Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szerdán értékeli a konvergencia-tervet az Európai Bizottság

Szerdán többek közt a magyar konvergencia-programot is értékeli az Európai Bizottság, ám ezúttal meglepetésnek számítana, ha a dokumentumot a testület nem tartaná elfogadhatónak.
Tavaly év elején a 2005. decemberben beadott programot visszaküldte a bizottság, hogy írják át, mert az abban szereplő célkitűzéseket - köztük az euróbevezetést még ebben az évtizedben - nem tartotta reálisnak. A szeptemberre felülvizsgált programot azonban a testület már lényegében fenntartások nélkül elfogadta, csupán az abban tett vállalások szigorú betartására, a kockázatok lehetőség szerinti további csökkentésére intett.
Decemberben a kormánynak - mint minden más érintett EU-tagországnak - ismét be kellett nyújtania konvergencia-programját, és ennek értékelésére kerül sor most. Ez a szöveg azonban lényegi tendenciaváltoztatást nem tartalmaz a szeptemberihez képest, így az akkorihoz hasonló értékelésre lehet számítani.

Veres János múlt héten Brüsszelben azt mondta: a testület azt fogja megállapítani, hogy "a program megalapozott pályát vázol fel 2007-re és a következő évekre". Hozzátette: ebben a programváltozatban nem voltak olyan vállalások, amelyek törvényhozási döntéseinek most kellett volna megszületniük.

A decemberi beadáskor a miniszter jelezte, hogy a program összhangban áll a 2007-es költségvetéssel. Elmondta, a program annyiban különbözik a szeptemberitől, hogy az akkor vállalt reformdöntések jó része azóta jogi formát öltött a kormány és a parlament döntései nyomán. - Nem változik az a makrogazdasági pálya, amelyet Magyarország kitűzött maga elé, és amelyet október 10-én az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsa elfogadott és jóváhagyott - szögezte le ugyanakkor.

Magyarországé mellett még több mint tucatnyi másik tagország stabilitási vagy konvergencia-programját értékeli az Európai Bizottság. Február 27-én tárgyalják a programokat a tagországok pénzügyminiszterei is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom