Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Szerda estére 248 forint alá süllyedt a frank

Kissé tovább erősödött szerda estére a forint a svájci frankhoz képest a bankközi devizapiacon.

19:12 - Kissé tovább erősödött szerda estére a forint a svájci frankhoz képest a bankközi devizapiacon, és így az árfolyam 248 forint alá került.

A svájci frankot 247,70 forinton jegyezték kora este, a délutáni 248,54 forint és a kora délelőtti 252,49 forintos történelmi rekord után.

Az euró este 271,90 forintra csökkent a délutáni 272,55 forintról. Az euró/forint árfolyam január 10-én, 280,84 forinton volt idei maximumán, míg július 7-én, 261,88 forinton a minimumán.

Az amerikai dollárt kora este 189,90 forinton jegyezték Londonban, délután még 190,64 forintot adtak érte.

A frankot szerdán az gyengítette, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) csökkentette kamatcélját és egyúttal mennyiségi enyhítő intézkedéseket is tett, valamint a piacok lélektani megnyugtatására azt is bejelentette, hogy túlértékeltnek tekinti a frankot, szoros figyelemmel követi az árfolyam alakulását, és szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására.

A térségi devizák közül a cseh koronából kora este 24,229-et adtak egy euróért, a lengyel zlotyból 4,0285-öt. Az euró ezzel a koronához képest 0,19 százalékkal gyengült, a zlotyhoz viszonyítva viszont 0,09 százalékkal erősödött.

16:13 - Szerdán korrigálta kissé veszteségeit a forint, miután a svájci jegybank "mentőövet dobott" a frankkal szemben gyengülő főbb devizáknak.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán csökkentette kamatcélját és egyúttal mennyiségi monetáris enyhítő intézkedéseket is tett, valamint bejelentette, hogy túlértékeltnek tekinti a frankot, szoros figyelemmel követi az árfolyam alakulását és szükség esetén további intézkedéseket hoz a frank erősödésének megakadályozására.

A bejelentést követően az euró árfolyama a történelmi mélypont 1,0796 frankról 1,1100-ig emelkedett. A frank 0,7628 dollárról 0,7780 dollárig gyengült, a forinttal szemben pedig 252 feletti jegyzésekről 244 közelébe csökkent.

Szerdán délután négykor a svájci frank jegyzése 248,54 forinton állt, szemben a kora délelőtt 252,94 forinton beállított történelmi rekorddal. Kedden délután négy órakor a frankot még 244,44 forinton jegyezték.

Az eurót 272,55 forinton jegyzik a kedd délutáni 269,85 forint után. A dollár jegyzése 190,64 forint 1,4305 dolláros euró árfolyam mellet. Kedden délután a dollárt 189,18 forinton, az eurót 1,4264 forinton jegyezték. Száz japán jen 247,56 forint 245,45 forint után.

9:59 - Erőteljes erősödésbe kezdett a forint a svájci frankkal szemben a bankközi devizapiacon azt követően, hogy a Svájci Nemzeti Bank szerdán 0,00-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról. A svájci frank árfolyama 252 forintra esett vissza a bankközi devizapiacon.

Korábban:

A bankközi deviza kereskedelemben szerda reggel fél 9 után a svájci frank árfolyama átlépte a 252 forintos küszöböt. A svájci frankot 252,50 forinton is jegyezték, ami új rekord. Egy eurót 1,0841 svájci frankért adtak a bankközi kereskedelemben.

Újabb tömeges hitelbedőlésekre lehet számítani. Az állam által ajánlott árfolyamrögzítéssel augusztus 15-étől élhetnek a családok és 180 forintos árfolyamon fixálhatják lakáscélú frankhitelüket.

Éjjel tizenegy órakor ismét csúcsot döntött a frank, és ezúttal egy nagyon komoly lélektani határt is átlépett: az alpesi devizáért ugyanis már 250 forintnál is többet kértek a Buda-Cash adatai szerint. Bár ilyenkor csekély forgalomban zajlik a kereskedés a devizapiacokon, a 250-es szint áttörése nem egyetlen vagy néhány kötés következménye, írja az index.hu. Az árfolyam ugyanis egy ideig ezt követően is 250 fölött maradt, sőt 251 forint közelébe emelkedett. Az újabb történelmi rekord 250,89 forint, de az eladói oldalon megjelentek a 251,2 forintos ajánlatok is.

Szakemberek szerint újabb hitelbedőlési hullám indul el. A Magyar Szociális Fórum vezetője azt mondja, naponta több ezren fordulnak hozzájuk azzal, hogy nem tudják fizetni a hiteleiket. A szervezet, hogy megvédje a devizaadósokat, pertársaságot hozott létre. Augusztus végéig gyűjtik a kereseteket, aztán bíróságra viszik a devizahitelesek ügyeit.

„A törvény előtt felelnie kell a bankoknak a megtévesztéseikért, a tisztességtelen szerződési feltételeikért, azért, hogy emberek százezreit teszik tönkre" – fogalmazott Simó Endre, a szervezet alapítója.

„A kormány lehetővé tette az árfolyamgát használatát" - ezt mondta az újabb frankerősödésre reagálva a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter szerint a kormány időben lépett, így akik élnek az árfolyamrögzítés lehetőségével, nem kerülhetnek bajba. „Az idő igazolta, hogy ez jó döntés volt, és arra hívjuk fel mindenkinek a figyelmét, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát adta lehetőséggel. A gát ugyanis azt eredményezi, hogy a családok részletei kiszámíthatóak és alacsonyabbak is lesznek" – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Az árfolyamrögzítéssel augusztus 15-étől élhetnek a családok. 180 forintos árfolyamon fixálhatják frank alapú lakáshitelüket. A PSZÁF honlapján egy kalkulátor segítségével bárki kiszámolhatja, mennyivel csökken így a havi fizetnivalója. A kormány szerint az árfolyamrögzítés az egyetlen biztonságos megoldás a lakáshitelesek számára, ellenzéki pártok azonban élesen bírálják az intézkedést. A szocialisták szerint a kötött árfolyam nem megoldja, csak elnyújtja a problémát. Az LMP szerint pedig az árfolyamgát bevezetése a lehető legrosszabb megoldás.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. gjozsi88 2011. augusztus 04. 18:51
  „még annyit.

  "A suszter maradjon a kaptafájánál..."
  nem én folyásolom be a pénzpiacokat......a szóhasználatokkal élve: nem én spekulálok!!!!!”
 • 58. gjozsi88 2011. augusztus 04. 17:19
  „sc!
  Miért is?????
  Hol és miben nincs igazam?
  Ráadásul a foglalkozásom nem feltétlenül áll arányban a végzettséggel...!
  Diplomával is dolgoznak kukás autó hátulján......!

  Egyébbként szerencsésebb lenne, ha az utána következő részekkel foglalkoznál.....ugyanis ott a lényeg!
  Persze szintén bántó szándék nélkül.....aki egy egyszerű magánpénztári választáson sem képes az átlagnak megfelelő hozamot elérő döntést hozni, attól ennél súlyosabb összetettebb kérdésekben valóban nem is lehet elvárni ,hogy a második sorban foglaltakra reagáljon!”
 • 57. SC 2011. augusztus 04. 16:58
  „joci,ne vedd sértésnek,de egy világ omlott össze bennem az 56. hozzászólásod első mondatának utolsó 2 szavának olvasásakor...Van erre egy nagyon bölcs mondás:
  A suszter maradjon a kaptafájánál...”
 • 56. gjozsi88 2011. augusztus 04. 12:04
  „NoBo!
  Nem a pénzpiacon élek....reálgazdaságban dolgozom egy egyszerű sorförként!
  OLvasd el még egyszer figyelmesebben....soha nem mondtam, hogy nincs spekuláció pénzpiaci mozgásokban!
  A spekulációt egy rövid szalmaláng és a spekuláció áldozata (ilyen volt a 2008-as válság idején a forint esetében, mikor a jegybanki beavatkozást igényelte) ellen irányul....itt most az amerikai kereskedelmi minisztérium adatai okozták a fő problémát ,melyet az OBAMA saját politikai veszteségével járó ellenzéki megegyezés támaszt alá, ahogy a dél európai válság során nem kis feszültséggel a német francia adófizetői pénzek beöntésének kényszere is cáfol!
  Tehát az nem spekuláció, ha a pénz piaci mozgásokat a fennt emlitett okok vezérlik, ugyanis az adatszolgáltató számára ez pont finanszirozási nehézséget okoz.....azaz nem érdekelt a spekulációban!
  a menekülő valutába történő befektetés a magas árfolyam miatt nem éri meg spekulációként, mert nem lehet nyereséget realizálni!

  Az, hogy a pénz piac szereplői számtalan módon, mértékben és irányban mozgásba lendültek és ennek összhatásai az indokoltnál magasabb elmozdulást hoznak ez nem spekuláció, mert pontosan a tagoltságot mutatja nem a tudatos irányítást!
  Abból a szempontból az, hogy úgy működik mint mondjuk a Búza termés!
  Ha kevés akkor drágulni fog......aki teheti még olcsón vesz, ezzel felveri az árakat,mert sokan akarnak olcsón venni(kereslet nő) de nem azért mert fel akarja verni, hanem olcsón akar venni....de ennek vannak járulékos problémái!”
 • 55. NoBo 2011. augusztus 04. 10:32
  „gjozsi88, gondolom banki alkalmazott, vagy befektetési területen tevékenykedő vagy,
  hogy ennyire véded a mundérbecsületüket...
  "Hadd hívjam fel a figyelmed", hogy szerintem -és a nem szakmabeli többség szerint is- meg igen is
  jobbára tudatos manipuláció eredménye a CHF ilyen formájú szárnyalása...
  De nevezd továbbra is "fantomokkal való harcolásnak"....”
 • 54. gjozsi88 2011. augusztus 04. 09:53
  „még annyit:

  " Emelgették a kamatot, mondván drága a valuta, miközben a frank kamata folyamatosan csökkent. "

  Hát igen!
  Az a bizonyos kockázati felár, amitől ma már ott tartunk, hogy a bankok 8% felárat fizetnek a devizapiacon azért, hogy az akinek frankja van az eladja azt a sokkal bizonytalanabb forintért!
  Nos ezt a kamatfelárat a magánnyugdíj pénztár felszámolását követő két fokozatú leminősítése az országnak, melyet követett az itthoni bankok hasonló mértékű leminősítése is emiatt megnött adósságkockázat miatt, hozta létre ,mikor a Bajnaitól átvett 175 bázispontról 390 bázispontra tolta fel a kamatfelár ként kockázati részt, majd a megvalósíthatósági kockázatok miatt bizonytalan Széll Kálmán terv csökkentette 320 bázisra!
  Azaz a állami felelőséget keresd Orbán Viktorba, aki a magánpénztári vagyon 1300 milliárdjából a 2010 végén 20 041 milliárdról 2011 május végére 21 116 milliárdra megugró adósságot finanszirozta....ettől volt az, hogy a bejelentés hirére meg sem mozdultak a piacok, pedig ez bizony 5% körüli adósságcsökkentés lett volna!
  De ott tartunk ahol a Bajnaitól átvették....csak feléltünk 1300 milliárd félretett vagyont, ami eddig ráadásul belső eladósodást tette lehetővé csökkentve a kiszolgáltatottságot jelentő külső finanszirozási igényt, mely jelentős árfolyam kockázatot is tartalmaz!”
 • 53. gjozsi88 2011. augusztus 04. 09:20
  „zeta62!
  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a magyar bankok tőkéje 3000 milliárd forint!
  Ebből rohadt nehéz a betétesek számára szükséges tartalék alap mellett belső forrásból biztosítani csak a lakosság számára a 9000 milliárdos hitelt, melyből 5000 milliárd 5 évnél hosszabb futamidejű általában lakás hitel!
  Ugyanakkor a vállalatok hasonló mértékű adósságát is finanszirozni, mikor a betétesek számára a vagyonkezelést az állam szabályozza és állampapir vásárlással belső finanszirozást vár el, tesz lehetővé!
  Hadd hivjam fel a figyelmed, hogy az ország eladósodottságának szerkezete belső források hiján devizában történt és számunkra a külső eladósodottság a legföbb veszély, mely nem azt igazolja, hogy a bankok nem is vettek fel devizát, frankot!

  Arról nem beszélve, hogy érdekelne, hogy ki a felelős ezért, hogy ez lehet?
  A 2000-ben létrehozta első Orbán kormány?
  A Sólyom vezette AB ,mely lehetővé tette a bank egyoldalú szerződés módosítását?
  A Járai vezette jegybank, mely 2003-ban megduplázta az alapkamatot, amitől mindenki devizában adósodott el????”
 • 52. gjozsi88 2011. augusztus 04. 09:05
  „Túrabakancs
  46!

  Hadd hívjam fel a figyelmed, hogy a forint árfolyam változásánál éles határt huztam a külgazdasági folyamatok és a kormányunk gazdaságot visszafogó külföldi kiszolgáltatottságot növelő tevékenysége közt, mely utóbbinak a káros hatásai nem alapjaiban változtatják meg a forint árfolyamát, hanem befolyásolják!
  Azaz rohadt nem mindegy, hogy a svájci frankos 175 bázispont kockázati felárat fizet-e ,vagy 320 bázis pontot......ugyanis nem mindegy, hogy az árfolyamra 3%-ot ,vagy mint most 8% kamatfelárat számolnak!
  Nos itt van jelentősége a a kormány tevékenységének, arról nem beszélve, hogy bizony a magas felár azt üzeni külföldi befektetőknek, hogy ide csak kockázattal érdemes....akkor amikor a nálunk kisebb kockázatokból is menekülnek!”
 • 51. gjozsi88 2011. augusztus 04. 08:58
  „NoBo 49-re!
  Ajánlom figyelmedbe a fantomokkal harcolás helyett azt, hogy az ajánlott filmjeid, ahogy Loch-al már vitáztam erről egyáltalán nem tartalmaz a reálgazdaságból a pénzpiacra visszaható hatásokat, pedig azok nélkül ez a film egy manipuláció!”
 • 50. gjozsi88 2011. augusztus 04. 08:45
  „NoBo!
  Nem azt mondtam, hogy nincs spekuláció!
  Azt mondtam, hogy spekuláció legfőképp abból adódik, hogy bizonyos folyamatolkat alul vagy túlértékelnek, ugyanis a reálgazdasági adatokból próbálnak következtetéseket levonni és nem tudhatják, hogy a piac összes szereplője egyetlen adatra milyen irányba és főként milyen mértékben reagál, hisz a befektetők nem azonos súllyal vannak a piacon!
  Nem mindegy, hogy egy kisebb tőke probálkozik menekülő valutába fektetni, vagy egy tőkeerösebb nagyobb tőke!
  Ez ugyan úgy működik, mint a árupiac!
  Kp-ra veszed nagy kedvezmény, ha nagy tételben még nagyobb kedvezmény, kis pénzed van kisebb kedvezmény, ha késöbb fizeted nincs kedvezmény......!”
 • 49. NoBo 2011. augusztus 04. 07:59
  „45-ös hozzászólásnál (Zeta) van egy link, érdemes megnézni, 7 perc, de nekem főleg
  a közepe érdekes, miszerint igenis pénzügyi manipuláció a CHF emelkedése és bár
  nem a magyar hitelesek a célpontjai, hanem globális játszma, de mégis ők (is) a szenvedő
  alanyai”
 • 48. NoBo 2011. augusztus 04. 07:51
  „gjozsi88: mindig azt mondod, hogy nincsen spekuláció... Érdemes elolvasni az alábbi linket:

  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110802-az-equilor-szerint-piramisjatekhoz-hasonlo-folyamat-zajlik-a-frank-piacan.html”
 • 47. georgbob 2011. augusztus 03. 22:20
  „Kedves Zeta...
  Ne haragudj már, de M.o-n a fizetőeszköz forint, így az építő céget is abban fizeti ki a bank...Képzeld, ha 2008-ban a 140-es árfolyamon visszafizettem volna a maradék hitelemet és más is így tett volna, baromira elégedettek lettünk volna a frankhitellel...De sajnos a szerződésben is leírt árfolyamkockázattal csak akkor kezdtünk el foglalkozni, amikor már rég késő...”
 • 46. Túrabakancs 2011. augusztus 03. 21:24
  „gjozsi88! /33/
  Nem szoktam veled egyetérteni gazdasági és politikai vonalon, de a 33-as hozzászólásod
  valós tartalmakat ecsetel! A forint gyengülésével viszont vitatkoznék, úgy
  ahogy egyik nap is tettem. Ha a svájciaknak is gondot okoz a saját valutájuk túlértékeltsége,
  akkor elviekben nem kimondottan a forinttal van a gond.
  Más: számomra az jelenti a felelőtlen hitelfelvevő személyt, aki lakást ill. autót nulla
  önrésszel vett fel. Amúgy érdekes, hogy a forintban való hitelfelvételről anno mint egy
  problémaelkerülő dologról senki nem beszél, pedig ez Magyarországon megakadályozhatta
  volna a tömeges bedőléseket. A viszonylagosan magasabb törlesztőrészletek végett nem
  vettek volna fel az emberek drasztikus nagyságú összegeket, emiatt jobban tudtak volna tervezni
  anyagi szinten. Én forintban vettem fel annak idején, hülének is néztek sokan, de nekem lett igazam.
  Igaz azóta vissza is fizettem egyben a banknak, de 200.000-ft-ra azért megvágtak, mert a bankoknak
  ugyebár nem az az érdeke ha valaki hamarabb visszafizeti a kölcsönt, hanem ha hosszú évekig
  le tudják "húzni" az emberfiát. Innen is látszik, hogy a bankok nem fognak jótékonykodni velünk,
  sőt! Ezt művelik a világgal már közel 2000-éve, amiatt utálják ezt a nemzetet amióta világ a világ!”
 • 45. zeta62 2011. augusztus 03. 18:36
  „Viszont jó hír is akad, nem jogerősen ugyan, de pert nyert egy deviza hiteles a bank ellen! Követendő példa!

  rtlklub.hu/musorok/reggeli/videok/136687”
 • 44. zeta62 2011. augusztus 03. 17:49
  „Ezzel a deviza alapú hitelekkel többszörös gond van. Egy fillért sem kapott senki devizában, ez csak mese, azt az összeget mindenki forintban kapta, és csak virtuálisan társították a frankhoz, mert a bank sem vett fel devizát, egy fillért se, magyarul ez banki csalás. Ha valaki 40 000-res törlesztőrészletet vállalt be, mondjuk 180 Ft-os árfolyamnál, akkor hogy hozták össze a bankok mára több mint duplájára a törlesztőt??? Emelgették a kamatot, mondván drága a valuta, miközben a frank kamata folyamatosan csökkent. Szabadrablás volt ez állami segítséggel, de vastagon.”
 • 43. gjozsi88 2011. augusztus 03. 17:21
  „Loich!
  De ugye nem hiszed komolyan, hogy a föld kizárolag külső emberi beavatkozás folyamatának köszönheti a változásait.....ugyanis akkor soha nem jött volna létre élet a földön!
  Az is érdekelne, hogy ki és milyen konkrét erő van aki képes összefogni olyan folyamatokat, melyek szinte az egész világhoz(minden egyes ember önálló döntésétől függnek és ezek összeadódnak) kötödnek és számtalan ellenérdekeltség van......?
  Ki az aki ma képes megmondani és befolyással bírni arra, hogy lázongások törjenek ki (ez ugye nem túl bonyolult) de azok hatásai csak addig terjedjenek, mig érdekei vannak????
  Szóval számtalan további kérdés merül fel, mely szűk csoport kontrollja képtelen magába foglalni!
  Ezekről egy szót sem szól a filmed!”
 • 42. Loich 2011. augusztus 03. 16:57
  „" Olyan már volt, hogy a japán földrengés megbillentette a tőzsdét ,pénzpiacot......de olyan nem, hogy a tőzsde, pénzpiac befolyásolta volna a földrengést! "
  volt... hallottál már a HAARP rol bizonyára.”
 • 41. gjozsi88 2011. augusztus 03. 16:36
  „Loich!

  "javaslom mindenkinek a kombinálás helyett a globalizáció végcéljáról és működési elvéről szóló írásokat, videókat megtekinteni."

  Nem véletlen, hogy ezek a filmek a tőzsde és pénzpiacokat nem ismerőknek készültek.....aki ért hozzá, az rögtön látja, hogy boszorkányüldözés folyik, mert valódi reálgazdaságból visszaható hatásokat elfelejtik ezekben modellizálni....sőt meg sem emlitik!
  Már sokszor leírtam a példát:
  Olyan már volt, hogy a japán földrengés megbillentette a tőzsdét ,pénzpiacot......de olyan nem, hogy a tőzsde, pénzpiac befolyásolta volna a földrengést!
  Az ajánlott irodalmad pl ilyen természeti jelenséggel, mint befolyásoló tényezővel nem is foglalkozik!
  Nos innentől az ajánlatod hozzá nem értőknek szól......és manipulál!”
 • 40. Loich 2011. augusztus 03. 16:21
  „Hogy mi miért van úgy ahogy a pénzpiacokon, javaslom mindenkinek a kombinálás helyett a globalizáció végcéljáról és működési elvéről szóló írásokat, videókat megtekinteni. A kormányok vajmi keveset tudnak beleavatkozni a világ működésébe. Hát még mi, polgárok. Szó nélkül tűrjük hogy a jogainkat tipró rendeleteket naponta fogadják el a 2/3 ra hivatkozva. De mindegy ki van hatalmon , nem ők diktálnak. Nézzük csak meg jobban: 4 évente választgatjuk ugyanazokatz a sgg fejeket, akik magasrol szrnak ránk.”
59 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos kamionbaleset az M3-ason - teljes útzár

Két kamion ütközött össze szerdán az M3-as autópályán Hatvan és Gödöllő között, a balesetben egy… Tovább olvasom