Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Szervezett demonstráció

Szervezetten rendőri irányítás mellett vonultak megyénkből a tüntető gazdák a fővárosba.
A traktorra szállt gazdák több irányból is konvojban jöttek Győrbe. A 85-ös főútról érkezve, a rendőröktől kapott információ szerint ötvenen voltak a megyénkbeliek, őket kis távolságból a Vas megyei konvoj követte harmincöt járművel. „Menetrend" szerint, délben érkeztek az ETO-stadionhoz, ahol már tizennyolcan vártak, hogy csatlakozzanak, köztük voltak a Veszprém megyéből erre jövők is. Mire a régi 1-es úton elérték a megyehatárt, körülbelül százötven járműből állt a konvoj. Komárom táján tartottak pár perces „technikai szünetet", aztán újra vezetőülésbe szálltak a gazdák...

Nagy elszánással indultak útnak. Ahogy az egyik szervező, Zsédely Rudolf elmondta a győri stadion melletti várakozás közben, addig maradnak a fővárosban, amíg a kormány nem tárgyal velük. Ha kell, az itthon maradottak kiállnak az útszélre tüntetni. „Nekünk ez az utolsó lehetőségünk, hogy jogos követeléseinket teljesítsék" – véli a mezőörsi gazdálkodó.

Közel kétmillió   ember sorsa a tét

Csitos László, az országos demonstrációs bizottság munkatársának közlése szerint a kedvezőtlen időjárás ellenére is sok száz traktor érkezett meg estére a fővárosba. Közben több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejezik együttérzésüket a gazdákkal. A közlemény emlékeztet rá: közel kétmillió ember sorsa függ a mostani gazdademonstráció sikerén. A Budapestre érkezett gazdálkodók arra akarnak rámutatni, hogy a vidéken élők, a gazdálkodók gondjai a városlakók számára sem lehetnek közömbösek – írják.
Zsédely Rudolf mezőörsi gazdálkodó négyszáz hektáron foglalkozik növénytermesztéssel. Az ő legnagyobb fájdalma, hogy korábban azt mondták a gazdáknak, ők lesznek az EU-csatlakozás legnagyobb nyertesei. Ehelyett a legnagyobb vesztesek lettek.
Virág László Péren gazdálkodik a családjával, kétszáz hektáron, és gépi bérmunkát vállal. Amiatt méltatlankodik, hogy nem jönnek a beígért állami támogatások. De a bankok is nehezen állnak szóba a mezőgazdaságból élőkkel, a hitelfelvételhez gyakran kétszáz százalékos biztosítékot követelnek. Kellene a meglévő kombájn mellé még egy – a vásárláshoz pedig úgy tízmilliós hitel. De: hogyan?

Hasonló cipőben jár a tápi Kántor József is. Növénytermesztésből és állattenyésztésből él, azt mondja, mindegyik egyformán nehéz. Nagy a gond a felvásárlási árakkal, a felhizlalt jószágot szinte önköltségi ár alatt lehet eladni. Ami meg a növénytermesztést illeti... „Szűnjenek meg azok az őrült élelmiszer-behozatalok, amit én csak szemétnek nevezek!" – így dohog. Gépvásárlásra már minden biztosítéka lekötött, olyannyira, hogy a bankok szóba se álltak vele. Magánszemélytől kellett pénzt kölcsönkérnie, még szerencse, hogy talált valakit, aki elhiszi neki, hogy vissza is tudja fizetni – mondja.

A tüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt. Az erőgépekkel a gazdák lapzártánk idején érkeztek meg a Felvonulási térre. Onnan ma négy traktorral mennek a Parlament elé, ahol 12 órakor nagygyűlést tartanak.
Miközben a traktorok kigördültek a stadion mellől, csatlakozva a főúton haladó konvojhoz, egy magányos ember integetett a tüntetőknek. Baljában nemzetiszínű zászló, jobb kezének V alakban széttárt ujjaival a győzelembe vetett hitet igyekezett erősíteni társaiban. „Mennék én magam is, de nincs fülkés traktorom" – mondja integetés közben Szelényi Ernő. Győri lakos, de Nyúlon van 36 hektáros családi gazdasága, borászattal foglalkozik. Miután elzúgtak az úton a traktorok a főváros felé, egyedül ballag a hóesésben a parkolón át – s csak ő tudja, mi járhat a fejében...

A kormány ígéri, április végéig fizet, az ellenzék szerint betelt a pohár

A kormány számára nem ismert pontosan, mit akarnak elérni a gazdaszervezetek – mondta Batiz András kormányszóvivő a gazdademonstráció kapcsán. A Fidesz szerint az lenne a legjobb, ha a kormány nem hergelné tovább a gazdákat ilyen kijelentésekkel.

Batiz András azt valószínűsítette, hogy belpolitikai szándék húzódik meg a tüntetés mögött, mert információi szerint a szervezésben ellenzéki képviselők, a szállásfoglalásban pedig a MIÉP is segédkezett. „Talán jobb lett volna, ha a gazdák előbb átnyújtják a kormánynak követeléseiket és aztán tárgyalóasztalhoz ülnek, mint hogy rögtön az egész hetes demonstráció eszközéhez nyúlnak" – mondta.

A szóvivő az előző és a jelenlegi kormány agrárkifizetéseit összehasonlítva kitért arra, hogy 2002-ben 45 milliárd forint visszafizetetlen adósságot engedett el a kormány az érintetteknek, beruházási támogatásként pedig 200 milliárd forint értékű kedvezményes hitelt nyújtott. Szavai szerint a mostani kormány az elemi károk enyhítésére is többet fordított elődjénél. Mint mondta, a Medgyessy-kormány 2002 júniusa és 2003 júliusa között mintegy 27,5 milliárd forintot biztosított erre a célra. Hangsúlyozta: „Ha nem hibás minden negyedik benyújtott igény, akkor már tavaly ki lehetett volna fizetni a támogatások 80 százalékát".

Leszögezte: „Április 30-ra, a törvényesen előírt határidőre, 96 százalékban teljesítjük a támogatások kifizetését, ez 73 milliárd forintot jelent". Tájékoztatása szerint a jogosult 208 ezer gazdálkodó közül eddig 125 ezren jutottak hozzá a pénzükhöz.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: a kormánynak nagyon jól kell tudnia, hogy több százmilliárd forint kifizetésével maradtak el már tavaly. Ha múlt szerdán tudta a kormányszóvivő, hogy mi a probléma, akkor miért nem tudja most? – tette hozzá, utalva arra, hogy a múlt héten bejelentették, kifizetik a tavaly elmaradt támogatásokat.

Halász János azt mondta, hogy a magyar gazdák „nemzetközi mércével mérve is nagyon türelmes emberek", és hogy most eljönnek Budapestre demonstrálni, azt jelzi, elegük van mindenből. Véleménye szerint a gazdák csak azt kérik, ami a törvény szerint megilleti őket, hiszen a kormánynak már tavaly ki kellett volna fizetnie az uniós és a nemzeti földalapú támogatásokat is. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország a második számú küldőország lett

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2004-ben az olasz turisták által… Tovább olvasom