Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Szibériai kitermelési joghoz jutott a Mol

A Mol megvásárolta a Matjushkinskaya Vertikal LLC-t, és ezen keresztül kutatási és termelési joghoz jutott a nyugat-szibériai Tomszk régióban, Oroszország egyik fő olajtermelő körzetében található Matjuskinszki blokkon.
A Budapesti Értéktőzsde honlapján kiadott közleményük szerint a Miller&Lents készletminősítő vállalat értékelése alapján a mező bizonyított és várható készlete 6 millió hordó, a jelenlegi termelése 550-600 hordó naponta és jelentős kutatási potenciállal rendelkezik.

A közlemény szerint a kutatási és kitermelési jogot tulajdonló társaságot orosz magánszemélyektől vették meg és miután az orosz versenyhivatal jóváhagyta az ügyletet, 2007. április 24-én megtörtént a tranzakció zárása. A blokk területe 3.231 négyzetkilométer, s az tizenötször nagyobb, mint a ZMB mező, és 10-szeresen haladja meg a Szurgut-7 blokk méretét.

A terület infrastrukturális ellátottsága jó, a blokk közelében húzódik a Transneft fő csővezetékrendszere. A kutatási engedély 2010-ig érvényes, a kötelező munkaprogram 50 km 2D szeizmikus mérést és három kutató fúrás lemélyítését írja elő. A termelési engedély 2029-ig érvényes.

A Mol a legújabb tranzakcióval már négy oroszországi olajmezőn kutathat. A kutatási és kitermelési joggal rendelkező egyik vállalkozás az orosz RussNefttel közös, a másik három 100 százalékban Mol-tulajdon.

A Mol tavaly az év végén jelentett be a Bajtuganszkoje olajtermelő mezőhöz kapcsolódó licensz-jogok megszerzését. A mező a Volga-Urál régióban, Oroszország egyik legfőbb olajtermelő körzetében helyezkedik el. A tomszki mező mellett a Mol Nyugat-Szibériában kutat és termel a RussNef-tel 50-50 százalékban közös vállalkozás a Zapadno-Malobalik (ZMB) mezőn.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább fogy a magyar

Többen születtek, de többen is haltak meg az év első két hónapjában, mint az előző esztendő azonos… Tovább olvasom