Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Szerelem a bábszínházban

Az első kérdés, amit egy pedagógus feltesz magának, meglátva a Vaskakas Bábszínház legújabb bemutatójának a címét: mihez kezdenek majd a gyerekek a Szerelmesek című előadáson? A választ a darab az első pillanatban megadja: élvezik és értik a finom humorú darabot, a végén pedig tapsolnak, sokat tapsolnak.
A fiatalok és idősebbek is megtalálhatják a nekik szólót a Vaskakas Bábszínház új darabjában, bár az kétségtelen, mindegyik korosztály másért lelkesedik majd. A színdarab legnagyobb értéke, hogy egyaránt megszólítja a Vaskakas Bábszínházba látogatókat, s teszi ezt úgy, hogy nem lesz sehol sem gügyögő vagy éppen ellenkezőleg, túlságosan „felnőttes" vagy allegorikus.
Míg a fiatalabbak szórakoznak a csetlő-botló szerelmeseken, addig az idősebbek már-már nosztalgiával nézik a jelenetet, amely emlékezteti őket arra az időszakra, amikor egy lány vagy egy fiú felé irányuló érzelmeiket hajhúzással, esetleg egy jól irányzott bokán rúgással fejezték ki.

A keserédes és mégis mulattató előadást Krzysztof Rau rendezte. A lengyel mester neve és határozott elképzelése (a darabot is ő írta) szinte elég is lenne a világsikerhez, a győri társulat azonban ezzel nem érte be. Kocsis Rozi igazgatónő elmondta, a most szerződtetett színészek: Mákszem Lenke és Pethő Gergő jelenléte frissítően hatott a csapatra. Persze Rab Vikit, Szúkenyik Tamást és Ujvári Jankát, valamint az ezen darabban színészi erényeit ismét megmutató igazgatónőt nem kell egyébként sem félteni. Amikor bolondozni kell, bolondoznak, amikor komolyra fordul a játék, akkor is megbízhatóan és élvezetesen adják át a közönségüknek a darab üzenetét: az élet és a szerelem örök, és mindenki érezze szerencsésnek magát, ha rátalál erre az emberi érzésre.
Kiemelést érdemel a Győri Nemzeti Színházból átszerződött Jáger András is, aki a Szerelmesek életének mozgatója, a szituációk beállítója, az örök és isteni bohóc szerepébe n kizárólag a pantomim eszközeivel varázsol. Jáger, akárcsak társai, egyetlen szót sem szól az ötvenperces produkció alatt. A darabban szöveg nélkül is érthetők a történetek, nem hiányzik a beszéd. Mátravölgyi Ákos díszletében a szavakat a képek, a hangulatok, a világ minden táján érthető és megfejthető játékok helyettesítik.
A gyerekszerelemtől a Philemon és Baucius történetét idéző közös elmúlásig sok emberi kis etűdöt bemutató darabtól nem kell félni tehát a pedagógusoknak. Bár a címe Sze-rel-me-sek, ezen érzés testi mivoltára olyan halvány utalás esik, hogy a nézők soraiba belopódzó nagymamák is inkább gondolnák virtuóz hegedűkoncertnek, mint bármi másnak. Nevettető, könnyeztető a darab, pontosan olyan, mint maga a szerelem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába visszatért az orosz piacra

Hetvenszázalékos növekedéssel számol idén a győri Rába rt. az egykori Szovjetunió piacain. Az… Tovább olvasom