Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szétszórt csontok a zalai Szentgyörgyvárhoz közeli kápolnánál

Kirándulók tapasztalták szombaton, hogy feltehetően emberi csontok fekszenek szétszórva a Zala megyei Szentgyörgyvárhoz közeli Alsómándpuszta kápolnájánál, ahol évek óta vandálok pusztítják az elhagyatott építményt és sírboltját - értesült az MTI.

Természetjárók szembesültek azzal, hogy a 76-os út mentén álló kápolna előtti területen, valamint az ajtó nélküli építményen belül is szétszórva hevernek emberi csontok, a sírlapokat és a koporsókat pedig összetörték. Ádovics István, Szentgyörgyvár független polgármestere az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: nem újdonság számára a vandál pusztítás, szinte hetente hívják, hogy az arra járók milyen állapotokat tapasztaltak. Legutóbb három napja maga is járt a kápolnánál, és ő is azzal szembesült, hogy ismeretlenek törtek-zúztak az egykori temetkezési helyen.

Hozzátette, hogy a még ma is látványos épület nem az önkormányzat, hanem az egyházközség tulajdonában áll. A település lakói legutóbb két évvel ezelőtt takarították ki és állították helyre az épületet, de annak ajtaját és a később helyébe rakott vasrácsot is ellopták, s mára az összes sírhelyet tönkretették. Az önkormányzatnak jelenleg nincs olyan alkalmazottja, aki legalább a pusztítás nyomait el tudná tüntetni, de reményei szerint a jövő hónaptól közmunkást vehetnek fel, aki elvégzi ezt a munkát.

Megoldást pedig az a nemrég benyújtott pályázat hozhat, amelynek sikere esetén nemcsak állagmegóvást végeznek, hanem be is falazzák a domboldalban álló kápolna feljáratát, hogy illetéktelenek többé ne juthassanak be - mondta el a polgármester. A Zalai Hírlap online kiadásán fellelhető 2009-es írás szerint az alsómándpusztai kápolnában az 1970-es évekig tartottak szentmiséket, és utoljára 1984-ben temetkeztek a sírboltjában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tettlegességig fajult a vita Kerekharaszton a polgármester és több képviselő között

Kölcsönösen tettlegességgel vádolja egymást a Heves megyei Kerekharaszt polgármestere és a község… Tovább olvasom