Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Szerény hasznot hoz az idei év

Bár a kukorica még lábon áll, és a cukorrépa jelentős része is a földben van, a gazdálkodók úgy számolnak, hogy szerény nyereséget hozott az idei év. A területalapú támogatásokat is időben megkapták.
Ágfalván már végeztek az őszi búza vetésével, és készülnek a kukorica betakarítására. Murányi István, a Kertvárosi Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója azt mondja, a földben lévő magnak nagyon hiányzik már a csapadék. – Szeptemberben és októberben gyakorlatilag nem esett eső, a földek kiszáradtak – tette hozzá a szakember. – Igaz, a meleg ősz kedvezett a szőlőnek, de a kukorica még annyira vizes, hogy nem lehet megkezdeni az aratást.
A szakonyi családi gazdálkodó, Hasza Zsolt szerint idén azok jártak jól, akik tárolni tudták a gabonájukat. – Nyáron a kombájn mellől egy tonna búzát huszonötezer forintért tudtam eladni, míg legutóbb a napokban harmincezer forintot is megkaptam egy tonnáért. Bár, az elmúlt évben ez éppen fordítva történt, ugyanis nyáron többet ért a gabona, mint ősszel. A tapasztalatom az, hogy a cukorrépa az összes vetésterület húsz százalékát teszi ki, míg a bevételeim felét adják. Ezért számomra még nem ért véget az év. Így a répa betakarítása most a legfontosabb.
Lex Ernő, a nagycenki Széchenyi István Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke lapunak elmondta, 52 hektáron tartanak szőlőt, a szürettel éppen tegnap végeztek. – A napraforgó betakarításán már túl vagyunk, idén jó 2,6 tonnás hektáronkénti termés lett az átlag. A termést viszonylag jó áron, tonnánként 52 ezer forintért tudtuk értékesíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kényelmes cipők diadala

A lábbelik piacán egyre nagyobb teret hódítanak azok a cipők, amelyekben járni is lehet, méghozzá… Tovább olvasom