Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szeri István: Az igazi szerelem érdek nélküli

Szeri István, a Tisza Volán Rt. vezérigazgatója, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Emily Brontë Üvöltő szelek című könyvéről beszél.
„Az én nagy könyvemet egy hölgy írta: Emily Brontë. Címe: Üvöltő szelek. Azt gondolom, hogy a világ legkülönösebb és legérzékibb szépirodalmi szerelmes könyve. Szinte szürrealista képekkel ötvözi a valóságot és a látomást, egy olyan lélekelemzéses dráma, amelyben a vadság és az odaadás azonos emberi értékekkel bír.

A történet egy magányos lélek költői vallomása a szerelemről, a szenvedélyről, a reménytelenségről, melyet gonosz emberi erők gátolnak folyamatosan. A ma már oly régen elfeledett romantikus női lélek pszichológiai mélységű elemzése kegyetlen dimenziókat tár fel. A hihetetlen babonák elhomályosítják a tiszta szerelmet, és nyomasztó légkört teremtenek.

Titokzatosság övezi a szereplők jellemét, de a romlás sötét szereplőinek gáncsoskodása mellett is győz a tiszta szerelem. Igaz, egy új nemzedékben, de erkölcsi értékeket mutat fel az az író, aki a XIX. század elején írja a könyvet: még harmincéves sincs, s nő létére – az akkori viszonyokat is figyelembe véve – mennyországi magasságokba jut el erkölcsi tisztaságával és hihetetlen intelligenciájával.

A sors drámája, hogy a könyv megírása után alig egy évvel meghal, pedig egy hosszú élet számos remekművel ajándékozta volna meg a világirodalmat. A mai kornak azt üzeni, hogy az igazi szerelem érdek nélküli, tiszta, egymás megbecsülésére és tiszteletére épül. És ez helytálló ma is! Vagy nem?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„Munkát keresek

Munkát találni manapság nem egyszerű feladat. Meghirdettük magunkat és türelmesen vártuk az álommunkát ajánló munkaadókat. Összeségében elmondható, hogy ügynökként már hétfőn el tudnánk helyezkedni, és ez mindössze ezer forintunkba (a hirdetés ára) és egy e-mail cím létrehozásába került. Tovább olvasom