Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szerdán kezdődik a nagyböjt

A húsvétot megelőző negyvennapos böjt kezdete, hamvazószerda idén február 25-ére esik. A nagyböjt a keresztények számára a bűnbánati időszak, amely alkalmat ad arra, hogy méltóképpen felkészülhessenek a húsvét megünneplésére.

A hamvazószerda abból az ősi hagyományból ered, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon, és nagyböjt első vasárnapján, keresztet rajzol a hívek homlokára, annak emlékére, hogy porból vagyunk és porrá leszünk. A hamu egyszerre jelképezi tehát az elmúlást és a megtisztulást. A vasárnapokat az egyház nem számítja böjti napnak, ezért a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig a böjti napok száma éppen negyvenet tesz ki. A Szentírásban számos esemény kapcsolódik a negyvenes számhoz.

Jézus Krisztus nyilvános működésének megkezdése előtt negyven napot töltött a pusztában. Negyven napig tartott a vízözön, negyven évig vándorolt a pusztában a zsidó nép, Mózes negyven napig tartózkodott a Sínai hegyen és Jónás próféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninivében. A böjt vallásos gyakorlata a figyelem középpontjába állítja a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát. Nagyböjtben a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is. Az egyház hamvazószerdára és nagypéntekre rendel szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. Ezen a két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

Olvasóink írták

 • 7. pampus 2009. február 25. 12:47
  „E sajtó vetető, szerkesztő miért nem indít egyházi rovatot? Miért kell összeugrasztani az olvasókat? Lehet, hogy itt is oszd meg és uralkodj a cél?”
 • 6. lolita 2009. február 25. 10:47
  „A böjt nem csak az evesre vonatkozik a lenyege hogy Isten neveben teszed!En peldaul penteki nap sosem eszem hust.”
 • 5. Lovasbandi 2009. február 25. 05:16
  „Lárika
  Köszi! :):):)”
 • 4. Lárika 2009. február 24. 21:26
  „zotyo! Itt már sajnos bűnt követ el, aki "politikamentes" ! Lovasbandinak igaza van. Ha nem így látod, jó Neked!”
 • 3. zotyo 2009. február 24. 20:04
  „Lovasbandi!!
  Muszáj nektek minden normális hirbe bele rondítani?
  Vannak politika mentes olvasok!Nem tudtad?”
 • 2. Lovasbandi 2009. február 24. 17:17
  „A böjt már Gyurcsány hatalomra jutásakor elkezdődött!”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. február 24. 16:53
  „A böjt alól kivételt képeznek a betegek, a nem a saját asztaluknál (pl. közkonyhán) étkezők és a nehéz testi munkát végzők (pl. bányászok, favágók stb.).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha ivászatról van szó, vezetjük a listát

A skótok évente 11,8 liternyi tiszta alkoholt döntenek le, ezzel ők a nyolcadik legiszákosabb nemzet… Tovább olvasom