Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Szerbia párhuzamot talált

Politikai szempontból hasznos lenne a magyarországi kormányváltás, mert ha a közvélemény napirendre tér a hazugság és csalás fölött, az a közmorálra nézve messze ható következményekkel jár, mint az a régóta a hazugság rendszerében élő Szerbia esetén is jól megfigyelhető – nyilatkozta a vasárnapi belgrádi Politikának Vladimir Gligorov, a Nemzetközi Tanulmányok Bécsi Intézetének professzora.

A közgazdász-politológus szerint az állami költségvetés radikális reformja, az adók emelése és hasonló fájdalmas intézkedések nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot, mivel a költségvetési hiány növekedése ezek elmaradása esetén megállíthatatlan. Ráadásul: a kormány nemcsak otthon, hanem külföldön is eljátszotta a hitelét, s egyedül a radikális intézkedések adnak rá lehetőséget, hogy visszaszerezze.
Vladimir Gligorov az interjúban emlékeztet rá, hogy Magyarország a rendszerváltást követő teljes átmeneti időszakban költségvetési hiánnyal küzdött, s ezért került sor 1995-ben a népszerűtlen takarékossági intézkedéseket tartalmazó Bokros-csomagra is. A későbbi kormányok azonban a bérek és a közkiadások növelésének eszközéhez folyamodtak, amivel politikai támogatást vásároltak maguknak a választásokon, ám ez a gyakorlat egy idő után tarthatatlanná vált. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a jelenlegi kormánynak ugyan sikerült mandátumot szereznie a valóság eltitkolásával, ám nem mondhatja azt, hogy az ország helyzetéért az elődje a felelős. Így a hitelvesztés egyben legitimitási problémát is felvet, mivel azok ígérik a változtatást, akik a jelenlegi helyzetet előidézték.
Magyarország azzal követte el a nagy hibát, hogy az átmeneti időszak alatt azt hitte, megúszhatja a közszféra mélyreható átalakítása nélkül. Ez tanulságul szolgálhat nemcsak Szerbia, hanem a másik déli szomszéd, Horvátország számára is – összegezte véleményét a Politikának Gligorov professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akarásból jelest érdemel az MTE

Tovább olvasom