Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Szerelmek, praktikus alapon

Munkahelyi szerelmi kapcsolatok mindig voltak, vannak, lesznek. Sokukból házasság jön létre, sokuk megmarad cégen belüli kapcsolat szintjén. A több évtizedes, romantikus szerelmek, amelyeknek egy egész cég drukkolt, már nem jellemzők – a maiak sokszor praktikus alapon jönnek létre. Hogy a cégvezetés miképp áll hozzá a jelenséghez, munkahelytől függ – ugyanakkor a szakember az ilyen kapcsolatok veszélyeire is rámutat.
A munkahelyeken a Házinyúlra nem lövünk! mondást mindenki érti. Illusztráció: MTI
Ma, akiknek van munkájuk, sok esetben reggeltől estig a munkahelyükön töltik az időt – így a munkahelyi kapcsolatok száma is növekszik. De régebben is akadt erre példa.

– Egykori munkahelyemen, a Tisza Volán jogelődjénél ismertem meg Juditot, több mint huszonöt éve – mondja Kalapis István, a Mátrix 2000 Kft. egyik ügyvezető igazgatója. Ő korábbi munkahelyéről érkezett oda, a leendő feleség már akkor ott dolgozott. – Fejlesztő mérnök volt, én hasonló munkakörben tevékenykedtem. Először csak „hivatalból" töltöttünk együtt sok időt, aztán kiderült, lelkileg is jól megértjük egymást. Már a volános időkben kapcsolat alakult ki köztünk, aztán, a rendszerváltozás tájékán, amikor egy csoport eltávozott a vállalattól és saját céget alapított, mi is a távozók közt voltunk. Akkoriban házasodtunk össze, a közös vállalkozás méginkább növelte összetartozás-érzésünket – ismerteti a közös munkahelyen indult, másik közös munkahelyen még erősebbé összeforrt kapcsolatot. Aztán jött a tragédia, Judit asszony váratlanul bekövetkezett halála. Az ügyvezető máig nem tudta teljesen földolgozni ezt, és azóta is nap mint nap gondol egykori társára, akivel jóban-rosszban mindig együtt voltak.

A közös munkahely – persze – nemcsak összehozhatja, hanem el is távolíthatja egymástól a feleket. A budapesti székhelyű Reálszisztéma Kft.-nél a szegedi központ egyik munkatársával, Nagy Anikóval beszéltünk. – Helyzete és embere válogatja, jót tesz-e egy kapcsolatnak a közös munkahely. Egy munkahely más, mint az otthon, ha egy házaspár egyazon helyen dolgozik, megnövelheti a lehetséges konfliktusok körét – mondja.

Az amerikai példa

A rövid távú munkahelyi kapcsolat gyorsan, sokszor meggondolatlanul alakul ki. Utána sok esetben nagyon nehéz a résztvevőknek együtt dolgozniuk. A hosszú távú kapcsolat, mely egyébként lényegesen ritkább, ha házasokkal történik, komoly traumákkal járhat, családok hullhatnak szét, és egyáltalán nem biztos, hogy a kapcsolat kezdeményezői jól járnak – hívja föl a figyelmet dr. Pikó Bettina magatartáskutató, az Szegedi Tudományegyetem docense. Mindenképpen végig kell gondolni, érdemes-e belemenni; hogy tényleg hosszú távra, s tényleg komolyan gondolja-e mindkét fél.
A cégeket elsősorban a munkavégzés hatékonysága szempontjából érdeklik a munkahelyi kapcsolatok. Dr. Pikó Bettina az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalta: sok helyütt a munkatársak családját is bevonják a közös programokba – ez segít egymás valódi megismerésében, és abban, hogy a munkahelyi kapcsolatokat a „helyükön kezeljék" a munkavállalók. Az amerikai munkahelyeken egyébként a munkakapcsolatok lényegesen jobbak, mint nálunk: az alkalmazottak ott valóban csakis a munkára koncentrálnak. Ez a nálunk is megjelenő multinacionális cégek gyakorlata alapján Magyarországon is terjed.
Persze, a munkahelyi kapcsolatnak nem csak negatív eredménye lehet. Arra is van példa, hogy a kapcsolat résztvevőinek s a munkahelynek egyaránt hasznára válik, mint a mindenki által ismert Máté Krisztina–Bárdos András házaspár példája mutatja. S közös vállalkozás is lehet tartós együttélés megalapozója. 
Egy munkahelyi kapcsolatból nem mindig lesz házasság, lehet, hogy megmarad a lazább kötődés szintjén. – Szerintem nem tennének jót a munkának a cégen belüli kapcsolatok, a dolgozók nem a feladatra összpontosítanának – mondja Reál Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Mátyásné. Hozzátéve, ez csak magánvéleménye, náluk nincsenek ilyen kapcsolatok.

– Több olyan pár is dolgozik nálunk, akik a cégnél kerültek össze, tehát történetük munkahelyi kapcsolatként indult. Én ötről tudok, de lehet, hogy több is van – beszéli Nagygyörgy Éva, a Sole-Mizo Hungária Rt. kommunikációs igazgatója. Hozzáteszi: mivel a kapcsolat ténye nem befolyásolja a munka menetét, a vezetőség nem foglalkozik a jelenséggel. Egyébként – fűzi hozzá – nem lehetetlen: az ilyen párkapcsolat bizonyos esetekben elvileg még kedvező is lehet a munkahely számára, hiszen a cég sikerében nem egy, hanem rögtön két ember érdekelt a lehető legközvetlenebbül.

– Több munkahelyem volt már, s mindenütt figyelemmel kísérhettem munkahelyi kapcsolatokat, szerelmeket – mondja egy magát megnevezni nem kívánó, vezető pozíciót betöltő, értelmiségi hölgy. – Hol alakulnak ki ezek legkönnyebben? Ahol sok az éjszakába nyúló túlmunka, teljesítményorientáció van, határidő. Tehát sok múlik azon, hogy mennyire tudják segíteni egymást a munkatársak egy-egy kritikus helyzetben, és ha ez sikerül, „érzelmi többlet" is kialakulhat. – Olyan, az egykori szocializmusbeli időkre nagyon jellemző, sok évtizedes, akár romantikusnak nevezhető munkahelyi szerelmek, melyeknek egy egész cég „drukkolt", már nem figyelhetők meg – mondja egy másik nyilatkozó. – A mai munkahelyi kapcsolatok sokszor praktikus alapon jönnek létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom