Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Szezonmérleg, derűlátással

Idén öt százalékkal termett több uborka a Rábaközben, mint tavaly. A termésből külföldre is szállítottak. A piacot nem zavarta meg külföldi import, de például a labdarúgó-világbajnokság igen.
Minimális mennyiséggel ugyan, de több uborka termett idén a Rábaközben, mint tavaly. Az eredmény a termelők odafigyelésének és a júliusi jó időjárásnak köszönhető a szakemberek szerint. Ebben a hónapban ugyanis tizenöt százalékkal értek el magasabb termést az egy évvel ezelőttihez képest. A piacot nem zavarta meg külföldi import, de a labdarúgó-világbajnokság például igen.

Alaptalan félelmek

Szerencsére a termelők megfogadták többek között a Kisalföld segítségével, a lapon keresztül is adott tanácsokat. Odafigyeltek az ültetvényekre, működtek a csepegtetőberendezések, megfelelő volt a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem is.
A TÉSZ így összesen ötszázalékos termésnövekedést ért el az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A piac is a vártak szerint alakult, a külföldi behozataltól való félelmek pedig alaptalanok voltak.

A piacot magyar termék uralta

– A hazai piacot jórészt magyar uborkával láttuk el, a Rábaköz is kielégítette a környék feldolgozóinak igényét és a friss piacot is. Július közepén ugyan a 9–12-es és 12–14-es méretekkel telítődött a piac, de ha nehézségekkel is, sikerült értékesítenünk a termést – tette hozzá Szalánczy Zsolt. Az akkori enyhébb érdeklődést az uborka iránt a TÉSZ-elnök a németországi foci-vb-vel magyarázza. – Az országba kevesebb turista jött abban az időszakban, ezért természetesen uborka is kevesebb fogyott. Tapasztalatunk szerint csak július végén indult be az igazi szezon. Az országba csak kismértékben érkezett külföldi uborka, a kivitel volt a jellemző, például a szlovén, horvát és német piacra is szállítottunk magyar uborkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy legyünk tökéletes barátnők?

Milyen figyelmes tőled, hogy nem emlékeztetsz állandóan a koromra! Bezzeg a bunkó kollégáim egy… Tovább olvasom