Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Szerbia mégis kap gázt Magyarországtól

A kormány csütörtöki döntése értelmében Magyarország még a mai napon 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután egyeztetett a kormány több tagjával és a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. vezetőjével. A kormányfő ugyanakkor leszögezte: a magyar lakások fűtése akkor sem kerülhet veszélybe, ha a válság akár egy hónapnál tovább húzódik.
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: azért döntött a kormány az eladásról, mert egyrészt a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően szerda este elmaradt a fogasztásban az úgynevezett esti csúcs, ezzel Magyarország 3 millió köbméter gázt spórolt meg. Így jelenleg a második fogyasztói kategória korlátozásának feloldásával is 60-62 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, miközben 65 millió áll rendelkezésre. Másrészt a kormányfő hangsúlyozta: ez az 1-2 millió köbméter gáz - ami Szerbia napi fogyasztásának nagyjából az egynegyede - estére Belgrádba érhet és lehetővé teheti, hogy a lakásokban karácsony estére meleg legyen a Vajdaságban és egész Szerbiában.

A miniszterelnök hozzátette: Magyarország "nagyjából ugyanazon" az áron adja el Szerbiának a gázt, mint amennyiért kapja. Arról, hogy a következő napokban is ad-e el gázt Magyarország déli szomszédjának a kormány minden nap reggel dönt majd mérlegelve az aznapi fogyasztást és az időjárást. Gyurcsány Ferenc kiemelte: várhatóan a most következő hétvége lesz a leghidegebb, utána várhatóan mérséklődik a jelenlegi hideg időjárás, ezzel csökkenhet a magyar fogyasztás is.

A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy jövő hét elejéig nem várható a második fogyasztói kategóriában a korlátozás visszaállítása. A kormányfő elmondta: mától számított két héten keresztül gond nélkül fenntartható a mai gázmennyiség kitermelése, ezt követően pedig a tárolókban csökkenő gázmennyiség és az így csökkenő nyomás hatására eleinte kis mértékben csökkenhet a kivehető gáz mennyisége. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a szakértők tájékoztatása szerint legfeljebb üzembezárásokra lehet számítani ezen időszak után is, a lakossági fűtés akkor sem kerülhet veszélybe, ha a válság tovább tart, mint egy hónap.

A kabinet egyébként jövő szerdai ülésén véglegesíti az esetleges további korlátozások menetrendjét és a szükséges lépéseket, ezekről ezután tájékoztatja a lakosságot és az üzemi fogyasztókat. Jelenleg tehát csak az egyes kategóriás korlátozás van életben, vagyis csak azokat a nagyfogyasztókat érinti, akik szerződésben vállalták, hogyha arra kerül a sor át tudnak térni alternatív üzemanyagra. Ők egyébként ezért cserébe folyamatosan olcsóbban kapják a gázt. A kormányfő tájékoztatása szerint jelenleg 3 olyan ipari üzem van ezek közül, amelyik felfüggesztette termelését.

A következő napokról szólva Gyurcsány Ferenc kiemelte: az Európai Uniótól a lehető leghatározottabb fellépést kéri Magyarország, hogy minden lehetséges eszközzel gyakoroljanak nyomást Ukrajnára és Oroszországra a gázszállítás újraindítása érdekében. A miniszterelnök szerint ha Ukrajna komolyan gondolja az európai perspektívát, Oroszországnak pedig fontos a jó kapcsolat Európával, akkor nem szabad veszélyeztetniük több ország gázellátását is. Magyarország ezen kívül azt javasolja az uniónak, ha Ukrajnának pénzügyi problémái vannak az Oroszországgal kapcsolatos vitájának rendezésében, akkor az EU ajánlja fel a segítségét. Másrészt pedig a kormányfő szerint amennyiben létrejön a megállapodás Ukrajna és Oroszország között, akkor annak teljesülését az uniónak ellenőriznie kell, amiben Magyarország is szeretne szerepet vállalni.

Szerbia köszöni Magyarországnak

Szerbia csütörtökön üdvözölte és megköszönte a magyar kormány döntését, hogy kisegíti szomszédját a súlyossá vált gázhiány közepette. A Földgázszállító Zrt. a szerb Srbijagas szakembereivel folytatott műszaki egyeztetést követően csütörtökön délután 4-kor kezdte meg a Szerbia részére elkülönített 2 millió köbméter földgáz átvitelét.

Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök csütörtökön közölte: mivel szerdán nem volt fogyasztási csúcs a magyar gázfogyasztásban, Magyarország a szerb kérést elfogadva segítséget ad. A kormányfő azt mondta: a gázeladást naponta újratárgyalják, és a megállapodás értelmében csak addig adnak gázt Szerbiának, amíg az nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással.

Létfontosságú Szerbiának a Magyarországtól kapott gáz, közölte a szerb állami gázellátó vállalat vezetője. A Srbijagas vezérigazgatója a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a 2 millió köbméter magyar földgáz és az 1 millió köbméter hazai készlet a szerbiai kommunális fogyasztás mintegy 50 százalékát fedezi. Először azoknak a hőerőműveknek az ellátását biztosítják, amelyek gáz hiányában üzemképtelenek, és nem állíthatók át más nyersanyagra, közölte a vezérigazgató.

A gázhiány miatt Szerbiában a lakosság jelentős része villanyfűtésre állt át, és a megnövekedett áramfogyasztás az ellátó rendszer stabilitását fenyegeti. A belgrádi kormány szerdai válságtanácskozása után Mirko Cvetkovics kormányfő arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék villanyfogyasztásukat.

Olvasóink írták

 • 12. load 2009. január 09. 12:31
  „11. Kabóca
  Senki nem néz hülyének, ha csak nem magadat tetteted annak.
  Szerbia gázfogyasztásának 80%-át a vajdasági felhasználás adja.
  A Vajdaság Magyarország területének kevesebb, mint negyede, lakossága az ötöde.
  A szerbiai gazdaság és ipar romokban, a munkanélküliség 30-40% közötti, az ipar újjáépítése EU segítsággel is minimum 10 évbe kerül.
  Jól állnak lignitből és vizi energiából.
  Miért ne lenne hihető a 8 millió köbméter?”
 • 11. Kabóca 2009. január 09. 08:32
  „Valaki, szokás szerint, már megint hazudik.
  Mo napi gázfogyasztása, a korlátozások után 60-62 millió köbméter.
  Szerbiának eladunk 1-2 mkm-t, ami az ottani fogyasztás negyede!!!
  Tehát ők 8 mkm-rel megoldják, amit mi 62-vel?
  Miért érzem azt, hogy hülyének néznek?”
 • 10. ungi 2009. január 09. 06:21
  „Emberek! Ott is elnek csaladok, gyerekekkel, es tel van. Minusz 10-15 fok. Vagy ök faggyanak meg? Ilyen idöben a kutyamat is beeresztem a lakasba. Jelenleg van feleslegünk, hat kisegitjük öket. Bezzeg, ha olyan lenne a helyzet, mint Bulgariaban, vagy Szlovakiaban, ahol nincs tartalek, akkor meg azert szidnatok a kormanyt. Nektek aztan semmi nem jo! Csak az, ha anyazni lehet! Vagy igy, vagy ugy! Ez a helyzet kezd mar hasonlitani a vicchez a kis nyuszirol. Ha van rajta sapka azert verjük meg, ha meg nincs azert.”
 • 9. civac 2009. január 09. 00:22
  „valahogy megfélemlítés-szagot érzek a levegőben: mindenki rossz, de pártunk és kormányunk a helyén van...

  de milyen jó, hogy ennyit spóroltunk. mi lenne, ha nem emelnék az árakat jutalmul

  bármennyire is tarháziak a szerbek, azért élnek ott magyarok is. És bár ezen a földön nem köszönik meg a jó cselekedeteket, sőt a jó tett helyében jót várj elmélet sem működik, azért mégiscsak emberséges. bár ahogy én ezt a kormányt ismerem(?!), nem hiszem, hogy önzetlen cselekedetről lenne szó, és nem is a túlvilági jutalom motiválja őket

  Egyébként meg ha annyira környezettudatos világban élünk, miért csak a "gázválság" idején csökkenti a Nyugati pu. melletti bevásárlóközpont a belső hőmérsékletet? máskor kell a 26 fok?”
 • 8. k 2009. január 08. 20:27
  „Azért kíváncsi lennék arra, ha Magyarországnak lenne szüksége Szerbia segítségére ők is segítenének?

  "csak addig adnak gázt Szerbiának, amíg az nem jár Magyarország számára aránytalan korlátozással."
  Az aránytalan nagy korlátozás mekkora, mit jelent?

  "Gyurcsány Ferenc kiemelte: várhatóan a most következő hétvége lesz a leghidegebb, utána várhatóan mérséklődik a jelenlegi hideg időjárás,"
  -várhatóan...-és ha nem?
  Ki fog tartani a készletünk míg nem rendeződik az Orosz Ukrán gázvita?
  Amikor meg már aránytalanul nagy lesz a korlátozás utána mit fogunk csinálni? (Eszünk babot ! Csinálunk gázt! A gáz bennünk van.)
  Az ország tartalékai azt hiszem azért vannak, hogy ha gond van legyen mihez nyúlni.
  Amit megspóroltunk magunknak spóroltuk.
  Elhiszem hogy sz@r helyzetbe vannak a szerbek, ha meg eladjuk a tartalékainkat, mi leszünk sz@rba.Azért remélem nem így lesz.
  Remélem nagyon hamar rendeződik a gázvita, és megindul a gáz Európába.
  Remélem az időjárás is jóra fordul.”
 • 7. bogote 2009. január 08. 19:59
  „Szerintem csak duma, hogy ennyit spóroltunk. Furcsa. Tegnap még katasztrofális volt a helyzet ma meg majdnem minden rendben. S nekünk ki fog majd adni? Gyurcsány a tótokkal szemben sem tudott fellépni. Valahogy mi mindig alul maradunk. Megéri mindig jónak lenni?”
 • 6. morfi 2009. január 08. 19:34
  „Hurrááá!!! Idáig még Magyaroktol csak elvettek,de amit nemtudnak elvenni,azt odaadjuk! Csodállom hogy a szarházi tótok nemkértek még idáig,vagy várjuk ki a végét ?”
 • 5. Zaraki_Kenpachi 2009. január 08. 19:17
  „Ezeknek a mocskos szerbeknek valamit eladni? Beszarás! A legaggresszívabb és mocskosabb nemzet, aki bárkit eltaposna, de ha úgy diktálja érdeke, akkor akár nyalnak is segget rendesen. És pont ez a faj aki pattog, mikor 1921-ben még nagyobb területet akart tőlünk elvenni????”
 • 4. Fedayn 2009. január 08. 19:13
  „gyurcsánykormány takarodj!Rosszul végzed a dolgod!”
 • 3. MTT 2009. január 08. 18:30
  „Na aztán ez nem semmi, mikor van jelképesen 2 forintunk, de kölcsönadunk két forintot, nehogy nekik ne legyen pénzük...Nonszensz.”
 • 2. k 2009. január 08. 18:18
  „1.László egyet értek veled.
  Csak ennyit füznék hozzá:
  "nagyjából ugyanazon" az áron adja el Szerbiának a gázt, mint amennyiért kapja. " -az a kis külömbség meg valakinek a tejüveg zsebjébe megy.-gondolom...”
 • 1. 1.László 2009. január 08. 17:36
  „Azt a gázt nem azért spóroltuk meg hogy a kormány eladja hanem azért mert a tél és a hideg még sokáig tarthat. Az oroszok meg az ukránok is kitudja meddig eszetlenkednek 1mással. 1szóval arra a gázra még nekünk is nagy szükségünk lehet. Szerintem itt valami más ok lehet a háttérben pl vajdasági magyarok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápai férfi holttetse a Tiszában

Egy férfi holttestére bukkantak a Tiszában, Szegeden, csütörtök reggel. A rendőrség tájékoztatása… Tovább olvasom