Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Szétlopják a határátkelőket

Győr-Moson-Sopron - Közös lónak túros a háta – az egy éve üresen álló határátkelők esetében ennél igazabb hasonlatot nehéz lenne találni. Egy biztos: a vám- és pénzügyőrségnek már nem, a nemzeti vagyonkezelőnek még nem kellenek ezek az ingatlanok. Csak a tolvajoknak, akik visznek mindent, amit tudnak – legfőképp Rajkán.

Pedig a tűzijátékos határnyitáson (2007 decemberében), sőt, már évekkel előtt is téma volt a határátkelők jövője Schengen után. „A belső határszakaszon lévő, így feleslegessé vált határállomásokat illetően a vám- és pénzügyőrségnek több hasznosítási elképzelése is van, ezeket illetően jelenleg is folynak egyeztetések a társszervekkel, konkrét megoldás azonban még nem született" – ezt a mondatot 2005 májusából(!) idézzük, amikor elvben már tárgyaltak az illetékesek a kérdésről. Az idő azonban elszaladt, és nem sikerült olyan megoldást találni, ami megvédte volna az egykoron értékes ingatlanokat. Hogy mennyire így van, a rajkai kishatáron készült felvételek is bizonyítják – itt a legrosszabb a helyzet a megyében, de elkezdődtek a rongálások Vámosszabadin is. Az időhúzás láthatóan nem kifizetődő. 

Mielőtt bemutatnánk a megyei határátkelőket a jelenlegi állapotukban, nézzük, kitől is kérhetnénk számon a helyzetet. Nem egyszerű a válasz, de éppen ez magyarázza, hogyan sikerült egy év alatt leamortizálni az épületek, illetve az ingóságok egy részét. A vám- és pénzügyőrség (VPOP), illetve a nemzeti vagyonkezelő (MNV) között tavaly októberben született megegyezés arról, hogy a VPOP-től átveszi  az ingatlanokat a vagyonkezelő. A megállapodás azonban úgy szólt – hangsúlyozta Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője hétfőn a Kisalföldnek –, hogy a tulajdonosi felelősség (például az őrzés-védés) attól a pillanattól vonatkozik csak az MNV-re, amikortól a birtokátvétel is megtörténik. Elvileg idén januárig szólt az átadás-átvétel határideje, de már most biztosan látszik, hogy ezt sem tudják tartani a felek. Mindez tehát azt jelenti, hogy a VPOP már, az MNV pedig még nem tekinti magáénak a határátkelőket.

Az önkormányzatnak ebben az állapotában nem kell az átkelő, még ha ingyen meg is kapná azt- mondta Bazsó Lajos polgármester.
Az önkormányzatnak ebben az állapotában nem kell az átkelő, még ha ingyen meg is kapná azt- mondta Bazsó Lajos polgármester.

Rajka a legrosszabb

Magukénak tekintik azonban a tolvajok: többször betörtek a rajkai egykori kishatárátkelőre, elsősorban fém alkatrészeket loptak el az épületből. Tavaly áprilisban például a Győri Fővámhivatal tett feljelentést a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon, mivel ismeretlenek fém alkatrészeket loptak el a létesítményből. Hazánk schengeni csatlakozása óta üresen álló átkelőn többször jártak már fosztogatók, a korábbi hivatalos közlés szerint összességében mintegy félmillió forint kár keletkezett.

A rajkai új határátkelő azért van jobb helyzetben, mert ott folyamatos a rendőri jelenlét – kapott helyet ugyanis a Moson- magyaróvári Rendőrkapi- tányság határrendészeti és közbiztonsági osztálya.

 Szétvert és szétlopott kishatárátkelő. Kérdés, hogy ezek az ingatlanok kellenek-e még valakinek is.
Szétvert és szétlopott kishatárátkelő. Kérdés, hogy ezek az ingatlanok kellenek-e még valakinek is.

Bazsó Lajos rajkai polgármester korábban a helyi határőrség parancsnokhelyetteseként szolgált. Tegnap vele jártuk be a kishatár széthordott épületét: félmilliósnál már jóval nagyobb kárt becsültünk ott. „Persze, hogy fáj a szívem, amikor ezt látom" – mondta a településvezető. Szanaszét törött  ablaküvegek, falból kitépett vezetékek, leszabdalt rolók. Belépünk az épületbe, itt még elkeserítőbb a látvány. „Ez volt az egykori fogda helyisége: lelopták róla a rácsot" – mutatja Bazsó. „Szinte mindent elvittek, ami mozdítható volt." Műanyag kukák, fadarabok, női cipő(!), rongy maradt csak: több helyen az ajtókat is leszedték. Kívül pedig rendkívül balesetveszélyes lett az átkelő, ugyanis az összes csatornafedél eltűnt. Helyükre valakik furnérlemezeket, ajtókat tettek, nehogy az arra tévedők az aknákba essenek. Még a legalább nyolc méter magasan lévő tetőszerkezetből is kitépték a drótokat, s az alagsori részből is elvitték, amit csak lehetett.

„Az önkormányzatnak ebben az állapotában nem kell az átkelő, még ha ingyen meg is kapnánk azt. Csak úgy tudnám elképzelni az átvételt, ha a felújítás költségét – előre – megkapnánk az államtól. Nemrégiben voltam a másik határépületben, ott is romlik az állaga a használaton kívüli helyiségeknek. Épp hétfőn írtam levelet a vagyonkezelőnek a létesítmények sorsáról érdeklődve. Az árvízvédelmi töltés mellett a rajkai Öreg-zsilipnél hosszú ideje üresen áll egy egykori határőrségi épület. Szeretné az önkormányzat a műtárggyal együtt turisztikai célra megszerezni. Eddig senkinek sem hiányzott, ám amikor beadtuk az igénylést, rögtön fontos lett a sorsa az illetékeseknek: egyelőre nem is kaptuk meg" – mondta Bazsó Lajos.


Vámosszabadi: még hagyján

Vámosszabadi sem tud egyedül mit kezdeni a határátkelőkkel, ehhez minimum kistérségi összefogás és Győr segítsége kell – mondta Réti Csaba, a község polgármestere is. A kérdést azért feszegetjük nála is, mert amikor a nemzeti vagyonkezelő szóvivőjétől megkérdeztük, milyen szándékaik vannak az ingatlanokkal, ha a birtokbavétel egyszer mégiscsak megtörténik, azt válaszolta Száraz Gábor: „Először is felmérjük az állapotukat, s megnézzük, milyen hasznosítási lehetőségek vannak." A szóvivő hozzátette: az is elképzelhető, hogy az önkormányzatoknak felajánlják megvételre, vagy ha közcélra használnák, akár átvételre is. Ha senkinek sem kell, mert olyan rossz lesz az állapotuk, felvetődik a bontás lehetősége is. 

Szóval Vámosszabadinak nincs annyi pénze, hogy az épületeket egymaga felújítsa, arról azonban már gondolkodnak, hogy a korábban a rakétaezred által használt – és jól karbantartott – volt szállodából (ami a falu közigazgatási területéhez tartozik) esetleg idősek otthonát építhetnének – szintén Győrrel. De ez még nagyon a jövő, maradjunk a jelennél, ami jobb, mint Rajkán. A volt határátkelő elhanyagolt, néhány helyen a járólapokat is felszedték, de az épületbe még nem törtek be, nem fosztogattak. A tolvajok jobb, ha tudják: az ingóságokat, a számítógépeket, a bútorokat már elszállították onnan (nem kis részüket a vámosszabadi önkormányzat kapta meg), így betörni nem érdemes. A még régebbi határépületből (a híd lábánál) azonban már elvittek mindent, ami mozdítható volt, s akinek ideje is volt rá, üzenetet hagyott a falon...   

A vámosszabadi régi határátkelő-épületet előbb kezdték szétlopni, s tovább is jutottak... A cél nyilván az, hogy az újabb épülettel ne tegyék ugyanezt. Fotók: Bertleff András
A vámosszabadi régi határátkelő-épületet előbb kezdték szétlopni, s tovább is jutottak... A cél nyilván az, hogy az újabb épülettel ne tegyék ugyanezt. Fotók: Bertleff András

Hegyeshalom még ép

A hegyeshalmi átkelőn egyelőre nincs gond: a betonterelők miatt nehéz is megállni itt, ráadásul fokozott a rendőri jelenlét – például az autópálya-rendőrök folyamatosan ellenőriznek erre –, ami elriasztja innen a fosztogatókat.

A soproni és a kópházi határátkelő helyzetével a közelmúltban  foglalkoztunk: cikkünkben megállapítottuk, hogy a két helyszínen egy  év alatt már látható nyomai vannak az értékpusztulásnak. Volt, ahol  balesetveszélyesek voltak az aknafedők, a betondarabok pedig töredeztek; vandál pusztítást azonban egyelőre nem tapasztaltunk egyik  helyen sem – vagyis nem a tolvajok, hanem az időjárás kezdte el  szétmorzsolni az ingatlanokat.

A lógó kábelek Rajkán már messze nem emlékeztetnek a nem is olyan távoli múltra.
A lógó kábelek Rajkán már messze nem emlékeztetnek a nem is olyan távoli múltra.

((A cikkben nem szólal meg a VPOP, mert bár a központi – fővárosi – sajtóosztályuknak elküldtük a kérdéseinket, azokra lapzártánkig nem kaptunk választ. Amennyiben érdemi válasz érkezik tőlük is, a témát természetesen folytatjuk.) 

Olvasóink írták

 • 9. invektus 2009. március 17. 13:03
  „Szerettem volna jól ki káromkodni magamat de ha megtettem volna akkort egyenértékü felfogásom lenne a barbárokkal inkább a következöket irom!!

  irgumburgum !!!!!!!”
 • 8. éaa 2009. január 28. 14:39
  „Osztrák oldalon az autópályák elválasztó-sávjában betonelemek sorakoznak sürün egymás mellett, ha úgy adódik rögtön kész a vasfüggöny.”
 • 7. Fedayn 2009. január 28. 11:25
  „Felállítani újra a vasfüggönyt,hogy ilyen kalányoscigányok ne tudják utánfutókon hozni európa mocskát az országba!”
 • 6. Moricka 2009. január 28. 05:34
  „Kalányosnak igaza van ,így kell tenni !

  Kackac !
  Ez nem lehet véletlen !”
 • 5. morfi 2009. január 27. 18:59
  „Hegyeshalmi átkelőhöz még nem nyultak,mert nem kell az Osztrákoknak.Ha a Szlovákok közelebb lennének Hegyeshalomhoz,ugy nézne ki mint a rajkai.”
 • 4. miracle 2009. január 27. 18:02
  „Tipikus magyar szervezés. Ebben az országban mindig csak permanens egyeztetés, meg értekezlet, meg operatív bizottság (akik megeszik a pogácsát, meg megisszák az ásványvizet a félórás tanácskozásukon, majd miután elfogyott megállapodnak, hogy berekesztik az ülést és majd a nyári szünet után folytatják) van , csak tenni nem tesz soha senki semmit.”
 • 3. kackac 2009. január 27. 14:41
  „A bevándorlók tájékoztatása végett közöljük, hogy a magyar határon látható SHALOM felirat nem üdvözlés.
  Eredetileg HEGYESHALOM volt, csak kiégtek a körték...”
 • 2. matriné 2009. január 27. 14:16
  „Ez egy mementó! Megy kell hagyni a jövő nemzedékének. Legalább látják mivé lett a Magyar Köztársaság már a határon.”
 • 1. kalanyos 2009. január 27. 13:12
  „Mi a fenet vartak? Es mire akarnak hasznalni? Le kell bontani a fenebe,nem sirankozni rajta.A hegyeshalminak meg emleke se maradjon,emberek millioinak vettek el eveket az eletukbol az ostoba,kekec vamosok.Dozert neki,osszekotni a palyat,es hadd tuzzon mindenki 130-cal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező biztosítás: Hogy szombattól ne büntessen a rendőr!

Három napon belül igazolás kell a kötelezőről! Mit tegyen, aki nem kapott még csekket a… Tovább olvasom