Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Szervezett kitelepítés

Mérséklődött a Tisza áradásának üteme a folyó Csongrád megyei szakaszán, Szeged térségében az árhullám a tetőzés közelébe került – tájékoztatta a sajtót Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken. Szolnok megye három településén tegnap 4500 embert kellett kitelepíteni otthonából.
A tegnap este 1009 centiméteres vízállású folyó tetőzése Szegeden valószínűleg ma, a felsőbb szakaszokon pedig a hétvégén várható a jelenleginél néhány centiméterrel magasabb vízállással – áll az igazgatóság közleményében.
A Maros aradi szakaszán az elmúlt napok esőzéseinek hatására mérsékelt áradás mutatkozik. A folyó felső szakaszán és a magyarországi szakaszon nagyon lassú apadás tapasztalható, a folyó szintje Makónál péntek délben a tetőzéshez képest hét centiméterrel alacsonyabb, 515 centiméter volt.
A Duna vízállása a Tisza-torkolat környékén továbbra is rendkívül magas, a Száván árhullám van levonulóban, ami megállította az apadást a Duna ezen szakaszán. Ezért a Dunának a Tiszára gyakorolt visszaduzzasztó hatása még sokáig fennmarad.
Kitelepítettek az árvíz miatt 4500 embert Szolnok megye három településéről, Csépáról, Szelevényről és Tiszasasról pénteken – tájékoztatott Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A Körös torkolatában megcsúszott gátrézsű miatt biztonsági okokból telepítették ki a folyóközeli három falu lakosságát. Az embereket a korábban már kijelölt befogadóhelyekre, Cserkeszőlőre, Kunszentmártonba és Tiszaföldvárra szállították át. A megcsúszott gátrézsű megerősítésére az anyagot helikopterek szállították, mert a terület szárazföldön nagyon nehezen volt megközelíthető. A védekezés lényege, hogy a helikopterek homokkal teli konténerzsákokat ejtettek le a megerősítendő területre.
Dobson Tibor tegnap elmondta: a kitelepítés folyamatosan zajlott. „A lakosságot arra kértük, hogy csak a legszükségesebb dolgokat vigyék magukkal. Az állatokat is elszállítjuk. A hátrahagyott értékeket magasabb pontra, lehetőleg padlásra helyeztettük, a lakások és ingóságok őrzését biztosítani fogjuk” – ígérte. A három település férfilakosságát arra kérték, hogy maradjanak és segítsenek a védekezésben.
Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője tegnap este közölte: megrepedt a földgát a Hármas-Körös tiszai torkolata közelében Csongráddal szemben, a helyszínre 500–600 katonát vezényeltek és nyolc helikoptert. „A honvédség úszó, lánctalpas szállító járműveket és kompokat is a helyszínre küld, így éjszaka is tudjuk a munkát folytatni” – mondta.
Csongrádon komoly problémát okozott egy zsilip meghibásodása. A veszélyhelyzetet a mentett oldali akna eltömedékelésével sikerült megszüntetni. A szegedi partfal közelében lévő csapadékvízgyűjtő aknát, ahol szerdán intenzív vízbefolyást tapasztaltak, biztonságból betonnal feltöltötték. A védekezés során több mint másfél millió homokzsákot építettek be a védvonalakba, mintegy 40 ezer köbméter homok felhasználásával. A fakadóvízzel elöntött terület lassan növekszik, jelenleg mintegy 800 hektár. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom