak az alapító okiratban székhelyeként feltüntetett településen végezhet feladatokat. Ez alól akkor kaphat kivételt, ha a rendőrséggel vagy más állami, önkormányzati rendvédelmi, közbiztonsági szervezettel megállapodott.

Módosult a szabálysértési törvény is: elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a polgárőr, ha feladatait a polgárőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megszegésével látja el.

Kiegészült a törvény továbbá a közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzésének szabályozásával. Így aki közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, szintén elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Egyszerűsödik az otthonszületett gyermekek anyakönyvezése

Június 1-jétől egyszerűsödnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai, miután a Ház hétfőn elfogadta az anyakönyvi törvény módosítását.

A képviselők egyhangúlag, 330 igen szavazattal fogadták el a közigazgatási és igazságügyi miniszter által beterjesztett indítványt.

Az új szabályozás alapján ha a tervezett, intézeten kívüli szülés a szülő nő döntése alapján orvos közreműködése nélkül, kizárólag szülésznő jelenlétével zajlik, akkor a közreműködő szülésznő is kiadhatja az anyakönyvezéshez szükséges igazolást a szülés tényéről. Ezzel csökkennek az intézeten kívüli szülést választó nők adminisztratív kötelezettségei - hívja fel a figyelmet javaslata indoklásában az előterjesztő.

Ismét tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra

Az állami vagyonról szóló törvény hétfői módosításával ismét közvetlen, tartós állami tulajdonba került a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. részvényeinek negyede. Az Országgyűlés erről 331 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett döntött.

A kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat indoklása szerint a Herendi nemzeti tulajdonban tartása garantálja, hogy Magyarország jövő nemzedékei számára is megőrizhető legyen ez a "valós hungarikumnak" tekinthető nemzeti kincs. A Herendi Porcelánmanufaktúra a parlament határozata következtében továbbra is a munkavállalói közösség 75 százalékos és az állam negyedrészes tulajdonában működhet.

A Ház elutasította a bunyevácok népi kezdeményezését

Az Országgyűlés elutasította a bunyevác népcsoport hivatalos elismerésére vonatkozó országos népi kezdeményezést. Az indítvány ellen 258-an szavaztak, míg 41, többségében jobbikos képviselő tartózkodott, hét fideszes képviselő - köztük Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója -, valamint három szocialista, tíz LMP-s és a független Szili Katalin pedig támogatta a bunyevácok kezdeményezését.
Az adóhivatal felügyelheti az Iránnal szemben magyarországi korlátozásokat

A képviselők Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére arról is döntöttek, hogy az Iránnal szembeni európai uniós korlátozó intézkedésekért Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi főigazgatósága felel. Brüsszel tavaly október 25-én terjesztette ki az ázsiai országot érintő korlátozó intézkedéseket, amelyek egyebek mellett új engedélyezési és értesítési kötelezettséget írnak elő az iráni személyekkel, szervezetekkel, illetve szervekkel összefüggő pénzügyi átutalásokra.


18:02 - A nehéz helyzetbe került önkormányzatokról, a Zeneakadémiáról, a nemzeti szociálpolitikai koncepcióról, valamint a fiatal gazdálkodók támogatásáról és a szociális konzultáció során az adatkezelésről volt szó a kérdések között hétfőn a parlamentben.

MSZP: mi lesz a csődközelbe került önkormányzatokkal?

Pál Tibor arról beszélt, hogy a települések jelentős része jövőre kezdi törleszteni a kibocsátott kötvények fedezetét. Az összesen 1300 milliárdos adósságállományt - ideértve a 600 milliárdos kötvénykibocsátást - kizárólag további hitelfelvételből tudnák kifizetni, de az adósságot végtelenségig nem lehet halogatni, s a települések jelentős részén intézményeket kellene bezárni, vagy feladatokat szűkíteni a gazdaságos működéshez. Azt kérdezte, hogyan segíti a kormány a csődhelyzetbe kerülő önkormányzatokat, a sarkalatos törvényekben mi várható e probléma megoldására?

Tállai András államtitkár válaszában azt mondta, hogy a szocialista kormányok alatt, 2005-2010 között négyszeresére nőtt az önkormányzatok adósságállománya. Azt ígérte, hogy helyrehozzák a jelenlegi helyzetet, és jelezte: 31 milliárdot tettek félre új "önhikire" a költségvetésben. A tervek között szerepel a feladatfinanszírozást bevezetése is, ennek hatására nem lesz ismert a költségvetési hiány az önkormányzati szférában. Szigorítani kell az önkormányzatok hitelfelvételét és kötvénykibocsátását - erősítette meg, hozzátéve: az alaptörvény szerint 2012.januártól ezt sarkalatos törvényben kell rögzíteni.

Jobbik: hogyan segít a kormány a Zeneakadémián?

Farkas Gergely a Zeneakadémia megsegítéséről kérdezte a szakminisztert. Azt mondta, hogy a súlyos pénzügyi helyzetű intézményben számos megszorító intézkedést kellett hozni, amelyek hátrányosan érintik az oktatás színvonalát. A tarthatatlan helyzetet szerinte a kormányzati intézkedések, így többek között az elrendelt zárolások okozták.

Halász János államtitkár azt mondta: a gondok oka elsősorban, hogy a művészeti képzés igen drága, az állami finanszírozásnak pedig korlátai vannak. Hozzátette: a hallgatók személyre szabott képzést kapnak a lehető legjobb tanároktól, ami nagyon sokba kerül. A zárolások pedig az összes felsőoktatási intézményt azonos arányban érintette. Jelezte, lehetőségeikhez mérte a tárca igyekszik olyan támogatást adni, ami biztosítja a világszínvonalú képzés zavartalan folytatását.

KDNP: megoldja majd a nemzeti szociálpolitikai koncepció a szociális szolgáltatási rendszer diszfunkcióit?

Stágel Bence azt kérdezte, hogy nyújthat-e megoldásokat a készülő, új Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció a szociális szolgáltatási rendszer diszfunkcióira. Mint a KDNP-s politikus rámutatott: alapvető ellentmondást jelent, hogy a szolgáltatások döntő részénél azok biztosításának kötelezettsége a települési lakosságszámhoz és nem az adott szolgáltatásra mutatkozó tényleges helyi szükségletekhez kapcsolódik.

A jelenlegi rendszer korlátozza továbbá olyan közösségi és alternatív szolgáltatások kibontakozását és széles körű elterjedését, mint például az otthonközeli, a lakhatást biztosító, valamint a gyermekvédelmi szolgáltatási rendszerek - emelte ki a kormánypárti politikus.

Halász János államtitkár azt mondta, hogy az említett problémákat valóban meg kell szüntetni, ezeket megvizsgálják, és a megoldásán dolgoznak. Kiemelte, hogy szükséges a szolgáltatások megszervezésének és finanszírozásának újragondolása. Jelezte: a változtatások során az egyéni szükségleteket helyezik majd a középpontba.

Fidesz: figyelembe veszik a fiatal gazdálkodók érdekeit a támogatások meghirdetésekor?

Zsiga Marcell azt kérdezte, hogy a fiatal gazdálkodók érdekeit figyelembe veszik-e az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mintegy 200 milliárdos támogatási összegének meghirdetésekor. A piac mindenhatóságába vetett vakhit nem lehet kizárólagos rendezési elv az agráriumban, amelyre elsősorban a családok megélhetési forrásaként kell tekintetni - emelte ki, és a fiatalok nagyobb szerepvállalásának fontosságáról beszélt, különös tekintettel a 35 évnél fiatalabb gazdák drámaian alacsony arányára.

V. Németh Zsolt államtitkár kiemelte a program félidei értékelése lezárult, és a rendelkezésre álló források nagysága a visszafolyó és a jogorvoslati eljárás során lekötött források nagyságától is függ majd. A források egyik része közvetlenül, másik része közvetve lesz hozzáférhető a fiatal gazdák számára. Az év második felében várható a támogatási jogcímek meghirdetése, ennek keretében új fiatal gazda támogatási rendeletet is készítenek - jelezte.

MSZP: milyen törvényi alapja van a szociális konzultáción a név és lakcímadatok felhasználásának?

Nyakó István arról beszélt, hogy a kormány közpénzen szociális konzultációt kezdett. A szocialista képviselő azt firtatta: milyen törvényi alapja van, hogy a megkérdezettek név és lakcím adatait használják fel. Azt kérte, a tárca vezetője jelölje meg melyik az a törvény, amely lehetővé teszi bármely kormányzati szerv számára, hogy kezelhesse az állampolgárok adatait. Hol az állampolgárok hozzájárulása adataik kezeléséhez? - kérdezte.

Halász János államtitkár leszögezte: a konzultáció során is betartják a törvényeket. Mint kifejtette: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992.évi 66. törvény vonatkozó szakasza rendelkezik a csoportos adatszolgáltatásról és a polgárok szélesebb köre adatait érintően a központi szervtől igényelhető kérdésekről. A kérdőívek szétküldése törvényben meghatározott keretek között zajlik - tette hozzá, hangsúlyozva: a címzettek adatait nem ismerheti meg olyan szerv, amelynek erre törvényben meghatározott egyértelmű jogosultsága nincs.

17:37 - A nyári fesztiválok sorsa, az uniós romastratégia, az adórendszer, Balog Zoltán kijelentései, a kormányzati zárolások, a fogászati turizmus és a HM táboroztatásai is téma volt az azonnali kérdések között az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén.


Az LMP a nyári fesztiválok miatt aggódik

Karácsony Gergely (LMP) szerint a West Balkánban januárban történt tragédia miatt hozott kormányrendelet annyira nem igazodik a hétköznapi gyakorlathoz, hogy fennáll a veszélye annak, több nyári kulturális fesztivál is elmarad, mert a szervezők nem lesznek képesek teljesíteni a feltételeket. Az ellenzéki politikus szerint az új jogszabály nem megoldja a problémákat, hanem újakat nyit.

Tállai András belügyminisztériumi államtitkár arra kérte az LMP-s politikust, hogy értse meg a kormányrendelet céljait és segítse azok alkalmazását.

Fidesz: hogy halad az Uniós Romastratégia kidolgozása

Hörcsik Richárd (Fidesz) azt kérdezte a közigazgatási minisztertől, hogy hogyan haladnak a Európa Tanács egyeztetései a roma stratégia kapcsán és milyen vállalások várhatók?

Balog Zoltán államtitkár elmondta: május 19-én fogadhatják el az Európai Unió szociális miniszterei a végleges szöveget, ezt követően a belügyminiszterek, az oktatási miniszterek és a külügyminiszterek is elfogadják azt, majd legvégül az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia azt. A kormány egyébként a stratégia keretein belül négy területen kíván előrelépni: munka, egészségügy, tanulás és lakhatás. Ez év végére minden tagállamnak el kell készítenie saját vállalásait, kétévenként pedig ellenőrző beszámolót kell leadni - ismertette.

Az MSZP az adórendszert támadja

Tukacs István (MSZP) azt kérdezte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy mikor látja már be a kormány: az új adórendszer árt a kiskeresetűeknek és nem használ az országnak?

Becsey Zsolt államtitkár leszögezte: a kormány nagyon nehéz helyzetet örökölt és egyszerre kezdte el a gazdaság versenyképességének javítását, valamint az adórendszerrel a munkára ösztönzést is. A cél, hogy "lineáris módon adott ösztönzéssel mindenkit nagyobb jövedelemre ösztönözzön".

Jobbik: ki tiltotta meg Balog Zoltánnak, hogy az igazságról beszéljen?
Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt kérdezte, ki tiltotta meg Balog Zoltánnak, hogy az igazságról beszéljen? A jobbikos képviselő idézte az államtitkár egyik nyilatkozatát, amelyben Balog azt mondta, valakik azt tanácsolták neki, hogy ne beszéljen arról, hogy milyen közbiztonsági problémák vezettek a gyöngyöspatai konfliktushoz.

Navracsics Tibor leszögezte: senki sem tiltott meg semmilyen nyilatkozatot az államtitkárnak.

LMP: miket zárol pontosan a kormány?

Szilágyi László (LMP) azt szerette volna tudni a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától (NEFMI), hogy pontosan mely területeket érintettek a februárban bejelentett zárolások? Az ellenzéki párt szerint ugyanis a tárca által felügyelt mind az öt terület hátrányt szenvedett a zárolások miatt.
Halász János államtitkár elmondta: a NEFMI 39 milliárd forintot zárolt a költségvetéséből és felsorolta azokat a területeket, amelyek mentesülnek a zárolás alól. Így a hallgatói juttatások, az otthonteremtés támogatásai, a megváltozott munkaképességűek munkavégzésének támogatásai, vagy a nemzetközi tagságokkal kapcsolatos kiadások.

MSZP: mire megy el egymilliárd forint?

Pál Béla (MSZP) azt kérdezte, hogy a fogászati turizmus fejlesztésére ígért egymilliárd forintot pontosan mire használták fel és nem fog-e ez az összeg máshonnan hiányozni?

Becsey Zsolt államtitkár szerint az európai fogászati turizmus 40 százaléka Magyarországra irányul, és a fejlesztési program akár meg is háromszorozhatja a betegek számát, háromezer új munkahelyet is teremtve. Ráadásul a fogászati turizmus miatt érkező emberek döntő többsége egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz. A kormány az államtitkár szerint csak a program indulásához adott egymilliárd forintot.

Jobbik: mire képezi ki a HM a roma fiatalokat?

Baráth Zsolt (Jobbik) egy a roma fiatalok számára a Honvédelmi Minisztérium által szervezett katonai túlélőtáborról kérdezte a minisztériumot.

Hende Csaba miniszter szerint ez egy tábor, amit túlzás túlélőnek nevezni. A tárcavezető szerint azért van erre szükség, mert a többi kisebbség nem küzd a társadalmi integráció azon problémáival, mint a romák, a cél pedig a honvédség vonzóvá tétele a kitörni vágyó fiatalok számára.

17:33 - Folytatódtak az interpellációk a parlamentben, amelyek során napirendre került egy honvédségi ingatlan ügye, a magyar film helyzete, a fogyasztóvédelem és az orvosrezidensek is. Az azonnali kérdések között az MSZP a hivatásos állományúak nyugdíja, a Jobbik pedig Sebestyén László mentelmi ügye kapcsán érdeklődött.

Laktanyai létesítményekről kérdezett a KDNP

Habis László (KDNP) arról beszélt, hogy az egri Bornemissza Gergely felderítő zászlóaljat 2007-ben áthelyezték Debrecenbe. A helyőrség átszervezésével több ingatlan is felszabadult, a város pedig kérelmezte, hogy ezek egy részét térítésmentesen kapja meg az önkormányzat. Erről a korábbi kormányzatok alatt döntés is született, az átruházás kapcsán Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter támogatásáról biztosította az egrieket, de az ingatlanok mégsem kerültek az önkormányzat tulajdonába.

Nyitrai Zsolt államtitkár válaszként közölte, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. legkorábban nyáron kezdeményezheti az átadás megkezdését és a kérelem elbírálása szerepelhet az idei előterjesztések között.
A képviselő elfog
adta a választ.

A magyar filmekért aggódott az LMP

Karácsony Gergely (LMP) arról kérdezett, hogy várható-e bármilyen kormányzati lépés az állam által is aláírt szerződések teljesítése, illetve az utófinanszírozásban bízó filmes alkotók megsegítése érdekében. Arra is kíváncsi volt, hogy mekkora összeg jut az elmaradt kifizetések pótlására.

Halász János államtitkár közölte, hogy az előző kormányok felelőtlen ígéretei és megalapozatlan kötelezettségvállalásai miatt a teljes filmszakma válságba került. Hangsúlyozta, hogy a kormány mindent megtesz a filmesek megsegítésére.

Karácsony Gergely a választ nem fogadta el, ellentétben a képviselőkkel, akik közül szavaztak 170 igennel, 50 nemmel és 23-an tartózkodtak.

MSZP: a kormány le akarja nullázni a fogyasztóvédelmet

Simon Gábor (MSZP) arról beszélt, hogy a kormányzat "le akarja nullázni" a fogyasztóvédelmet. Példaként említette, hogy a helyettes államtitkár felmentését követően közvetlenül senki nem felügyeli a fogyasztóvédelem területét.

Szatmáry Kristóf államtitkár kijelentette, hogy a kormány elkötelezett a fogyasztóvédelmi feladatok ellátásának érdekében. Hangsúlyozta, hogy a nemzetgazdasági tárcán belül a kereskedelmi és fogyasztóvédelmi főosztály látja el ezt a feladatot.

A képviselő a választ nem fogadta el. A parlament viszont 173 igennel 79 nemmel megtette azt.

MSZP: a kormány becsapta a rezidenseket

Garai István Levente (MSZP) azt mondta, hogy a kormány becsapta a szakorvosokat és a rezidenseket. Azt kérdezte, mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy a rezidenseknek járó bérkiegészítés csonkítatlanul eljusson annak címzettjeihez illetve, hogy a rezidensek és a szakorvosok itthon maradjanak.

Halász János államtitkár közölte, hogy a szocialista kormányok óvatos számítások szerint is 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyi kasszából, miközben csökkentették az egészségügyi közkiadásokat. Kijelentette, hogy a tavalyi év az egészségügy működőképességének megőrzéséről szólt, idén már a fenntartható működést akarják kialakítani.
Elmondta, hogy az egészségügyi kormányzat több lépést is hozott a szakorvosjelöltek érdekében. Eltörölték a rezidensek által sérelmezett "röghöz kötést", biztosították a szakképzési rendszerbe való azonnali bekapcsolódást és támogatják a szakképzéssel kapcsolatos dologi költségek megtérítését.

A politikus a választ nem fogadta el, a Ház viszont 177 igennel 79 nem ellenében elfogadta azt.

MSZP: a kormány hazudott a szakszervezeteknek

Az első azonnali kérdésben Harangozó Tamás (MSZP) elmondta: pártja szerint a Fidesz által benyújtott alkotmánymódosítás-javaslat a nyugdíjak rendszerének megváltoztatásáról 600 ezer ember megélhetésének elvételét jelenti. A képviselő azt kérdezte: a belügyminiszter tudta-e, hogy Lázár János be fogja nyújtani az alkotmánymódosító javaslatot, amikor múlt pénteken a szakszervezetekkel tárgyalt, és azt mondta, hogy nincs konkrét tervük a szolgálati nyugdíjak megváltoztatására. A szocialista politikus szerint múlt pénteken egyszerűen hazudtak a szakszervezeteknek, láthatóan nincs felelős kormány és a Fidesz-frakció vezeti az országot, éppen ezért a fideszes képviselők személyes felelőssége lesz ennek a módosításnak az elfogadása és ennek következményei.

Kontrát Károly államtitkár kérdéssel válaszolt: helyes-e, hogy negyvenéves emberek nyugdíjba vonulhatnak? Az államtitkár visszautasította vádakat és leszögezte: nem jókedvükből állnak neki az államadósság rendezésének, hanem mert ezt a helyzetet az MSZP-kormányok idézték elő. "Ha valami kis felelősséget éreznek az ország és a hivatásosok iránt, akkor most csendben maradnak és támogatják a javaslatokat" - mondta a szocialista képviselőnek Kontrát Károly.

A Jobbik továbbra is lemondatná Sebestyén Lászlót

Novák Előd (Jobbik) szerint elképesztő, hogy a Fidesz az MSZP-vel összefogva mentegeti az összeférhetetlenségi vádakkal illetett Sebestyén Lászlót. A Fideszes országgyűlési képviselő egyben az állami tulajdonú Észak-Magyarországi Regionális Vízmű (ÉRV) Zrt. fejlesztési és karbantartási igazgatója. Novák Előd szerint az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény valóban nem említi a "fejlesztési és karbantartási igazgató" titulust, mint ahogy számtalan más beosztást sem.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszában leszögezte: az összeférhetetlenségi bizottság megállapította, hogy a törvény értelmében Sebestyén László beosztása nem összeférhetetlen.

16:32 - Napirend előtt indokolta a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosító javaslatát a fideszes Lázár János hétfőn a parlamentben. Az Országgyűlés ezután interpellációkkal folytatta munkáját. Ezek során a munkahelyteremtés, a Nemzeti Színház és a közúti közlekedés biztonsága is napirendre került.

Lázár: életerős rendőrökre vonatkozik az alkotmánymódosító javaslat
Az elmúlt években nyugdíjba vonuló, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik az általa is kezdeményezett, a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás - hangsúlyozta Lázár János.

A fideszes frakcióvezető napirend előtti felszólalásában azt mondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes ember ellátására. Az országnak szüksége van erre a harmincezer emberre, mert hozzájárulhatnak az ország biztonságához - jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor: a hétvégén megjelent eltérő értelmezésekkel szemben bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik indítványuk, amely szerinte egy diszkriminatív rendelkezést számol fel. Kitért arra is, azt fogják kezdeményezni, hogy a szolgálati nyugdíjban részesülő 57 éven felüliekre ne terjedjen ki a felülvizsgálat.

Kontrát Károly belügyi államtitkár azt hangsúlyozta: az ország újjászervezéshez minden munkaképes emberre szükség van, s nem megengedhető, hogy negyvenéves, a legnagyobb szaktudással és tapasztalattal rendelkező hivatásos állományúak elhagyják a szolgálatot, miközben szükség van rájuk. Reményét fejezte ki: a parlamentben sikerül megalkotni azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a korai nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók újra munkába álljanak.

A munkahelyteremtésről beszélt az MSZP

Az interpellációk során elsőként felszólaló Gúr Nándor (MSZP) azt mondta, hogy a válság előtti időszakot az idei márciussal összehasonlítva körülbelül 110 ezerrel nőt meg a munkanélküliek száma, miközben nagyjából ugyanennyivel kevesebb a foglalkoztatott.
Kijelentette, hogy a kormánynak a munkahelyteremtés irányába kellene elmozdulnia, de ezt egy rossz gazdaságpolitikával nem lehet megtenni.
Feltette a kérdést, hogy milyen utat képzel a kormány a munkahelyteremtés ügyében.

Czomba Sándor államtitkár válaszként azt felelte, hogy a szocialista kormányzás idején készült adatokat nézve "Önök lennének az utolsók", akiktől tanácsot kérnének a munkahelyteremtés ügyében. A politikus azt mondta, "addig jó, amíg Önöknek nem tetszik a mi programunk, mert az azt jelenti, hogy jó úton járunk".

A KSH adataira hivatkozva kijelentette, hogy 2002 és 2002 között 120 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma, míg ugyanebben az időszakban 260 ezerrel nőtt a munkanélkülieké.

A Foglalkoztatási Hivatal áprilisi tájékoztatóját idézve viszont azt közölte, hogy 12 ezer 600 munkáltató összesen 64 ezer 800 új álláslehetőséget jelentett be, vagyis az előző év azonos időszakához képest 46 százalékkal emelkedett az új állások száma.

A képviselő, aki nem fogadta el a választ, azt mondta, hogy a válság előtti és a válság utáni adatokat nem lehet egymással összehasonlítani.
Az Országgyűlés viszont 203 igennel, 84 nem ellenében elfogadta a választ.

Alföldi Róbertről kérdezett a Jobbik

Pörzse Sándor (Jobbik) azt kérdezte Réthelyi Miklóstól, hogy kinek akar megfelelni "az Alföldi -ügyben", ha már a kormánypárti képviselők is "pironkodnak" azok miatt a válaszok miatt, amelyeket a miniszter és államtitkárai adnak, amikor a Nemzeti Színház igazgatójáról kérdezik őket.

A nemzeti erőforrás miniszter azt felelte, hogy elsősorban a miniszteri esküjének akar megfelelni. Hozzátette, a kormány tisztában van azzal, hogy több előadás próbára tette a Nemzeti Színház közönségének "érzékenységét" és ismertek azok a művészi megoldások, amelyek a színházba járók jogos felháborodását kiváltották.

Kitért arra, hogy személyesen is megnézte az Ember tragédiája előadását, ami "nem volt botrányos. Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam". Hangsúlyozta, ha a színházhoz méltatlan előadásokat lát a közönség a Nemzetiben, akkor le fogja váltatni az igazgatót, de az még nem ok erre, hogy nem ért mindenben egyet Alföldi Róberttel.

A képviselő, aki két, a Nemzeti Színház Ember tragédiája előadásán készült fekete-fehér képet mutatott fel, a választ nem fogadta el. A parlament vele ellentétben 172 igennel 39 nem 11 tartózkodás ellenében megtette azt.

A közlekedési balesetek csökkenéséről kérdezett a Fidesz

Kocsis Máté (Fidesz) azt mondta, hogy az emberi élet védelme kiemelt jelentőségű kormányzati feladat. Bíztatónak nevezte, hogy 2009-hez képest 2010-ben körülbelül hét százalékkal csökkent a közlekedési bűncselekmények száma. Feltette a kérdést, hogy a kormány milyen intézkedéseket tett a közlekedés biztonságának javítása érdekében.

Kontrát Károly belügyi államtitkár arról tájékoztatta a képviselőt, hogy 2009-hez képest kilenc százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma, ahogy ezekben kevesebben is haltak meg. Az ittasan okozott közúti balesetek száma 17 százalékkal lett kevesebb.
Az államtitkár kitért arra, hogy fokozott és hatékonyabb intézkedésekkel és a közúti infrastruktúra javításával is próbálják tovább növelni a közlekedés biztonságát.

A képviselő a választ elfogadta.

15:25 - Iskolák bezárása és újranyitása, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásai mellett a Hunvald-ügy is szóba került hétfőn a parlamentben napirend előtt.

Hoffmann: pályázati támogatás kisiskolák újranyitására
Háromszázmillió forintot különített el a kormány az idei költségvetésben kisiskolák újranyitására - emlékeztetett napirend előtti felszólalásában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, hangsúlyozva: 163 településen az elmúlt nyolc évben szűnt meg az általános iskola.

A kereszténydemokrata politikus felhívta a figyelmet arra: a kormánypártok a választási kampányban megígérték, hogy ahol erre igény és lehetőség van, újranyitják az iskolát. Az e célból kiírt támogatási pályázatra azonban - folytatta - csak tíz önkormányzat jelentkezett, ami szerinte azt mutatja, hogy a helyhatóságoknak fogy az erejük, nem bíznak a jövőben. Ezt a problémát a közoktatási törvény oldhatja meg - fejtette ki.

Hoffmann Rózsa kiemelte: a megmaradó pénzből újabb pályázati támogatást írnak ki a bajba jutott, bezárással fenyegetett iskoláknak.
Az államtitkári felszólalásra reagálva a szocialista Hiller István jelképesnek nevezte az akciót. Szerinte arról is érdemes volna beszélni, hogy az elmúlt hónapokban hány iskolát - köztük nemrég korszerűsítetteket - adtak át az egyházaknak.

Balczó Zoltán (Jobbik) elmondta: változtatni kellene a kiíráson, hogy azok a települések is pályázhassanak támogatásra, ahol alsó tagozat működik, de a felsőt szeretnék újranyitni.

Osztolykán Ágnes (LMP) kommunikációs blöffnek értékelte az oktatási államtitkár szavait, mert - mint mondta - ezekben a napokban iskolák sorát zárják be országszerte.

Jobbik: a kormány önként teljesíti az IMF elvárásait

"Nem fogadjuk el az IMF diktátumait, inkább önként teljesítjük azokat" - összegezhető a jobbikos Balczó Zoltán szerint a kormány gazdaságpolitikája. Felidézte, hogy a Gyurcsány-kormány 2008 őszén a minisztériumok kiadásainak mérséklésére, az utazási támogatások csökkentésére, a közszférában folyósított bérek befagyasztására és a rokkantnyugdíjazás kritériumainak felülvizsgálatára tett szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Valutaalapnak.

Balczó Zoltán szerint a jobboldali kormány bár szakított az IMF-fel, a szándéknyilatkozatban foglaltakat végrehajtja, sőt, pénzt von ki a gyógyszerkasszából, a felsőoktatásból és csökkenti a munkanélküli ellátásokra jutó összeget.

Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára válaszul kifejtette: a kormány által meghirdetett gazdasági szabadságharc azt jelenti, hogy a parlament és a kormány határozza meg, milyen eszközökkel és ütemezéssel oldják meg az elmúlt nyolc évben keletkezett problémákat.

Mint mondta, a kormány úgy döntött: egyszerre kívánja stabilizálni az államháztartást és megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit, ehhez pedig olyan eszközöket vett igénybe, amiket a valutaalappal aligha lehetett volna elfogadtatni. Példaként hozta a bankadót és az ágazati különadókat. Kiemelte: Magyarország ma már képes a piacról finanszírozni magát, a piacok ugyanis bizalmat szavaztak azt országnak.

Iskolamentő alapot sürget az LMP

Osztolykán Ágnes (LMP) felszólalásban arról beszélt: ezrek tüntettek az elmúlt napokban az iskolabezárások, fideszes vezetésű önkormányzatok "iskolarombolása" ellen. Kiemelte: Esztergomban például alkotmányellenes testületi döntésen döntöttek iskolabezárásról.

Az ellenzéki képviselő iskolamentő alap létrehozására tett javaslatot.

Hoffmann Rózsa válaszában elmondta: tömeges iskolabezárásról nem lehet vizionálni, a kormánynak pedig nincs beleszólása az önkormányzatok döntésébe. Hozzátette, a bajban lévő iskolákat - mint arra korábbi felszólalásában utalt - pályázati forrásokkal támogatják.

MSZP: szakszerű közigazgatás helyett pártállam épül

A szocialista Botka László szerint a kormány lerombolta a kiszámítható, megbízható és szakértő közigazgatás feltételeit. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány - miután az Alkotmánybíróság az indoklás nélküli elbocsátás lehetőségét megsemmisítette - vezetői bizalomvesztés esetén is lehetővé tenné a tisztviselők menesztését, kijelentette: ez ismét a politikai befolyást erősíti a szakmai kritériumokkal szemben.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra emlékezetett: az Ab az előző ciklusban háromszor minősítette alkotmányellenesnek a közigazgatási hivatalokkal kapcsolatos jogszabályokat. Kitért arra is, hogy szerinte a közigazgatás szakmaiságát a Gyurcsány-kormány rombolta le, amikor megszüntette a közigazgatási államtitkári tisztséget.

KDNP: az igazságérzetet sérti, hogy Hunvald szabadon sétálhat

Pálffy István (KDNP) kifejtette: igazságérzet és igazságszolgáltatás került szembe egymással, amikor a bíróság úgy döntött, hogy Hagyó Miklós után Hunvald György is elhagyhatja a börtönt, és akár "olyan házakba is becsengethet, amelyek áron aluli eladásában a vád szerint szerepe volt".

Budai Gyula kormánybiztost arra kérte, a látókörébe kerülő ügyeket a lehető legalaposabb vizsgálat után adja át az ügyészségnek, hogy a választók lássák: a kormány mindent elkövet az elszámoltatásra vonatkozó ígéretének betartásáért.

Rétvári Bence államtitkár reakciójában felidézte, hogy az elszámoltatási kormánybiztos munkája mellett a parlament minden állandó bizottsága albizottságot hozott létre az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseinek vizsgálatára.

Olvasóink írták

 • 2. samsungi 2011. május 16. 18:39
  „"Hozzátette ugyanakkor: a hétvégén megjelent eltérő értelmezésekkel szemben bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem vonatkozik indítványuk"
  hehehe, kilett jelölve a következő csoport akiket lehet utálni, az egyenruhásokat már sikerrel lejáratták
  No birkák, ugorjatok a koncra :D”
 • 1. samsungi 2011. május 16. 18:34
  „"A képviselő, aki két, a Nemzeti Színház Ember tragédiája előadásán készült fekete-fehér képet mutatott fel,"
  Ne szemérmeskedjen az újságíró, a fényképeken férfiak orális szexet folytattak. / a "művet" iskolai csoportok is megtekintik)
  Az államtitkár szerint ez belefér a művészetbe
  A felszólalás itt megtekinthető:
  http://www.youtube.com/watch?v=vo1wx1fSuMo&feature=player_embedded”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerűsödik az otthonszületett gyermekek anyakönyvezésének szabályai

Június 1-jétől egyszerűsödnek az intézeten kívül született gyermekek anyakönyvezésének szabályai,… Tovább olvasom