Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Szeptembertől felpörgött a motor

Átszervezi tevékenységét a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete. Az autóértékesítésben (is) kialakult válság kezelésében a csütörtökön bemutatkozott Autós Nagykoalíció is részt vesz.

Szeptemberben az autópiac már pozitív jeleket mutatott, a szakemberek szerint túl vagyunk a mélyponton.

Nagy horderejű bejelentések hangzottak el csütörtökön Budapesten a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az újonnan alakult Autós Nagykoalíció tájékoztatóján. A Porsche Hungaria székházában az MGE ügyvezető elnöke, dr. Győző Gábor, majd a társelnök, Erdélyi Péter foglalta össze az autópiac jelenlegi helyzetét, a várható trendeket.

Elhangzott: 2009 augusztusa volt a negatív rekord, egyben a fordulópont: a piac szeptembertől stabilizálódott és a növekedés jeleit mutatja. Erre szüksége is van az ágazatnak, mivel tavaly az első három negyedévben hazánkban még 120.675 autót helyeztek forgalomba, idén alig 49 ezret.

Ebben nagy szerepe van a banki hitelszigorításnak, melyet 2009 januárjától vezettek be a pénzintézetek. Ezért a vásárlások túlnyomó többsége ma készpénzzel történik, de a következő hónapokban várhatóan bátrabbak lesznek azok a vevők, akik megfelelnek a fokozott banki követelményeknek. A magyar piacon reális értékesítési darabszámot az MGE 120 és 150 ezer közé becsüli. Véleményük szerint ez 2012-re érhető el.

Az MGE kezdeményezésére folyamatban van az Autós Nagykoalíció bejegyzése. Knezsik István elnök kifejtette: az egyesületi formában működő szervezet célja az autósszakma átfogó szakmai képviselete, javaslatok és szakanyagok kidolgozása a teljes autóéletút mentén a legális szféra erősítésére, a feketegazdaság visszaszorítására minden olyan területen, ahol a közös érdekek ezt lehetővé teszik. Az összefogás lehetséges erejét mutatja, hogy az autógyártáshoz kapcsolódó cégek adják a hazai GDP 25 százalékát – nem lebecsülendő gazdasági potenciál. Természetesen szeretnék a tagok közt tudni a győri Audit és a Rábát is – a tárgyalások még folynak – hangsúlyozta az elnök.


Megyei tag: a CAR-REC Kft.

Az Autós Nagykoalíció megyei tagja az Alcufer cégcsoport többségi tulajdonában álló CAR-REC Kft. A győri központú cég országszerte több mint 70 telephelyen végzi a roncsautók visszavételét. Dr. Lukács Pál ügyvezető igazgató elmondta: egyetértenek az új szervezet céljaival, és hasznosnak találják, hogy a szakma egészének egységes, konszolidált véleményét képviselik majd a jogalkotók és -alkalmazók előtt. Ezzel véleménye szerint többet lehet elérni, mint elaprózott tárgyalásokkal, ráadásul az államnak is érdeke, hogy az adó- és járulékfizető legális gazdaság teret nyerjen a feketegazdaság kárára. Az EU egyébként 85 százalékos autó-újrahasznosítási arányt vár el Magyarországtól, ami a CAR-REC esetében teljesül is, tehát jobbak, mint az országos átlag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: Fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam

"Azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat." Tovább olvasom