Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Szeptemberben költözhetnek a családok

Fertőszéplakon a polgármester úgy véli, minden esély adott, hogy az önkormányzat állja a szavát, és szeptember elsején beköltözhetnek otthonaikba a faluba csábított családok. A gyerekek beilleszkedése nem volt zökkenőmentes, de Fejes Zoltánné igazgató szerint ez természetes ilyen helyzetben.
A mai nappal zárul a kivitelezői ajánlattétel, az önkormányzat pedig a jövő héten dönt arról, hogy a jelentkezők közül ki építheti fel azokat a házakat, amelyekbe az a tíz kiválasztott család költözhet, akiknek gyermekeik a fertőszéplaki iskolában folytatják tanulmányaikat.
A településnek tizenkét építési telek áll rendelkezésére, amelyeken minimum tíz, maximum pedig 22 lakás építhető fel – tájékoztatott Bozsvári István polgármester.
– Felhívásunkra tíz kivitelező jelentkezett, közülük választjuk ki a végső „befutót”. Számunkra nyilvánvalóan a legolcsóbb és a legmegbízhatóbb ajánlat lesz az elfogadható, hiszen nem kockáztathatunk. Szeptember elsején át kell adni a lakásokat azoknak a családoknak, amelyek vállalták, hogy Fertőszéplakra költöznek, és gyermekeiket a mi iskolánkba járatják. Ma még nem tudjuk, hogy milyen technológiával épülnek fel a házak, csak azt, hogy a beépítés sorházas jellegű lesz. A finanszírozási feltételektől függ, hogy a minimálisan szükséges tíz lakást alakítjuk ki az épületekben, esetleg huszonkettőt.
Az országban egyedülálló iskolamegmentési kísérletről a Kisalföld többször is beszámolt (először 2006. szeptember 18-án, Ingyenlakás az átiratkozóknak címmel), s nyomában az országos média is. A fertőszéplaki önkormányzat annak érdekében, hogy a felső tagozatban elérjék a szükséges létszámot, országos akciót hirdetett. Akik vállalták, hogy a faluba költöznek, azok addig lakhatnak ingyen az új lakásokban, míg gyermekük a helyi iskolába jár. A felhívásra nagyon sok család jelentkezett – Soprontól Miskolcig –, közülük választottak ki tíz családot.
– A hozzánk érkezők jelenleg Fertőszéplakon és a környező falvakban élnek – folytatta a polgármester. – Albérleti hozzájárulásként 25 ezer forintot biztosítunk számukra.
Abban az esetben, ha gyermekeik befejezik tanulmányaikat, két lehetőség kínálkozik számukra: vagy piaci alapon tovább bérlik lakásukat, vagy megvásárolják. Többen jelezték, ez utóbbi megoldás tűnik számukra kedvezőbbnek.
Bozsvári István tehát optimista a jövőt illetően, de nem hallgatta el, nehéz volt elfogadtatni a helyiekkel, hogy ily módon működtethessék tovább iskolájukat. „Voltak villongások, de ezek szép lassan lecsillapodnak” – fejtegette.
A legnagyobb erőpróba azonban nem a felnőttekre, hanem a gyerekekre várt. Néhányan közülük nehezen illeszkedtek be az új közösségbe.
– Ilyen helyzetben, amikor új az osztályközösség, újak a tanárok, mások a követelmények, amikor teljesen megváltozik egy gyermek életmódja, akkor természetes, hogy egyeseknél előfordulhatnak beilleszkedési zavarok – mondta Fejes Zoltánné igazgató. – Ehhez hozzájárult, hogy a helybéli és az új gyerekek között egyfajta rivalizálás is kialakult. Ez a helyzet azonban kezd megváltozni, lassan-lassan barátságok szövődnek, s akad az új gyerekek között kitűnő tanuló is. Pedagógusaink sokat tettek azért, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az új közösségek kialakulása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolakezdés rég nem presztízskérdés

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom